Ad.1)
Trzeba najpierw poszukać i zainstalować w /opt (/opt miękkim dowiązaniem do czegoś na USB lub zwyczajnie rozpakować na czymś pod USB i wskazać w konfiguracji Padavana to miejsce - jest odpowiednia zakładka do tego) Optware lub Entware zgodnego lub legacy z tą wersją FW - zapewne na stronach Padavan lub innych forach traktujących o Padavan/Prometheus znajdziesz stosowne informacje "co, skąd i jak". Optymalnie jednak byłoby zmodyfikować skrypty (Prometheus) i wgrywać wszystko razem pod dodaniu kodu do źródeł Padavan - ale to sporo zachodu i jak dla mnie za dużo czasu na to trzeba stracić. Jakby co - w defaulcie przez Prometheus router ma max. 32 MB miejsca na cały FW.
Ad.2)
W wątku na eko.one.pl "Weekend z ..." Cezary/obsy podawał link do wątku na forum LEDE, gdzie jest opisane jak to się konkretnie robi. Ogólnie najpierw powrót o OFW i potem opisany na forum LEDE lub w tematach o tym routerze na eko.one.pl patent na wgranie LEDE. Oryginał najwygodniej chyba wgrywać przez bootloader/nakładkę na u-boot Breede - trzeba chyba zainstalować, bo nie wiem czy już jest - wtedy roszada fw wygodnie przez stronę web w przeglądarce.
EDIT:
...lub tak:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p ... 59#p196059Piszę wszędzie coś w stylu "chyba" bo nie robiłem tego i nie zamierzam - to co jest w Padavan w zupełności mi wystarczy do moich zastosowań, a w zasadzie wyrostka z mojej famili, do którego ten router docelowo trafi, jak już wszystko przetestuję co dla mnie/dla niego ważne.
Mam nadzieję, że mój post okarze się w jakimś stopniu pomocny i naświetli nieco temat.