To będzie bardzo krótka i zwięzła recka tego routera. Zdjęć routera już robić nie będę są setki już w innych recenzjach więc nie będę bawić się w fotografa
Specyfikacja tech:
Procesor: Qualcomm Atheros IPQ8065 1.7 GHz dualcore
Pamięć Flash: 4 GB + 8 MB
Pamięć RAM: 512 MB DDR3
Switch: Qualcomm Atheros QCA8337
Samo urządzenie przychodzi do nas w skromnym kartonowym pudełku w stylu produktów Synology. Próżno na nim szukać czarujących obrazków i wykresów znanych z produktów konkurencji. To nie jest produkt, który ma zachęcać potencjalnego klienta pudełkiem - ktoś kto chce wydać ponad 1000 zł za router raczej już wie co kupuje. W pudełku znajdziemy oprócz samego routera standardowo kabel LAN, 4 anteny, zasilacz 12V 3,5A oraz instrukcję czyli jak na tej klasy zestaw - bardzo skromnie.
Router to nieustawna kobyła. Wymiary urządzenia w mm: 77 x 280 x 169 i są to wymiary samego urządzenia bez anten! Dodatkowo tył routera jest uniesiony dość znacznie na nóżkach, których nie można zdemontować - są stałą częścią obudowy co znacznie utrudnia znalezienia mu odpowiedniego miejsca. Dodatkowo zawieszenie na ścianie będzie wymagało odpowiednich podkładek
U mnie skończył pod biurkiem, bo ani pod monitory ani pod TV nie chciał za nic wejść.
Sam panel sterowania nazwany przez producenta SRM to tak naprawdę DSM znanego z produktów NAS. Pulpit SRM jest banalny w obsłudze więc nawet średnio zaawansowany użytkownik sobie powinien poradzić z jego konfiguracją.
Mnie osobiście cieszą takie małe użyteczne drobnostki jak skumulowany monitor ruchu sieciowego widoczny zawsze na pulpicie SRM w prawym górnym rogu oraz centrum pakietów, który na dzień dzisiejszy jest bardzo skromny. W centrum pakietów znajdziemy:
Cloud Station Server
Aplikacja Cloud Station Server umożliwia synchronizowanie danych z wielu platform i centralizowanie ich na serwerze Synology NAS z jednoczesnym zachowaniem historycznych wersji wszystkich ważnych plików. Instaluj narzędzia klienckie w systemach Windows, Mac, Linux i urządzeniach Android lub iOS, utrzymując synchronizację plików pomiędzy wszystkimi platformami. Uruchom aplikację Cloud Station ShareSync na innym serwerze Synology NAS, aby ułatwić współpracę międzyzakładową i zapewnić sobie bezpieczną, zapasową kopię danych.
DNS Server
System nazw domen (Domain Name System, DNS) pomaga znaleźć aplikacje internetowe, komputery i inne urządzenia sieciowe, tłumacząc nazwy domen na adresy IP. Przy użyciu pakietu DNS Server serwer Synology Router może być hostem wielu stref, a także udostępniać usługi rozpoznawania nazw i adresów IP.
Download Station
Download Station to oparta na przeglądarce internetowej aplikacja do pobierania, w której można pobierać pliki z Internetu przy użyciu protokołów BT, FTP, HTTP, NZB, Thunder, FlashGet, QQDL i eMule, a także subskrybować kanały RSS na temat najnowszych i najpopularniejszych plików BT. Aplikacja ta zawiera funkcję Autorozpakowywanie, za pomocą której można wypakować skompresowane, pobrane pliki na serwer Synology Router. Za pomocą aplikacji Download Station można pobierać pliki z wielu serwisów udostępniania plików oraz wyszukiwać pliki torrent przy użyciu domyślnych wyszukiwarek systemowych oraz dodanych samodzielnie wyszukiwarek z funkcją wyszukiwania BT.
Intrusion PreventionBeta
Intrusion Prevention chroni serwer Synology Router przed zagrożeniami sieciowymi, identyfikuje szkodliwe pakiety i zabezpiecza serwer Synology Router przed infekcjami i ujawnieniem danych.
Perl
Perl to obiektowy język programowania, którego można używać ze skryptami CGI, do administracji systemem, programowania sieciowego i innych zastosowań. Zawiera on funkcje ułatwiające programowanie, w tym wyrażenia regularne oraz zaawansowane możliwości manipulacji ciągami.
RADIUS Server
Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) to protokół sieciowy zapewniający scentralizowane uwierzytelnianie, autoryzację i zarządzanie kontami w odniesieniu do dostępu w sieci bezprzewodowej.
Serwer multimediów
Serwer multimediów udostępnia usługę multimedialną, która umożliwia przeglądanie i odtwarzanie multimediów na Synology NAS za pośrednictwem urządzeń domowych zgodnych ze standardem DLNA/UPnP. Serwer multimediów umożliwia łatwe podłączanie takich urządzeń, jak telewizory i systemy stereo, do sieci domowej oraz strumieniowanie do nich multimedialnych plików zdjęć, muzycznych i wideo przechowywanych na serwerze Synology NAS.
