1 (edytowany przez build000 2015-05-11 17:23:00)

Temat: E3372 Hilink - monitor połączenia - jak ?

Czy jest może jakiś cwany skrypcik pod openwrt (głównie chodzi mi o CC/trunk), który potrafi to obsłużyć co zawiera pytanie w tytule tematu. Bez znaczenia czy wewnątrz modemu, czy z poziomu openwrt z dostępem do API tego modemu - byłe działał i w przypadku braku/zawieszenia/rozłączenia połączenia na WAN (modem) okresowo (jako pozycja wywoływana z crona) wykonywał znany (i działający - sprawdziłem) z forum bez-kabli skrypt restartu modemu, czyli:

#!/bin/sh
token=$(curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token  | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)
curl -X POST -d "<request><Control>1</Control></request>" --url http://192.168.8.1/api/device/control -H "__RequestVerificationToken: $token" -H "Content-Type: text/xml"

Automatyka zawarta w modemie potrafi tylko do 2 h najwięcej podtrzymać połączenie, więc nie jest to jeszcze zbyt elastyczne rozwiązanie. Ogólnie to lepiej żeby nie restartowało modemu tylko ponawiało połączenie, ale nie wiem jak to zrealizować stąd pomysł by wykorzystać to co jest i działa.
Jakieś konkretne rozwiązania poproszę o ile da się to ogarnąć.

2

Odp: E3372 Hilink - monitor połączenia - jak ?

Tzn? Weź sobie ode mnie zwykłe pingowanie hosta, jak nie ma to zamiast ifup wan zrób w/w restart.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-05-11 18:09:18)

Ale sęk w tym Cezary, że inna automatyka (i nie chodzi tu o mwan/mwan3) ma utrzymywać jednocześnie 2 połączenia - i z modemu, i z wan routera (u mnie to kablowe UPC). Dałem tym interfejsom opcję metric, więc UPC jest jako główny - i to działa. Więc pingowanie jako takie dało by efekt ale na interfejsie WAN (czyli UPC). Jak z kolei to ogarnąć dla modemu (czyli u mnie WAN2) z jednocześnie aktywnym UPC (u mnie WAN) ?
(Albo nie rozumiem jak działa ów monitor - więc proszę ewentualnie o naprostowanie).

Czy takie coś styknie ?

ping -c 5 -I eth1 8.8.8.8

I jak to najlepiej ująć w jednym skrypcie (przeparsować wynik, i.t.d. i dodać od razu jako ciąg else ten restart) ?
Tu z kolei http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11163 czytam czyjś inny pomysł na podobną przypadłość, by na okrągło pingować na tym interfejsie - w moim przypadku, jak zrozumiałem intencje autora, to by było coś takiego w /etc/rc.local:

(while true; do ping -I eth1 google.com > /dev/null; sleep 3; done) &

Czy to zadziała ?
Nie ukrywam, że jednak bym wolał coś do crona wrzucić co np. 10 min. by sprawdził wynik ping - jak jest "0% packet loss" to nie robi nic, a jak jest "100%(lub mniej, ale więcej niż 0%) packet loss" to restart modemu.

EDIT:
Ciekawe (he,he) - przed chwilą modem się sam rozłączył i wystarczyło dać sam ping (ping -c 5 -I eth1 8.8.8.8) i od razu połączenie na wan modemu się podniosło... big_smile

4

Czyli temat z głowy smile

5 (edytowany przez build000 2015-05-11 18:51:39)

No nie do końca - jest sytuacja taka by to ogarnąć ładnie w jednym skrypcie i wrzucić w cron - tylko nie umiem sobie z tym jakoś poradzić... sad
Mam takie założenie, że jak zwraca więcej, niż "zero loss" ale mniej, niż 100 % w pingu, to może to oznaczać, że jest IP ale nie ma ruchu - coś jakby zawieszone połączenie - i wtedy potrzebny restart.

6

Pinguj w cronie co minutę po prostu.

7 (edytowany przez build000 2015-05-11 18:54:58)

Chyba żeby w pełni tą niepewność ogarnąć, czyli że jest IP, a nie ma ruchu (a potwierdza to po części ping z wynikem mnij niż 100 % loss, ale więcej niż 0%)...to sam nie wiem - jakiś traceroute do tego w ten skrypt ?

8

Ale po co? Pingujesz przez konkretny interfejs. mwan nic nie zrobi w tym przypadku złego.

9

Sęk w tym, że nie mam mwan - chcę to ogarnąć trasami routingu i vlanem na jeden port/lub wszystkie porty jak brak wan (czyli UPC).

10

Kurcze, nie wiem czemu komplikujesz sprawę. Po prostu pinguj określony interfejs. Żaden routing, mwan, vlan czy coś innego. Nie kombinuj.

11

Kurcze, nie wiem czemu komplikujesz sprawę. Po prostu pinguj określony interfejs. Żaden routing, mwan, vlan czy coś innego. Nie kombinuj.

12 (edytowany przez build000 2015-05-11 19:09:59)

No ok. - zrobię jak radzisz - przy okazji potestuję przez parę dni i zobaczę czy to zdaje egzamin w każdym przypadku (wtedy nie są dopuszczalne zawieszenia bo brak obsługi do restartu).