Dzisiaj jest 6 paź 2024, 02:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Magia antenek (czyli... czy wielkość ma znaczenie)
Administrator
Awatar użytkownika

Bezpośrednią inspiracją to wykonania tych testów było zdarzenie użytkownika pepe2k które w dość brutalny sposób pokazało co naprawdę jest w środku anteny w routerze. Postanowiłem więc wykonać pewien test, obrazujący czy wielkość anten standardowo dodawanych do popularnych modeli routerów ma znaczenie.
Jako obiekt testowy został wybrany TP-Link MR3420v1. Wgrane zostało najnowsze dostępne oprogramowanie producenta, przywrócone zostały ustawienia domyślne i zrestartowny. Kanał ustawiony auto, nie dotykane żadne opcje związane z mocą czy ustawieniami kraju. Czyli wszystko na domyślnych ustawieniach. Do testu zostały wybrane anteny z routerów:

Obrazek

Obrazek

Od lewej:
- Linksys WRT160NL, długość anteny prawie 11cm
- AirLive N450R, długość anteny 13,5cm
- TP-LINK TL-WR1043ND, długość anteny 15,5cm
- Asus RT-N66U, długość anteny 17cm
- TP-LINK TL-WDR3600, długość anteny prawie 20cm

Wszystkie RP-SMA, więc pasowały do urządzenia testowego. Niektóre z nich były dwupasmowe. Celem testu było sprawdzenie czy przy tych samych ustawieniach typ/wielkość anteny powoduje wzrost czy spadek sygnału.

Urządzeniem testowym był tablet Nexus7 z oprogramowaniem Wifi Analyzer. Odległość tabletu od urządzenia testowego to ok 4 metrów w linii prostej, oddzielone ścianą działową z cegły i drewnianą meblościanką. Jednym słowem normalne domowe warunki. W chwili testów w powietrzu było dostępnych ok 25 sieci z czego tylko kilka z nich miało w miarę mocny sygnał.

Wyniki pomiarów (zielona linia to testowany sygnał, pozostałe linie to inne sieci bezprzewodowe):

Obrazek

Anteny od Linksys WRT160NL

Obrazek

Anteny od AirLive N450R

Obrazek

Anteny od TP-LINK TL-WR1043ND

Obrazek

Anteny od Asus RT-N66U

Obrazek

Anteny TP-LINK TL-WDR3600

Wnioski - niewielkie różnice widać w sygnale, jednak nie na tyle duże żeby zwykły użytkownik można było je uważać za jakiś znaczący wpływ na całokształt połączenia. Rozmiar nie ma znaczenia, przynajmniej jeżeli chodzi o standardowe antenki dołączane do routerów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Magia antenek (czyli... czy wielkość ma znaczenie)
Użytkownik

Dokładnie po rozebraniu, bebechy są pewnie takie same :)
Nie ma to jak antena własnej roboty i na konkretną częstotliwość :)

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Sam się zastanawiałem nad podobnym testem, ale biorąc pod uwagę, że wyniki są praktycznie identyczne, to nie wiem czy jest sens dalej drążyć temat.

Wrzucę później zdjęcia innych patyków, które mam - trochę tego jest. Generalnie, cudów nie ma - najczęściej kawałek drutu (czasem skręconego) i koniec...

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Generalnie test pokazał, że te różnice podobnych długości anten w warunkach domowych nie mają znaczącego znaczenia. Jednak nie można wyciągać tu za daleko idących wniosków. Należy zwrócić uwagę na kilka elementów:
1. Długość anteny od routera (druta) ma związek z dwoma parametrami:
a) dopasowanie do długości fali czyli do częstotliwości roboczej
b) kierunkowość anteny

Przy tym teście bardziej winna nas interesować kierunkowość anteny. Kierunkowość można tłumaczyć wprost jako parametr charakterystyczny dla danej anteny i zależny od częstotliwości roboczej. Kierunkowość to inaczej zdolność anteny do skupienia wiązki emitowanej lub odbieranej.
Ogólnie rozważając im dłuższa antena tym kierunkowość anteny wokół jej osi będzie większa. Przy tym rozważaniu dochodzimy do wykonanego testu jak w warunkach domowych niewielka zmiana kierunkowości anteny wpływa na poziom nadawanego/odbieranego sygnału... a no można powiedzieć że nie wiadomo ;) gdyż zależy to od innych czynników. Gdy wiązka z dłuższej anteny o kierunkowości większej sprawi, że nie trafimy kierunkiem na antenę drugiego urządzenia... a może wiązka odbije się od ścian i jednak trafi tam gdzie trzeba ... :)
Skracając moje wywody aby subtelne różnice tych anten wychwycić należało by je badać w otwartej przestrzeni w większej odległości, znacznie większej niż 4m. Przy tym bawić się w ustawieniem anteny aby trafić maksimum wiązki w drugą.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

tytan pisze:
[...]Należy zwrócić uwagę na kilka elementów:
[...]
b) kierunkowość anteny

Przy tym teście bardziej winna nas interesować kierunkowość anteny.[...]

