Dzisiaj jest 11 gru 2024, 10:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: TL-WR1043ND instalacja openwrt pytania
Użytkownik

Witam. Po zaczerpnięciu większej ilości informacji postanowiłem zainstalować OpenWrt na w/w routerze. W związku z tym mam kilka pytań. Owszem, czytałem instrukcję instalacji, ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Przygotowałem sobie wstępny plan instalacji. Wiem że niepowodzenie instalacji firmware może spowodować uszkodzenie sprzętu, dlatego wolę zadać nawet głupie pytania niż rozwalić router.

Cytuj:
PLAN INSTALACJI OPEN WRT NA TL-WR1043ND

Stan obecny:

-router bez żadnych modyfikacji fizycznych
    -wgrana nowa wersja oryginalnego firmware
    -RAM 32 MB
    -Flash 8 MB

Założenia:

-ściąganie torrentów na zewnętrzny dysk twardy pod usb
    -możliwość wykorzystania huba usb dla podłączenia dwóch dysków twardych i drukarki w niedalekiej przyszłości
    -dostęp do routera poprzez wan oraz lan
    -Dostęp do dysku usb poprzez wan oraz lan

instalacja

-30-30-30 twardy reset (o co w tym dokładnie chodzi?)
    -instalacja starszej wersji oryginalnego firmware
    -30-30-30
    -Instalacja OpenWrt przez web.
    -logowanie przez telnet (co to jest?) i zmiana hasła

Pytania

-o co chodzi z tym twardym resetem 30-30-30? Trzeba przytrzymywać przycisk reset przez 90 sekund wyjmując w tym czasie i wkładając wtyczkę zasilającą? (tak zrozumiałem z angielskiej strony) Jeśli tak to w jakiej dokładnie kolejności należy to wykonać?
    -z jakiej wersji open wrt skorzystać, aby od razu mieć polski interfejs graficzny i czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli nie to co należy zrobić by zainstalować Gargoyle PL po zainstalowaniu Open WRT? Zakładam że Gargoyle to tylko nakładka graficzna na Open WRT i nic więcej.
    -Co to jest Attitude Adjustment (jakieś dodatki?), Backfire (stabilna wersja?) i Lucii? Którą z tych rzeczy powinienem doinstalować jeśli chcę osiągnąć moje założenia z planu?
    -Co to jest telnet i jak się tam zalogować?
    -http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd - tu jest napisane:
    Cytuj:
    UWAGA: aktualnie sprzedawane wersje mogą mieć nowy bootloader, który blokuje port WAN. Backfire (i Gargoyle do wersji 1.5.6 włącznie) nie są przystosowane do odblokowania portu, należy więc przed wgraniem OpenWrt wczytać starszą wersję oryginalnego oprogramowania, dostępną np. tutaj.
    Czy koniecznie muszę instalować starą wersję oryginalnego softu czy może w nowej wersji open wrt zostało dodane odblokowanie portu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi :D . Jeśli coś jeszcze będzie wymagało wyjaśnienia, z pewnością zapytam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TL-WR1043ND instalacja openwrt pytania
Administrator
Awatar użytkownika

Nie. Jak instalujesz nowy soft (aktualny) to nic nie musisz robisz.

I instalujesz od razu gargoyle, bez potrzeby instalacji najpierw openwrt. Nie robisz też 30-30-30, nie ma takiej potrzeby (to nie dd-wrt czy tomato).

Attitude Adjustment to wydanie openwrt, backfire było jego poprzendnią wersją. Luci to gui. Skoro już cytujesz linki do mnie to zapoznaj się też faq: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=2843#p2843
odpowie Ci to na część pytań.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź :) .

Niezły ze mnie noob... nie pomyślałem o faq... Przepraszam :)

Biorę się za lekturę :) .

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

i pamietaj zeby wgrywac openwrt jak i kazdy inny firmware przez kabel a nie po wifi

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Dzięki za podpowiedź :) . Czytałem już gdzieś o tym, że po WiFi występują problemy.

Mam jeszcze pytanie odnośnie instalacji elektrycznej. Router jest podłączony do gniazdka z uziemieniem, ale mieszkam w nienajnowszym bloku gdzie instalacji nikt jeszcze nie wymieniał. Czy warto zaopatrzyć się wcześniej w porządną listwę zasilającą z bezpiecznikiem? Na UPS niestety mnie na razie nie stać. Czy taka listwa może zabezpieczyć mnie przed skokami napięcia podczas instalacji? Jeśli padnie bezpiecznik to i tak dopływ prądu zostanie odcięty. Czy w takim wypadku gra jest warta świeczki?

I jeszcze jedno pytanie: czy domyślnie jest zainstalowany jakiś program do pobierania torrentów w Gargoyle? Czytałem gdzież że domyślnie zainstalowany jest program transmission. To prawda? Czy może trzeba samemu doinstalować?

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Nie jest zainstalowany. Trzeba sobie doinstalować go.

Co do listwy - nie wiem czy jej dodanie cokolwiek zmieni. Jeżeli to będzie zwykła listwa to na 99% ona przetrwa a uwali się urządzenie za nią (jak to zwykle bywa).

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

tommygun15 pisze:
I jeszcze jedno pytanie: czy domyślnie jest zainstalowany jakiś program do pobierania torrentów w Gargoyle? Czytałem gdzież że domyślnie zainstalowany jest program transmission. To prawda? Czy może trzeba samemu doinstalować?

