|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
LubMich
|
Tytuł: Dysk HDD po błędach SMART : 16 paź 2020, 20:57 |
|
|
Użytkownik |
Rejestracja: 6 kwie 2016, 09:23 Posty: 19 Lokalizacja: Warszawa/Kraków
|
Nie bardzo znam miejsc gdzie sensownie się zapytać.. tu może ktoś ma doświadczenie.. OMV zaczęło mnie napastować wiadomościami, że coś mu SMART się nie podoba.. zaglądnąłem i faktycznie jakieś relokowane sektory.. kupiłem nowy dysk.. zamiast przywracać backupy.. to puściłem kopiowanie z tego jeszcze działającego dysku.. trochę po kopiowało.. ale nie szło za szybko.. czasem trochę się rozpędził.. potem zwalniało.. wysłałem proces w tło i wyjechałem na 2 dni.. Przyjechałem 3 dzień kopiowania.. połowa dysku gdzieś się przeniosła.. reszta jeszcze idzie..
Zaglądam iotop.. 5kB/s 20kB/s... no lekko żenua.. czy dysk może się przełączyć w jakiś tryb bezpieczny? czy wszystkie te sektory tak tragicznie się odczytują? Czy właśnie te sektory odzyskuje i przenosi.. ?
Ostatni backup robiłem tar-em.. nie zaglądałem ile to mu zajmowało.. ale raczej nie tak wolno..
teraz zrobiłem snapshota. i przenoszę przez btrfs send | btrfs receive.. nie korzystałem z tego wcześniej.. ale nie przerywa działa nieprzerwanie.. i sam proces mnie zaintrygował.. Dysk ma 33000 h wypracowane.. i relokowane sektory zaczynają rosnąć w trakcie tego przenoszenia.. było reallocated_sector_ct chyba 5 teraz mam 1475..
|
|
Na górę |
|
|
obsy
|
Tytuł: Re: Dysk HDD po błędach SMART : 16 paź 2020, 21:03 |
|
|
Administrator |
|
Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28 Posty: 14176 Lokalizacja: Warszawa
|
Raczej wychodzą mu timeouty na odczycie danych i sumarycznie masz po prostu niski transfer. Pada ci już dysk, odzyskaj ile się da z niego i więcej mu nie ufaj.
_________________ http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
|
|
Na górę |
|
|
LubMich
|
Tytuł: Re: Dysk HDD po błędach SMART : 17 paź 2020, 12:31 |
|
|
Użytkownik |
Rejestracja: 6 kwie 2016, 09:23 Posty: 19 Lokalizacja: Warszawa/Kraków
|
Czyli raczej timeouty.. niż jakiś magiczny tryb...
Tak wiem.. dysk do wymiany.. kopiowanie chciałem jeszcze uskutecznić.. zobaczymy czy uda się to zakończyć całkowicie..
[edit]coś z przeglądarki telefonu nie zapisują się posty.. to tak przy okazji..
[edit2] No i nie po kopiowało się.. puściłem ddrescue
[edit3] ddrescue cały czas w toku.. heh dawno nie odzyskiwałem danych.. trochę się musiałem z niego do edukować.. bo od dłuższego czasu zaszczycał mnie czasem zakończenia pracy w okolicy 10000 dni.. dla kogoś gdyby miał problem z wolnym kopiowaniem.. to może być wbudowane w kernel zabezpieczenie ddrescue oferuje do pomocy dwa argumenty. Polecam ustawić jakieś -a, co pozwoli przeskoczyć miejsca z wyjątkowo wolnym transferem..
oraz ewentualnie:
-O --reopen-on-error Close infile and then reopen it after every read error encountered during the copying phase. If '--min-read-rate' is set, also close and reopen infile after every slow read encountered during the first two passes of the copying phase. Use this option if you notice a permanent drop in transfer rate after finding read errors or slow areas. But be warned that most probably the slowing-down is intentionally caused by the kernel in an attempt to increase the probability of reading data from the device.
|
|
Na górę |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|