Dzisiaj jest 25 sty 2025, 21:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wydajny ap na x86 [4fun]
Użytkownik

Witajcie, jako, że ostatnio potrzebowałem szybkiego ap z wifi AC a po ostatnich doświadczeniach z tanimi pudełkami soho, zapragnąłem zmontować apeka napędzanego nieco szybszym procesorem architektury x86, jako iż posiadam wolna sztukę świetnego terminala wyse d50 z procesorem AMD G-T48E ,postanowiłem coś sklecić na szybko .

Akt pierwszy - wybór karty wifi . Po przeryciu allegro i wikidevi wybór padł na obrzydliwie tanią QCNFA344A, która jest zbudowana na układzie Qualcomm Atheros QCA6174A w konfiguracji a/b/g/n/ac 2T2R + bluetooth 5.0 LE , karta jest na złączu m.2 więc odrazu zamówiłem adapter do zwykłego minipcie i dwa pigtaile mhl4 .

Akt drugi - montaż. Adapter skoro tylko przyszedł toteż długo nie poleżał i po pracy, zjadłem szybko obiad i zabrałem się do montażu. montaż poszedł raz dwa więc trzeba było wybrać i postawić system, na którym to ma działać.

Akt trzeci - oprogramowanie. Tak naprawdę wybór był jeden i to jak się okazało było dobre posunięcie, zafleszowałem na sata dom najnowszy snapshot od Cezarego bo ma odrazu wszystkie potrzebne mi pakiety. wstał, wykrył kartę więc szybko ustawiłem jako apeka i lan pod moją sieć domową.

Akt czwarty - testy. Wiele tu nie trzeba było ustawiać oprócz ssid / security i vlan. pierwsze testy i leci śmiało ponad 400Mbps do i ok 300 z , po zmianie kanału z 36 na 48 prędkosci podskoczyły i powtarzalne wyniki to ponad 500 up i 350 dl, obciążenie wg htop to jeden rdzeń do max 75% lub top i do 28% sirq. Może być to powodem tego, że eternet jest na realteku a one trochę gorzej sprawują się niż np intel powodując większy narzut na procesor przez przerwania.

poniżej trochę zrzutów z smartfona nokia 8.
Obrazek ok metr od apeka Obrazek ok 7m przez drzwi do drugiego pokoju
Obrazek ok 4m na balkon przez okno Obrazek luci
Obrazek w środku

Wnioski. Temat jest rozwojowy, ma plusy i minusy, plus to wiadomo wydajność , minus to cena będzie drożej niż padliny z dolnej półki. karta ma mniejszą moc - iw list pokazuje 20dbm max ale wiadomo, że wraz ze wzrostem prędkości moc spada . będę chciał kupić dobrą kartę o większej mocy , wstępnie ustaliłem, że będę rozglądał się za czymś pokroju karty mikrotika https://mikrotik.com/product/R11e-5HacT lub karty wave 2 4x4 o podobnej mocy.

Słowo na koniec. Po co mi to ? jak nazwa tematu wskazuje czyli dla zabawy ale i też dla poznznia lepiej tematu różnic w wydajności rozwiązań soho i sprzętowych przyspieszaczy w świetle oprogramowania opensource - tutaj openwrt, a
wydajnej platrofmy x86, która poprostu zapiernicza jak głupia :)

Koszta. Tyle ile mnie kosztowała zabawa czyli karta 21zł + dwa pigtaile 16zł + adapter 16zł + terminal 7zł, czyli 60zł plus czas poświęcony :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.