VPN Plus Server
VPN Plus Server zamienia serwer Synology Router w wydajny serwer VPN. Pakiet ten pozwala zabezpieczyć dostęp VPN za pośrednictwem przeglądarki lub klienta. Pozwala on na obsługę różnych usług VPN – WebVPN, SSL VPN, SSTP, OpenVPN, L2TP/IPSec i PPTP. Co więcej, dzięki licznym narzędziom do zarządzania pakiet ten pomaga administratorom sieci w dowolnym momencie regulować i monitorować ruch VPN.
VPN Server
*Okres użytkowania oprogramowania VPN Server w routerze Synology Router dobiegł końca. Zalecamy skorzystanie z pakietu VPN Plus Server, aby uzyskać dostęp do przyszłych aktualizacji i wsparcia technicznego.* VPN Server oferuje łatwe w obsłudze rozwiązanie, które przekształca router Synology Router w serwer VPN, zapewniając bezpieczne połączenia z prywatną siecią lokalną z dowolnego miejsca. Obsługiwane protokoły VPN obejmują usługi PPTP, OpenVPN i L2TP/IPSec.
Pakiet download station, to jest program, którego próżno szukać nawet na windowsie (chodzi o prostotę i możliwości obsługi). Pobieranie to sama przyjemność - obsługuje takie protokoły jak BT/HTTP/FTP/NZB/eMule. Maksymalna liczba zadań pobierania to 50 i 20 w wypadku protokołu torrent. Pobieranie wielu plików jednocześnie jest możliwe również poprzez wgrania pliku txt z linkami do plików. Program sam doda pliki do kolejki pobierań.
Pakiet Intrusion Prevention pomaga przy zabezpieczeniu naszej sieci od wszelakiej maści cwaniaków z zewnątrz.
Gdzie za każdym wykrytym szkodliwym ruchu możemy być informowani przez email/sms/push
Jest również możliwość instalacji własnych pakietów lecz tego jeszcze nie testowałem. Jak się kiedyś za to zabiorę to zaktualizuję reckę.
Router wyposażony jest w dwa porty USB oraz slot na kartę SD. Jeden z tych portów jest portem USB 3.0* drugi w wersji 2.0. Porty USB są kompatybilne z drukarkami wszelakiej maści nośnikami oraz modemami USB.
*- USB3 to tylko teoria, bo jeśli chcemy cieszyć się większą prędkością musimy rezygnować z radia 2,4GHz. USB 3.0 ma negatywny wpływ na działanie urządzeń 2,4GHz ale o ile urządzenie informuje o "możliwych zakłóceniach" tak w rzeczywistości kończy się tym, że radio 2,4GHz wówczas w ogóle nie działa i wymusza na użytkowniku włącznie opcji spowolnienia portu do prędkości USB 2.0. Dla mnie to jest duża wada, która mam nadzieje, zostanie poprawiona w następnych aktualizacjach.
Prędkości FTP/SMB są ograniczone standardem USB 2.0, jak będzie aktualizacja naprawiający błąd radia 2,4/USB 3 sprawdzę prędkość po USB 3.0.
Same aktualizacje są sprawne i wyjątkowo szybkie. Aktualizacja do wersji 1.1.4 a następnie do wersji 1.1.4u4 nastąpiło w mniej więcej 10 minut bez utraty ustawień.
Konfiguracja upnp, odblokowanie portów czy ustawienie DMZ jest banalnie proste przy czym włącznie opcji DMZ wyłącza zdalny dostęp do SRM (sic!), dostęp do FTP oraz innych usług co dla mnie jest wręcz niezrozumiałym absurdem. Zwłaszcza, że port do zdalnego dostępu SRM domyślnie ustawiony jest na 8000,8001.
Samo wifi jest piekielnie szybkie
Teoretyczna prędkość maksymalna to 1730Mbit a mi maksymalnie udało mi się uzyskać link o prędkości 866Mbit z telefonem Galaxy S6 (nie mam innych urządzeń z szybszą kartą). Standardowo wifi działa w trybie "Smart Connect", które polega na automatycznym przełączaniu między siecią 2,4/5Ghz. Jak to działa w praktyce? IMO bardzo dobrze. Przełączanie jest bardzo szybkie i transparentne. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy korzystać z tej funkcji to można ją oczywiście wyłączyć. Maksymalna szerokość kanału na częstotliwości 5GHz to 160MHz a na 2,4 to 40MHz.
Każdą z sieci możemy włączać/wyłączać o ustalonej przez nas godzinie zgodnie z ustawionym harmonogramem.
Router posiada Dual WAN w trybie recovery oraz loadbalancing-recovery
Opcję load balancing możemy ustawić procentowo suwakiem. Świetna opcja dla kogoś z dwoma łączami.
Czy ten router jest warty swojej ceny? W tej cenie raczej ciężko znaleźć coś co miało podobne funkcje i to w oficjalnym sofcie. Sprzęt pomimo kilku niedociągnięć daje radę i myślę, że zagości u mnie na co najmniej tak długo jak mój poprzedni Netgear 3700v2