Witam, pisze bo nie moge poradzic sobie z tunelem VPN (jezeli jest to nieodpowiedni dzial to prosze przeniesc watek).
Nowa lokalizacja nowy operator - swiatlowod 100mb/100mb(!) a wiec ze wzgledu na upload jest mozliwosc zastosowania tego lacza do VPN (a w przyszlosci tora - exit node ale to musze jeszcze pozbierac sprzet, powiekszyc lacze - jezeli sie da i poczwiczyc).
Konfig wyglada nastepujaco:
ROUTER A (from ISP) bridge mode (no taki niepelny... bo TV przechodzi na lan1, wiec to jest taki pol bridge),
ROUTER B (z tomato i VPN, wskazany jako brama docelowa dla sieci wewnetrznej - 192.168.1.1/255.255.255.0) polaczony kabelkiem z LAN3 routera A do WAN routera B,
CLIENT 1 - korzystajacy z innego ISP, telefon z androidem.
Zalozony server DDNS - moge sie dzieki niemu polaczyc z routerem B - ok.
Chodzi o to, ze klientem (android) nie moge sie polaczyc z serverem openVPN (na routerze B tym z tomato, korzystam z DDNS) i nie wiem gdzie jest blad. Plik konfiguracyjny wraz z wszystkimi kluczami/certyfikatami zostal poprawnie zaladowany ale nie zmoe sie polaczyc. Konfig wyglada tak:
https://imgur.com/a/DzJgfKKPorzyczylem laptopa I na win7, zainstalowalem openVPN connecta, zaimportowalem poprawnie plik konfiguracyjny - pisze,z e ok (ALE nie podawalem zadnych dodatkowych plikow z kluczami ani certyfikatami - wiec nei wiem dlaczego pisze, ze ok - bo sam plik konfiguracyjny klienta NIE zawieras kluczy i certyfikatow, sa tam tylko sciezki do tych plikow, nie wiem gdzie je umiescic aby "poprawnie" zczytywalo).