No dobra, ale w teście mamy do czynienia z antenami dookólnymi, które z założenia walą w każdym kierunku równomiernie, zgadza się?

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Nie to nie tak.
O antenie mówi się, że jest dookólna gdy jej pozioma charakterystyka promieniowania ma kształt zmierzający do okręgu ale nim nigdy nie jest dlatego przyjmuje się do tego określenia założenie tolerancji w dB.
Przy tego typu antenie charakterystyka mówiąc obrazowo :) ma kształt w przybliżeniu do opony samochodowej ułożonej prostopadle do anteny i centrycznie na jej osi.
Teraz taka opona przy antenie dłuższej o większej kierunkowości jest bardziej spłaszczona.
Czyli nadal jest mniej więcej dookólna (w poziomie) ale jej pionowa charakterystyka promieniowania jest bardziej płaska co przekłada się że ma większy zysk kierunkowy.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

tytan pisze:
[...] coś tam coś tam... [...]

Dobra, idę po następne piwo. Może rozjaśni mi umysł na tyle, żeby zrozumieć co napisałeś ;)

PS. O antenach wiem dokładnie tyle ile obsy o szydełkowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Na tym rysunku widać to o czym pisałem:
http://homewireless.org/wp/wp-content/uploads/2010/05/dipole_radiator.jpg

Wielkość zysku kierunkowego można tłumaczyć jako zdolność do ukierunkowania emitowanej energii.
A tak jeszcze bardziej po chłopsku: zwiększanie kierunkowości anteny np. w tym wypadku wydłużanie druta powoduje, że energia jest mniej wypromieniowywana w górę i w dół anteny a więcej po jej obwodzie.

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 15:09 przez tytan, łącznie zmieniany 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Przy domowych warunkach i takiej odległości kompletnie jak widać nie miało to wpływu. Zwykły użytkownik nie będzie latał z laptopem żeby się ustawić dobrze w stosunku do wiązki. A na tym polegał mój test - router, tablet, anteny ustawione dokładnie w ten sam sposób i test jak jej wielkość/marka/rodzaj wpływa na zasięg.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

obsy pisze:
Zwykły użytkownik nie będzie latał z laptopem żeby się ustawić dobrze w stosunku do wiązki. A na tym polegał mój test - router, tablet, anteny ustawione dokładnie w ten sam sposób i test jak jej wielkość/marka/rodzaj wpływa na zasięg.

Mimo tego, że tytan ma rację, to podpisuje sie wszystkimi kończynami pod tym stwierdzeniem obsy. Teoria jednym, praktyka drugim. Wymieniłem w routerze MR3420 antenę "stockową" 3dBi na TL-ANT2405CL (5dBi) i wniosek ten sam - praktycznie brak różnicy. Dobrze, że nie zainwestowałem 2x20zł w mocniejsze TL-ANT2408CL (8dBi), bo zapewne byłoby to samo. Choć jestem ciekaw, jak by właśnie wypadała jakaś taka "firmowa" o zysku 8dBi w teście obsego...

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Niestety nie mam takiej.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

rufik pisze:
Dobrze, że nie zainwestowałem 2x20zł w mocniejsze TL-ANT2408CL (8dBi), bo zapewne byłoby to samo. Choć jestem ciekaw, jak by właśnie wypadała jakaś taka "firmowa" o zysku 8dBi w teście obsego...

Ja mam takiego długiego patyka z naklejką 8 dBi, z jakiegoś zestawu z mocną kartą pod USB. Przyznam szczerze, że w porównaniu do tych standardowych antenek różnica jest zauważalna, ale jak duża - musiałbym dokładniej zbadać.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Choć jestem ciekaw, jak by właśnie wypadała jakaś taka "firmowa" o zysku 8dBi w teście obsego...

Wypadła by nijak bo losowo.

