Temat: Wifi na usb na płytce mmnet1002

Zbudowałem backfire 10.03 na platformę at91 na płytkę mmnet1002.

Podłączyłem wifi D-lik dwl-g122 oparty na rt73.

Zainstalowałem kmod-rt73 oraz wpad wraz ze wszystkimi zależnościami.

Robie plik wifi detect > /etc/config/wireless i przerabiam na:

config wifi-device  radio0
        option type     mac80211
        option channel  5
        option macaddr  00:21:91:99:26:0b
        option hwmode   11g
        option disabled 0

config wifi-iface
        option device   radio0
        option network  lan
        option mode     ap
        option ssid     OpenWrt1
        option encryption none

Gdy chce się podłączyć laptopem za pomocą wicd.  Próbuje się połączyć, najdłużej pokazuje napis "Weryfikacja powiązania access pointów" a następnie "Połączenie nieudane"

logread pokazuje:

Sep 29 16:52:10 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan3: STA 00:1e:65:c0:2e:76 IEEE 802.11: authenticated
Sep 29 16:52:10 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan3: STA 00:1e:65:c0:2e:76 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Sep 29 16:52:10 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan3: STA 00:1e:65:c0:2e:76 RADIUS: starting accounting session 4CA36C39-00000005

Próbowałem rózne konfiguracje:
- jako ap lub sta
- rózne kodowania psk , psk2,none
- z wpad jak i z wpad-mini
- tak samo jest gdy użyłem karty usb asus opartej o chipset rt2500

Dzięki za każdą rade

2

Odp: Wifi na usb na płytce mmnet1002

Tak, musisz jeszcze wpad-mini zainstalować (wystarczy). reboot i to w sumie wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tak, musisz jeszcze wpad-mini zainstalować (wystarczy). reboot i to w sumie wszystko.

Nie chodziło o instalacje tego pakietu jak pisałem próbowałem z wpad-mini jaki z wpad. Wyszło na to że jak ustawiam

option encryption psk2

To szyfrowanie odbywa się za pomocą CCMP i aplickacja wicd pod linux'em anie win xp ani win7 tego nie chwytają.
Pomogła zmiana tego ustawienia na:

option encryption psk2+tkip+ccmp 

Troche pogooglałem i wyszło że ccmp jest najnowszy i ma zastąpić tkip ale dlaczego win7 go nie obsługuje prawidłowo?

Napotkałem jeszcze jedną trudność w związku z wifi na usb na tej platformie, a mianowicie inne nazwy urządzeń i przez to źle działająca funkcja "disable_mac80211()" w skrypcie "/lib/wifi/mac80211.sh"  przez co przy częstym włączeniu i wyłączaniu wifi tworzyły się kolejne urządzenia wlanXX. Zmieniłem następującą linijke:

for wdev in $(ls /sys/class/ieee80211/${phy}/device/net 2>/dev/null); do
na
for wdev in $(ls /sys/class/ieee80211/${phy}/device/ | grep net:wlan | awk -F ":" '{print $2}'  2>/dev/null); do

i na razie podnoszenie "wifi" i wyłaczanie "wifi down" działa sprawnie.

4

A ręcznie próbowałeś na kliencie wymusić kodowanie? Generalnie też mi się zdarza korzystać z karty na USB i pod ar71xx nie ma problemu - łączy się, rozłącza itd.

5

Cezary napisał/a:

A ręcznie próbowałeś na kliencie wymusić kodowanie? Generalnie też mi się zdarza korzystać z karty na USB i pod ar71xx nie ma problemu - łączy się, rozłącza itd.

Według tego:
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless#wpa.modes
jak ustawiamy na "option encryption psk2" to mamy szyfrowanie za pomocą CCMP. Nie znalazłem nigdzie w opcjach tej metody w managerze połączeń WICD pod linuxem na  xp i win7 też nie było a korzystałem z wbudowanych w te systemy rozwiązań.

Jedynym klientem który podłączył się pod tego access pointa był inny router z ustawionym na "option mode sta" i kodowaniem na psk2.

6

Network manager linuksowy łączy się też bez problemu. Tak samo jak z palca zrobisz wpa_supplicanta. Działa to, z tego przecież cały projekt openwrt korzysta.

PS. ustawiłeś hasło co najmniej 8 znakowe, prawda?

7

Cezary napisał/a:

Network manager linuksowy łączy się też bez problemu. Tak samo jak z palca zrobisz wpa_supplicanta. Działa to, z tego przecież cały projekt openwrt korzysta.

PS. ustawiłeś hasło co najmniej 8 znakowe, prawda?

Masz racje zrobiłem z palca przez wpa_supplicant i poszło od razu. Podpatrzyłem jakiego configu używa wicd i zauważyłem że miał dziwnie ustawione proto na WPA RSN a powinno być WPA2. Później sprawdziłem jeszcze na jakimś ubuntu i też poszło od razu. Tak to jest jak się używa archa:)

Sprawdziłem też na lapku z zainstalowanym softem intel'a PROset/Wireless tools i też śmiga.

Dzięki za sugestie, teraz wszystko wydaje się takie oczywiste.