Więcej możliwości dla Twojej sieci domowejO urządzeniu wspomniałem już przy opisie innego produktu AVM -
FRITZ!DECT który do działania wymagał routera ze stacją bazową DECT. Jest on następnym routerem w protfolio AVM doskonale wpisującym się w potrzeby współczesnego domu, który wymaga obecności wydajnego internetu bezprzewodowego, podłączenia urządzeń przewodowych, dostęp do multimedii z USB czy chociaż by zwykłego telefonu.
AVM FRITZ!Box 7272 zapewni nam wszystkie podstawowe opcje i na dodatek zaprezentuje je w przyjaznej formie. Czego więc można oczekiwać o tego urządzenia?
Pełni rolę routera. Dziwne jak by było inaczej, bo do tego został stworzony. Internet można dostarczyć albo przy pomocy xDSL (modem jest już w urządzeniu - RJ11), przy pomocy zwykłego kabla RJ45 (port LAN1 może pracować jako WAN), przy pomocy modemu 3G dołączonego przez USB a także urządzenie może pracować jako wzmacniać łącząc się bezprzewodowo z istniejącą siecią WLAN. Oczywiście wśród opcji konfiguracyjnych znajdziemy zaawansowane mechanizmy takie jak sieć gościnna (zarówno WLAN jak i przewodowa), ipv6, kontrola rodzicielska, filtry i ograniczenia urządzeń, konfiguracja WPS, oszczędzanie energii, terminowe wyłączenie WIFI, automatyka w wyszukiwaniu najlepszego kanału a także szereg wykresów i opcją związanych z liczeniem transferu, statystykami i logami połączeń. Modemy USB mogą być HSPA/+ i LTE i może służyć jako łącze zapasowe.
Pełni rolę centralki telefonicznej. Jeżeli zapragniecie używania telefonii to takie rzeczy jak automatyczna sekretarka, książka telefoniczna, budzenie (!), faksy, logi połączeń - to wszystko znajdziecie w tym urządzeniu. Oczywiście niekoniecznie trzeba używać telefonów "na kablu" (można połączyć dwa analogowe i jeden telefon lub centralkę ISDN). Można wybrać jeden z bezprzewodowych modeli i połączyć się przy pomocy stacji bazowej DECT która jest zawarta w tym urządzeniu (łączenie do 6 urządzeń - odpowiednie modele telefonów też znajdziecie w ofercie AVM). Dzięki temu zyskujemy naprawdę jeden punkt w którym nasz router gromadzi wszystkie informacje o połączeniach telefonicznych.
Pełni rolę urządzenia multimedialnego. Router sam z siebie udostępnia niewielką przestrzeń do przetrzymywania danych, ale dzięki USB można podłączyć dysk z multimediami i tym samym udostępnić je w naszej sieci, nie tylko przez DLNA, ale także przy pomocy zwykłego protokołu FTP czy samby (otoczenia sieciowego). Można także strumieniować podcasty i radio internetowe.
O opcji Smart Home wspomniałem już w poprzednim opisie. Dzięki stacji bazowej DECT mamy możliwość podłączenia i sterowania kilkoma inteligentnymi gniazdkami, co pozwala na nieujarzmienie przynajmniej czyści tych "mniej inteligentnych" urządzeń w naszym domu. Po szczegóły odsyłam w tym celu do mojego poprzedniego artykułu.
Wspomniałem już o innych wykorzystaniach portu USB? Drukarki czy modemy 3G/LTE nie są żadnym ograniczeniem. Większość tych urządzeń FRITZ potrafi obsłużyć i udostępnić naszej sieci lokalnej.
Jak łatwo zauważyć na zrzutach ekranowych, cały interfejs jest w języku polskim. Dostępne są aktualizacje (do sprawdzenia online), więc nie powinno być większego problemu z urządzeniem nawet dla osób miej obeznanych z tymi technikami. Choć trzeba przyznać że urządzenie dysponuje bardzo dużą ilością opcję i trzeba poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z jego możliwościami. Dostęp do urządzenia mamy dzięki przeglądarce internetowej, ale nie zapominajmy także do innych możliwościach - chmurze MyFRITZ! pozwalającej na zdalny dostęp do zasobów naszego urządzenia oraz FRITZ!NAS, usłudze umożliwiającej zdalny dostęp do naszych zasobów multimedialnych. Oczywiście nie mogło się obyć także bez odpowiednich aplikacji mobilnych na smartfony z iOS czy Androidem, które pozwalają na dostęp do wybranych zasobów i opcji konfiguracyjnych.
W zestawie dostaniemy:
- modemo-router FRITZ!Box 7272
- zasilacz 12V 1A
- kabel ethernet RJ45 - 1.5m
- kabel spliter DSL RJ45 - 4.25,
- dwa kable adaptery do telefonu stacjonarnego i DSL
- skrócona instrukcja obsługi
Szczegóły dotyczące urządzenia można znaleźć na stronie domowej produktu:
http://www.fritzbox.eu/pl/products/FRIT ... .php?tab=1 lub
http://fritzbox.com.pl/pl/p/FRITZBox-72 ... lka-24h/73Na pokładzie znajdziemy kilka różnorodnych interfejsów:
- ADSL/ADSL2+ zgodne z ITU G.992.3 Anex A, B, J
- 2 x Gigabit Ethernet (10/100/1000 Base-T) oraz 2 x Fast Ethernet (10/100 Base-T)
- Bezprzewodowy punkt dostępowy w standardzie N (IEEE 802.11 a/b/g/n)
- 1x USB 2.0 dla drukarek, pamięci masowych, modemów HSPA/LTE, AVM Stick&Surf
- Stacja bazowa DECT (do telefoni lub inteligentnych gniazdek FRITZ!DECT)
- Port ISDN S0 (RJ45) dla telefonów ISDN lub systemu telefonii ISDN
Utrzymany jest w standardowej formie i kolorystyce specyficznej dla AVM - szaro-srebrne plastikowe pudełko z czerwonym panelem. Znajdziemy na nim szereg diod LED informujących o stanie systemu oraz dwa przyciski DECT oraz WLAN/WPS służące odpowiednio do łączenia telefonów/gniazdek i autoryzacji urządzeń bezprzewodowych. Dwie antenki osadzone są na stałe; dla niektórych zaskoczeniem może być ich wielkość - są to po prostu dwa małe patyczki, o wiele mniejsze niż te spotykane w zwykłych routerach.
Router działał u mnie kilka tygodni jako jeden z wielu punktów dostępowych. Nie znalazłem w nim większych problemów - po podłączeniu i skonfigurowaniu po prostu dział, robiąc to co było dla niego przeznaczone. Przypomniał mi się dopiero wtedy jak dostałem mejla z powiadomieniami.
Cena produktu - 699zł nie jest ceną małą. Jednakże możliwości urządzenia są bardzo duże, same produktu AVM z serii FRITZ! cieszą się dość dobrą opinią, więc warto się zastanowić nad kupnem takiego urządzenia, jeżeli faktycznie będzie spełniał nasze wymagania.
Urządzenia do testów otrzymałem na konferencji prasowej AVM zorganizowanej przez studio PRowokacja Agencja Public Relations, za co serdecznie dziękuję.