Temat: wirtualny routerek do Hyper-V lub VMWare vSphere
Witam,
Nie znalazłem takiego wątku na forum, więc pozwoliłem sobie zacząć taki watek.
Często zachodzi potrzeba w środowiskach wirtualnych na separację sieci oraz punkty styku między nimi. Czy możecie wskazać jakieś routerki softwarowe - pewnie opartę o różne dystrybucje linuxa, które moga pełnić takie role ?
Generalnie chodzi o to aby:
1. móc zainstalować taką dystrybucję / soft do routera jako wirtualną maszynę (i386 - x86 lub lepiej AMD64 - x64)
2. Taka dystrybucja linuxa miała sterowniki od syntetycznych kart sieciowych środowiska wirtualnego, aby najlepiej wykorzystywać zasoby
3. Miały jak najmniejszy narzut zasobów, o ile jest mowa o jednym takim wirtualnym routerze to tematu nie ma, ale czasem trzeba zastosować kilka takich, a zasoby hiperwizorów są kosztowne (przykładowo budując własną chmurkę udostępniając zasoby i infrastrukturę na zewnątrz, muszę przygotować 10-20 lub więcej takich ruterków, więc 20 * 256 lub 500 MB / routerek robi duże zapotrzebowanie na RAM).
Z moich doświadczeń, wiem, że łatwiej znaleźć takie dystrybucję na VmWare vSphere, a trudniej na Hyper-V.
Moje "jakieś" doświadczenia w materii routerów wirtualnych to:
1. maluśki freesco nie wykrywa kart sieciowych na Hyper-V, w bSphere ESX pdobno chodzi (nie miałem pod ręką takiej platformy wirtualizacyjnej)
2. OpenBSD - poddałem się na etapie konfiguracji NATu, przekierowań i stałych tras rutowania, etc
3. pfSense - spore wymagane zasoby, np poprzez kompletnie nieużywany operacyjnie web server do konfiguracji
4. Vyatta - jedyny, który znalazłem z "małych" routerów z obsługą natywną kart sieciowych Hyper-V, niestety od roku zamknęli projekt darmowej wersji Community, została tylko wersja płatna i komercyjna
5. VyOS - kontynuacja od zera VYatta jako OpenSOurce project, ale na razie to wersja 1.0.
6. Pewnie Ubuntu ma obsługę Hyper-V, ale to kobyła pod kątem zasobów - 1 szt ok, ale wiele, już słabo
Jeżlei macie jakieś doświadczenia w tym zakresie to zapraszam do wymiany poglądów.
BTW, ciekawe, czy można OperWRT postwić na ESX lub Hyper-V z dobrą obsługą urządzeń We/Wy i małymi potrzebami zasobó - RAM/HDD/CPU.