Temat: WDR3600 + HiLink e3372 problem, rozłącza,

Witam, temat pewnie poruszany jednak jestem aż takim lajkiem że pewnie nie potrafię zrozumieć odpowiedzi.

Posiadam router TP link WDR3600, do tego modem HiLink E3372 z plusa podpięty przez aktywnego huba. Co około 24h modem E3372 rozłącza internet.

W TP Linku mam Gargoyle 1.6.1.5 (r41803), by obsy

Monitor połączenia włączony by pingował 8.8.8.8
Kiedy modem E3372 rozłączy internet to wchodzę manualnie na http://192.168.8.1/html/mobilenetworksettings.html i klikam zastosuj, a później OK i łączy internet na kolejne około 24h.

Chciałem wymusić restart modemu E3372 przez monitor połączeń żeby automatycznie łączył internet.
Z opcji monitora połączeń:
restart połączenia WAN - nie łączy ponownie internetu
restart urządzenia - nie pomaga
zostaje opcja wykonaj skrypt: co mam tam wpisać żeby router resetował mi modem? 

pozdrawiam

2

Odp: WDR3600 + HiLink e3372 problem, rozłącza,

W/w wymusza restart połączenia z modem, nie modemu z internetem. Tu masz reset modemu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168 dla HiLinka możesz też kazać mu nawiązać połączenie automatycznie.

API mówi że jest możliwość zmuszenia go żeby automatycznie nawiązywał połączenie. Nie wyłączyłeś czegoś takiego w gui (jak jest?)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kriskross 2015-05-04 20:04:19)

Sorki, błędnego wyrazu użyłem. Oczywiście modem nie rozłącza się bo tak jak piszesz jest włączone automatyczne łączenie. Modem zawiesza się. Jest niby połączony ale nie ściąga nic i nie wysyła.

Trzeba go albo zresetował albo wymusić potwierdzenie zmiany, żeby sam się rozłączył i połączył.

Z tego linka co wysłałeś możliwe że ta komenda załatwi sprawę, zobaczymy.

curl -X POST -d "<request><Control>1</Control></request>" http://192.168.8.1/api/device/control -H "__RequestVerificationToken: $(curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token  | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)" -H "Content-Type: text/xml"

4

Wiec j/w - masz gotowy skrypt, curla sobie tylko zainstaluj.

5

o nie, curl to już ponad moje możliwości. Myślałem że mogę załadować tą komendę kopiuj/wklej pod monitor połączeń w GUI w gargoyle żeby wykonał skrypt.

dziękuję serdecznie za pomoc. Za jakiś czas pobawię się tym ale nie będzie to prędko.

pozdrawiam

6

opkg update
opkg install curl

nie przesadzaj.

7 (edytowany przez kriskross 2015-05-04 20:37:35)

Jak ja nawet nie wiem gdzie i jak to wpisać  smile

używam tylko GUI

8

W faq na górze strony jest.

9

OK. dzięki. Zainstalowałem curl a teraz będę musiał poczytać jak wsadzić tam skrypt żeby się odpalał przez monitor połączeń.

Dzięki za pomoc.

10

Może najpierw sprawdź czy w ogóle on działa...

11

no ale jak ja nie wiem jak. muszę o tym poczytać

12

W konsoli  tam gdzie wpisywałeś polecenia wpisz to z curlem. Jeżeli nie wyskoczy błąd a zrestartuje modem to działa.

13

działa, rozłączyło

14

kriskross napisał/a:

Monitor połączenia włączony by pingował 8.8.8.8

Chciałem wymusić restart modemu E3372 przez monitor połączeń żeby automatycznie łączył internet.
Z opcji monitora połączeń:
restart połączenia WAN - nie łączy ponownie internetu
restart urządzenia - nie pomaga
zostaje opcja wykonaj skrypt: co mam tam wpisać żeby router resetował mi modem?

Używam w tej chwili identycznego zestawu (poza firmware modemu-tu mam Huawei i modowane WebGUI) z internetem Plusa, akurat u mnie działa bezproblemowo w tej chwili 4 dni mam sesję a router działa od

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:38.7MB / 123.6MB (31.3%)
Połączenia:121/4096
Średnie obciążenie CPU:0.09 / 0.11 / 0.13  (1/5/15 min.)
Czas pracy:70 dni, 9 godz., 12 min.
Bieżąca data i czas:2015-05-04 20:56 CEST

Na Twoje problemy mam 2 proste spostrzeżenia: ustaw ciągłą aktywność modemu-pingując hosta w sieci (monitor połączenia tego nie robi-on wysyła co jakiś czas jedynie ping), wg poradnika z http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g przez konsolę ssh: vi /etc/rc.local  dodaj

(while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) & 

. Poza tym router nie steruje połączeniem modemu w wersji HiLink (modem pracuje jako oddzielny modemo-router z translacją NAT).                                                            W WDR3600 można sterować zasilaniem USB (gdyby nie to że stosujemy aktywny HUB to w przypadku HiLinka rozwiązanie idealne- ale to zabezpieczenie zasilania 500mA sad  ). Nie jestem też w 100% przekonany co do skuteczności rozwiązania podanego przez @VipeRsan (gdyż testowałem ten modem na początku roku z dojechaną, przeciążoną siecią LTE P4 i były sytuacje że modem działał prawidłowo ok. tygodnia, a było i tak że w ciągu dnia 2-3 razy wymagał hard reset poprzez odcięcie zasilania-żadne restarty poprzez WebGUI nie odnawiały połączenia z siecią).

15

nie wiem. dla mnie to czarna magia. Chciałbym żeby monitor połączenia ładował skrypt który resetuje mi modem.
Skrypt już mam, działa. Teraz muszę to jakoś połączyć z monitorem połączeń. Problem jest jeśli wkleję ten skrypt do gui w opcję monitora połączeń -> wykonaj skrypt i pinguje jakiś nieistniejący IP to nie resetuje się modem więc pewnie coś robię źle.

16

Pokaż jak to "wklejasz".

17

PunBB bbcode test

18

właśnie mi się znowu zawiesił modem ale co ciekawe to okazuje się że z cmd jestem w stanie pingować 8.8.8.8 i wszystkie dochodzą, ale żadna strona się nie ładuje i wszystko leży.

Po wymuszeniu tego skryptu w putty, modem zresetował się i wszystko działa ok.

Chyba zabłądziłem. Nie wiem co jest grane.

19

Nie. Zrób z tego skrypt a tu w gui wpisz nazwę skryptu.

20

Możliwe że to tylko problem z DNSami. zmieniłem na googlowskie i zobaczymy jak teraz będzie smigało.
Skryptu i tak nie umiem zrobić żeby zapisać go na routerze.

Dzięki za pomoc, nauczyłem się czegoś.
pozdrawiam

21

Po prostu wpisz to do pliku i masz skrypt. Jeszcze nadaj mu prawa wykonywania (chmod 755 /ścieżka/do/tego/pliku) lub wołaj go przez
sh /scieżka/do/pliku.