Właśnie zrobiłem mini test.
Mój WNDR3700 z dorobionymi zewnętrznymi antenkami oraz telefon położony w przypadkowej pozycji w sąsiednim pokoju ok 6m na stole.
a) Rejestracja sygnału z antenkami pionowo ustawionymi ok. -65dBm (główny kierunek charakterystyki mniej więcej na telefon)
b) Obie antenki przełamane poziomo ok. -55dBm (czyli główny kierunek promieniowania zupełnie nie na telefon)

To doświadczenie pośrednio dowiodło, że w warunkach domowych większa lub mniejsza kierunkowość anteny może mieć różny skutek: czasem poprawi poziom sygnału a czasem pogorszy.
Podobny efekt miałem gdy chciałem poprawić sygnał dwie kondygnacje niżej - antena o dużym zysku ok. 30cm tylko skomplikowała sprawę bo musiałem próbować w różnych miejscach pomieszczenia i z różnymi kątami anteny.

@rufik tu nie ma rozbieżnych stanowisk. Teoria i praktyka idzie w parze (w antenach jestem zawodowym praktykiem ;).

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

tytan pisze:

Mogłeś od razu napisać, że chodzi o kształt "donuta", to bym zrozumiał! ;)

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

@tytan: ale nie nie mierzyłem charakterystyk anten. Nie miałem też na celu pokazanie w jakim położeniu będzie lepiej czy gorzej obierać. Położenie anten było jedno - a sprawdzałem różnicę między nimi.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

tytan pisze:
@rufik tu nie ma rozbieżnych stanowisk. Teoria i praktyka idzie w parze (w antenach jestem zawodowym praktykiem ;).

No racja, nie ma rozbieżnych stanowisk. Chciałem tylko powiedzieć, że nie ma co pędzić za decybelami na oślep (dla laika 5/8dBi to więcej niż 3dBi -> ergo musi być lepiej).
Wracając do meritum wątku, to zastanawiam się właśnie nad ułożeniem takich anten, gdy router ma się nad głową (1 piętro). Z moich doświadczeń wynika, że anteny ustawione pionowo dają najsilniejszy sygnał. Położenie ich poziomo pogarsza sprawę. Czy to jest zgodne z twoją "praktyką"?

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

rufik pisze:
Wracając do meritum wątku, to zastanawiam się właśnie nad ułożeniem takich anten, gdy router ma się nad głową (1 piętro). Z moich doświadczeń wynika, że anteny ustawione pionowo dają najsilniejszy sygnał. Położenie ich poziomo pogarsza sprawę. Czy to jest zgodne z twoją "praktyką"?

Mam takie same doświadczenia i chętnie dowiedziałbym się z czego to wynika.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

Moja praktyka to zupełnie inne anteny ;)
Ale jak przytoczyłem mini teścik w budynku nie ma reguły bo sygnał się odbija:z anteny skierowanej na telefon doszło mniej sygnału...
Nie ma lepiej pionowo czy poziomo jeśli chodzi o takie warunki jak w budynku. Tu mogło by pomóc kierowanie anten na siebie i tak można zacząć testy ale odbicia mogą sprawić, że zupełnie inne ustawienie będzie lepsze.

Inna sprawa to polaryzacja w anten i propagacja w terenie ale to już inna bajka.

----- Dodano ----- 13 kwie 2013, o 18:16 -----

pepe2k pisze:
rufik pisze:

Mam takie same doświadczenia i chętnie dowiedziałbym się z czego to wynika.

Można tylko się domyślać dlaczego: np. relatywnie gruby strop a odbicia przyłażą gdzieś przez okno ... (tylko domysł :D ).

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

tytan pisze:
Można tylko się domyślać dlaczego: np. relatywnie gruby strop a odbicia przyłażą gdzieś przez okno ... (tylko domysł :D ).

No właśnie raczej nie. Ja mam strop bardzo cienki, drewniane legary + podwieszany karton-gips, bez wylewki. Do tego domek stoi z dala od innych zabudowań. Znam specyfikę promieniowania anteny dookólnej i dlatego próbowałem ustawiać bardziej poziomo. A tutaj niespodzianka, sygnał się pogarszał...

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Moje doświadczenia w budynku z XIX w. (ściany ok. 60 cm) i 2x WA901nd. Standardowe anteny zasięg na korytarzach ok. 50 m. Po wymianie na 3x Tp-Link 8dBi pokrycie pełne korytarzy i zasięg w pomieszczeniach w promieniu 40 m.

W tym wypadku długość druta miała znaczenie ;-)

W domu mam, wr1043nd i po zmianie na takie antenki różnicy nie odczułem w budynku, za to pokryło mi cały ogród.

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.