Firma TP-Link nie próżnuje i stawia również na miniaturyzacje, co potwierdza fakt wypuszczenia na rynek małych routerów przeznaczonych na rynek SOHO, wyposażonych w jeden port Ethernet oraz radio w standardzie N. Jednym z nich, przeznaczony docelowo na rynek azjatycki, jest model WR703N.
Pierwsze wrażenie – jakie to małe! Przedstawiam krótki filmik z rozpakowania pudełka z routerem.
Urządzenie jest naprawdę bardzo małe i wymiarami przypomina MR3020 przeznaczony na rynek europejski. WR703N jest nieco uboższy. Pozbawiony jest fizycznego przełącznika trybów pracy routera. Ma tylko jedna niebieską diodę Power.
Wykonanie jest na wysokim poziome, plastiki wypolerowane na wysoki połysk, wszystko dobrze spasowane. W WR704N górna pokrywka jest koloru turkusowego, pozostała część biała. Dla chętnych którzy będą chcieli obedrzeć ze „skóry” to maleństwo – należy użyć cienkiego nożyka(skalpela) i podważyć z jednej ze stron, potem już jest prosto. Zatrzaski są mocne, ciężko je wyłamać.
Oprogramowanie i specyfikacja Na wstępie należy zaznaczyć, że oficjalne oprogramowanie jest bezużyteczne z tego powodu, że jest całkowicie po chińsku. Próbowałem doszukać się w menu jakiegoś przełącznika na inny język, ale nie znalazłem. Pomocne za to są linki które są w języku angielskim, po nich można łatwo wyszukać np. podstronę do zrobienia upgrade….
Router oparty jest o dobrze znaną i wspierana platformę ar71xx. W OpenWrt w trunku mamy kompletne wsparcie dla tego routera. Zainstalowana pamięć flash z powodzeniem pozwoli na zainstalowanie firmware z jakimś GUI (webif, LuCI).
Przejście na OpenWrt jest bajecznie proste, wgrywamy plik factory i chwilę czekamy. Później mamy zwykłe OpenWrt i konsole. Router jaki otrzymałem jest oznaczony rewizja 1.5, jest całkowicie wspierany( jak i starsze wersje). Koszt routera na ebay'u ok $22. Można kupić również przez sklep.
Pełna specyfikacja routera: - Procesor Atheros AR7240 – 400Mhz - radio w standardzie N do 150Mbps na chipsecie Atheros AR9331 - 4MB pamięci Flash - 32MB pamięci RAM - port Ethernet 10/100MBps - dioda Power - port USB 2.0 - port microUSB do zasilania - przycisk reset - wymiary 5,7cm x 5.7cm x 2cm
Zabawka dla dzieciaków, nic więcej. I ten text: "Ma tylko jedna niebieską diodę Power. " Rozśmieszył mnie I tak trzeba ten klamocik wpiąć do kontaktu, a więc pytam po raz wtóry: Cóż z tego, że mały skoro z jego przenośności nici - gdzie baterie?
Lepiej kupić taniego starego smartfona, który ma wbudowany modem gsm, wifi i zrobic z niego router. heh, dziwne , że zachwycacie się miniaturyzacja , która tak naprawde w kwestii funkcjonalności nie wnosi absolutnie nic.
Rejestracja: 12 lut 2012, 21:24 Posty: 2093 Lokalizacja: Warszawa
To mój pierwszy post tutaj dlatego na początek chciałbym się przywitać - cześć!
A teraz pytanie - czy ktoś zna sprawdzone źródło na zakup tego modelu w dobrej cenie? Tam gdzie jest dostępny, to wysyłka jest z Hongkongu. Czy ktoś zamawiał może to w VolumeRates?
obsy pisze:
A czemu chcesz akurat 703 a nie 3020 który jest na nasz rynek przeznaczony?
Już jednego MR3020 mam, ale cena w PL na start trochę wysoka i nie potrzebuję aż takiej funkcjonalności jaką oferuje. Poza tym, potrzebuję tego kilka sztuk.
obsy pisze:
Tzn jakiej funkcjonalności? Bo poza ledami to te same modele
LEDy, przyciski, przełącznik i dwie anteny. Punkt ostatni wnioskuję na podstawie zdjęć. MR3020 ma dwie, a na pcb WR703N widzę tylko jedną. Generalnie im niższa cena tym lepiej. TP-Link tą nową serią stworzył (nieumyślnie) bardzo ciekawą platformę na różne projekty i modyfikacje.
Już jednego MR3020 mam, ale cena w PL na start trochę wysoka i nie potrzebuję aż takiej funkcjonalności jaką oferuje. Poza tym, potrzebuję tego kilka sztuk.
Kupisz kilka sztuk za granicą to na cle mogą Cię capnąć i wyjdzie na jedno, jak nie gorzej...
Skubi pisze:
pepe2k pisze:
obsy pisze:
Kupisz kilka sztuk za granicą to na cle mogą Cię capnąć i wyjdzie na jedno, jak nie gorzej...
Z tego co mi wiadomo, to do tej pory obowiązuje zwolnienie z opłat celnych przy wartości do 150 Euro dla zakupów spoza UE. Chyba, że coś się zmieniło?
Z tego co mi wiadomo, to do tej pory obowiązuje zwolnienie z opłat celnych przy wartości do 150 Euro dla zakupów spoza UE. Chyba, że coś się zmieniło?
Nic nie zmiemiło się, niestety... Z cła zwolnieinie jest takie jak piszesz, ale cło to pojedyńcze procenty i to jest całe nic w porównaniu z VAT. Z VAT jest zwolnienie do 22 euro lub 45 euro w przypadku prezentu od osoby prywatnej. Przy pojedyńczych sztukach nie powinno być problemu, ale z większą ilością to rosyjska ruletka..
To niestety prawda ale jako czynny VAT-owiec mógłbym bez problemu sobie ten VAT naliczyć na podstawie dok. celnych.
W chwili obecnej w dystrybucji MR3020 kosztuje około 70-80 zł netto (pojedyncze sztuki). Najniższa cena detaliczna jaką udało mi się znaleźć to 109. Pewnie bezpośrednio u polskiego dystrybutora ceny w zakupie są jeszcze niższe.
Poza TL-WR703N u chińczyków jest jeszcze dostępny bliźniaczy, rebrandowany i tańszy Fast FWR171-3G.
Generalnie jak to wszystko podliczyć, to wychodzi na to że dużo taniej nie będzie. Ciekawi mnie tylko czy TP-Link wprowadzi na nasz rynek uboższe wersje, a jeżeli tak to w jakich cenach. Na razie MR3020 schodzi jak ciepłe bułeczki, a szykowana wersja z baterią będzie droższa.
@franek W kwestii formalnej. Krytykujesz recenzje czy produkt? Jak to drugie to złe miejsce wybrałeś. Prezentujemy co jest na rynku nie mając na niego zbyt dużego wpływu.
Kupowałem na eBay. Mam zamiar kupić dwie sztuki w podanym sklepie.
Kupuje w Chinach po $200 dość często. Zero VATow. Co innego z USA......
Zamówiłem go na http://lightake.com/ przez płatność paypal, 75 zł wg. kursów PayPal z wczoraj. Zobaczymy czy dotrze i jak sobie poradzi z Icon 505m. Wtedy Arteq będę Cię męczył o step by step guide Myślę go wrzucić do samochodu podpiąć pod zapłon ładowarkę.