1 (edytowany przez t7463w 2014-11-26 22:09:07)

Temat: konfiguracja połączenia przez modem 4G/3G/2G

Witam

W którym miejscu w Gargoylu 1.6.2.2 jest zaszyta konfiguracja połączenia modemowego? Chodzi mi dokładnie o parametr Technologa 4G/3G/2G/ zależy od modemu.

http://i57.tinypic.com/fjhlb5.jpg

Mam modem LTE i czasem mi się przełącza na 3G a chciałbym wymusić po stronie routera, żeby łączył się tylko przez LTE. Modem mam nie hilink i zależy mi, żeby to wymusić routerem.

2

Odp: konfiguracja połączenia przez modem 4G/3G/2G

W żadnym. Tak jak to w gui jest napsiane - od modemu zależy na czym się połączyć. Więc sobie ustaw w modemie na stałe LTE (np. programem pod windows czy ręcznie picocomem jak znasz polecenia) i modem to zapamięta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli na przykład  jak w Top Net Info  wymuszę LTE 1800 MHz to to mi wystarczy?

4

To modem to zapamięta, tak.

5

Kolego, bardzo dziękuję, szybciej mi odpowiedziałeś miź ja się rejestrowałem na forum.

Mam jeszcze jedno pytanko. Wiesz może, czy są wersje softu hilink do Huawei 3372 , które są w stanie zapamiętać pin do karty Orange? Niestety posiadam taką z pinem i przy restarcie modemu przy łączeniu się muszę za każdym razem ręcznie wpisać pin. Pinu na karcie nie można wyłączyć.

6

Tego już nie wiem. Są tu ludzie z E3372, więc poczekaj na odpowiedzi.

7

t7463w napisał/a:

czy są wersje softu hilink do Huawei 3372 , które są w stanie zapamiętać pin do karty Orange? Niestety posiadam taką z pinem i przy restarcie modemu przy łączeniu się muszę za każdym razem ręcznie wpisać pin. Pinu na karcie nie można wyłączyć.

Musisz sam sprawdzić jaki firmware WebUi zapamięta pin kod (mam kartę Plus/Play bez pinu) https://3ginfo.ru/download75.html, co do wyboru rodzaju połączenia i częstotliwości to w doskonały sposób rozwiązuje to modowane firmware Web UI version:    16.100.05.00.03

Network Settings
Network
Preferred mode:    
Recommend to select "Auto" if you don't know the network type.
Band:    GSM / WCDMA    LTE
 Auto
 GSM1800
 GSM900
 WCDMA2100
 WCDMA900
 Auto
 LTE B1(FDD 2100)
 LTE B3(FDD 1800)
 LTE B7(FDD 2600)
 LTE B8(FDD 900)
 LTE B20(FDD 800)
Network Search
Mode:        

8

Właśnie jestem po wgraniu dokładnie tej samej wersji (znalazłem to na bez-kabli.pl) i niestety nie działa. Przywróciłem z powrotem na nie hilink 21.286.03.00.264 i dashboard T-mobile Jak ktoś ma karę bez pinu, to warto wgrać wersję o której mówisz.

9

t7463w napisał/a:

Właśnie jestem po wgraniu dokładnie tej samej wersji (znalazłem to na bez-kabli.pl) i niestety nie działa. Przywróciłem z powrotem na nie hilink 21.286.03.00.264 i dashboard T-mobile Jak ktoś ma karę bez pinu, to warto wgrać wersję o której mówisz.

Bo ten soft mi wygląda na adaptowany na szybko ale ogólnie na razie testuję go i działa bez problemu (do E3276 jest bardziej dopracowany). Z pinem to słyszałem że jest opcja kupna karty SIM od operatora na której się go wyłącza? smile