Transmission domyślnie znajduje się w openwrt by vargalex.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Z chęcią zainstalowałbym ten od vargalexa skoro tam jest wszystko do wyklikania, ale niestety interface nie po naszemu :( .

Czy jeśli zainstaluję Transmision, będę mógł sobie wszystko wyklikać? I czy będzie to po polsku :D ?

Czy po instalacji Gargoyle PL (już pobrałem i sprawdziłem zgodność sumy kontrolnej) będę musiał logować się przez telnet i zmieniać hasło? Jaki program polecacie do tej operacji pod Windows? Czytałem gdzieś że Putty jest od dawna nie aktualizowany.

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

W transmission standardowe gui jest po angielsku :) Od niedawna jest transmission-control, ale to wymaga instalacji/podmiany viewtopic.php?f=30&p=24702

W gargoyle masz ssh na starcie hasło password, nie trzeba się logowac po telnecie.
Putty, co z tego nie aktualizowany, zmian w protokole nie ma więc nie ma co zmieniać ? Alternatywa? np kitty :P

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Więc tako:
-pobrałem Gargoyle PL Obsyego stąd: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/
-Ustawiam IP komputera na stałe bez przypisywania przez DHCP
- instaluję Gargulca przez kabel
-konfiguruję wchodząc przez web na 192.168.1.1

Czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać?

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Tak.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Ale "Tak" że w taki sposób mam dokonać instalacji, czy "Tak" że o czymś jeszcze powinienem pamiętać :) ?

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

No dobrze napisałeś, ip kompa ustawiasz np. na 192.168.1.2, później DHCP dajesz.

Generalnie jak używasz oficjalnego fw to po DHCP dostajesz ipka (jak dobrze pamiętam), wiec stałe nie jest koniecznie.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Dzięki Waszym wskazówkom udało się :) . Tak sobie przeglądam te opcje i co raz bardziej mi się podoba :) .

Dziękuję bardzo :) . Oby więcej takich kumatych ludzi w służbie społeczeństwu :) .

Czy funkcja monitora sieci zapisuje witryny w pamięci flash w liczbie nieograniczonej? Pytam bo nie wiem czy nie zapcha mi to całego flasha. I pytam w myśl zasady: "lepiej zadać głupie pytanie niż nie wiedzieć i coś zepsuć".

Proszę o niezamykanie wątku, bowiem będę miał jeszcze kilka pytań związanych z Transmission :) .

edit.

Zadałem pytanie zanim sprawdziłem działanie monitora sieci. Przepraszam. Widzę że jest możliwość ustawienia liczby zapisanych witryn. Fajnie :)

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Ograniczonej do 300 wpisów.

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

Zamontowałem zewnętrzny dysk twardy, zmapowałem w Windowsie Xp i postanowiłem sprawdzić czy będę mógł na niego wejść po restarcie gargulca. Odmontowałem więc nośniki usb, wykonałem restart w opcjach gargulca. Próbuję wejść przez mój komputer, na ten dysk twardy i pokazuje się to: Obrazek
Czy muszę za każdym razem po restarcie ręcznie dodawać współdzielony dysk?

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

Skoro windows nie potrafi zaktywować mapowania....

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik
Awatar użytkownika

... do litery dysku, która jest już zajęta, może czas zmienić literę do której mapujesz?

Odpowiedz z cytatem  
Użytkownik

OK
Tera tako :) :
http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission poczytałem i wszystko ładnie pięknie, ale mam następujące pytania bowiem nie wszystko jest jasne...

- skąd pobrać Transmission pasujący pod Twojego Gargoyla obsy? Pod tym linkiem jest Transmission pod Backfire, a Twój Gargoyl jest na podstawie Attitude Adjustment, dlatego pytam.

- jak się instaluje ten i inne programy? Poprzez system --> dodatki ? Router sam pobierze program z podanego adresu? Przepraszam za takie pytanie, ale naprawdę nie znalazłem informacji na ten temat.

- Sformatowałem pedndrive 4 GB w Gargulcu używając ustawień domyślnych 75% zasoby 25% SWAP (docelowo będzie tam dysk 500 GB ale na razie chcę się nauczyć na penie). Montowany jest w /dev/sda1 (Ext4,2.708 GB)

- Jak chcę zainstalować program na pendrive, to jaką komendę należy wpisać?

Obrazek
Czy jeśli wpiszę komendę:
# uci set transmission.@transmission[0].download_dir=/dev/sda1/torrenty
, torrenty będą się pobierać do tej lokalizacji, czy trzeba koniecznie wpisywać
dir=/mnt/sda1/torrenty
?

O czym powinienem pamiętać przy tych operacjach? Może coś pominąłem, niedoczytałem?

Rozumiem że komendy wpisuje się w Webshellu.

Na początek po instalacji spróbuję pobrać jakiegoś małego torrenta z 0 seedów, tak by nie zapisało mi od razu całego flasha na początku jeśli coś pójdzie nie tak. Czy to dobry pomysł?

Odpowiedz z cytatem  
Administrator
Awatar użytkownika

- Instaluj po prostu poleceniem install. Wejdzie najnowsza możliwa
- nie, nie z gui. Z konsoli po zalogowaniu się do routera, w poradniku masz napisane dokładnie jak to zainstalować poleceniem
- nie. /dev/sda1 to nie katalog w którym jest montowane urządzenie! Wykonaj polecenie mount a zobaczysz gdzie masz zamontowany nośnik

O webshellu tez zapomnij. Można, ale nie do tego on służy i wprowadzi większy zamęt. faq zobacz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=2843#p2843

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.