kriskross napisał/a:Monitor połączenia włączony by pingował 8.8.8.8
Chciałem wymusić restart modemu E3372 przez monitor połączeń żeby automatycznie łączył internet.
Z opcji monitora połączeń:
restart połączenia WAN - nie łączy ponownie internetu
restart urządzenia - nie pomaga
zostaje opcja wykonaj skrypt: co mam tam wpisać żeby router resetował mi modem?
Używam w tej chwili identycznego zestawu (poza firmware modemu-tu mam Huawei i modowane WebGUI) z internetem Plusa, akurat u mnie działa bezproblemowo w tej chwili 4 dni mam sesję a router działa od
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:38.7MB / 123.6MB (31.3%)
Połączenia:121/4096
Średnie obciążenie CPU:0.09 / 0.11 / 0.13 (1/5/15 min.)
Czas pracy:70 dni, 9 godz., 12 min.
Bieżąca data i czas:2015-05-04 20:56 CEST
Na Twoje problemy mam 2 proste spostrzeżenia: ustaw ciągłą aktywność modemu-pingując hosta w sieci (monitor połączenia tego nie robi-on wysyła co jakiś czas jedynie ping), wg poradnika z http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g przez konsolę ssh: vi /etc/rc.local dodaj
(while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) &
. Poza tym router nie steruje połączeniem modemu w wersji HiLink (modem pracuje jako oddzielny modemo-router z translacją NAT). W WDR3600 można sterować zasilaniem USB (gdyby nie to że stosujemy aktywny HUB to w przypadku HiLinka rozwiązanie idealne- ale to zabezpieczenie zasilania 500mA
). Nie jestem też w 100% przekonany co do skuteczności rozwiązania podanego przez @VipeRsan (gdyż testowałem ten modem na początku roku z dojechaną, przeciążoną siecią LTE P4 i były sytuacje że modem działał prawidłowo ok. tygodnia, a było i tak że w ciągu dnia 2-3 razy wymagał hard reset poprzez odcięcie zasilania-żadne restarty poprzez WebGUI nie odnawiały połączenia z siecią).