Temat: Błąd podczas aktualizacji wr1043nd

Witam.
Podczas akutualizacji firmawre coś poszło mi nie tak i mój router przestał działac. W tej chwili świeci się cały czas dioda PWR natomiast wszystkie pozostałe ,cyklicznie, w tym samym czasie zaświecają się i po sekundzie gasną. da się coś z tym zrobić?
pzdr,
Maniakalny.

2

Odp: Błąd podczas aktualizacji wr1043nd

Tylko kabel (adapter USB-UART): http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader

3

dzieki, a jak już będę miał kabelek, uda mi się go podpiąć to co dalej?

4

Przecież masz podane w w/w linku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

maniakalny napisał/a:

dzieki, a jak już będę miał kabelek, uda mi się go podpiąć to co dalej?

Wszystko masz czarno na białym tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader lub tutaj: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … 232.method.

W telegraficznym skrócie, będziesz potrzebować:
- programu do komunikacji przez UART
- serwera TFTP
- chwilę czasu i cierpliwości na wpisanie kilku poleceń

6 (edytowany przez maniakalny 2013-10-16 17:31:40)

sorki, nie dopatrzyłem... Dzięki jeszcze raz.

7

Witam ponownie z kolejną porcją pytań
podłączyłem kabelek podłączając, zgodnie ze zdjęciem http://wiki.openwrt.org/_detail/inbox/w … l-wr1043nd
podłączyłem trzy piny TX RX GND kolejna do 2,3 i 5 pinu wtyczki męskiej http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … le.svg.png
Następnie podłączyłem kabel do komputera - w komputerze mam złącze rs232
Uruchomiłem putty: speed 115200, data bits 8, stop bits 1, parity non, flow control XON XOFF
ale niestety po starcie jakieś dziwne znaki się wyświetlają...
Powinienm podpiąć pin VCC? jak tak to do którego pinu wtyki męskiej? bo nie ma takiego oznaczenia..
Przepraszam za glupie pytania ale po prostu nie mam takiej wiedzy (jeszzce smile

8

Brak słów, że jeszcze tacy jak Ty się trafiają... masz użyć jakiejś przejściówki z konwerterem poziomów napięć (do poziomu 3,3 V!), a nie bezpośrednio interfejsu RS232, który pracuje na napięciach +/-12 V!

Odłącz kabel, który podłączyłeś i módl się teraz, żeby się nie okazało, że upaliłeś GPIO od RX w routerze.

Cezary, chyba powinieneś poniższe zdanie dać na czerwono, czcionką 100, bo nadal trafiają się tacy, którym nie chce się czytać DOKŁADNIE.

podłączyć kabel szeregowy do rutera i komputera (oczywiście wyposażony w konwerter napięć!)

9

Teraz pytanie: spalił rxa czy nie smile

10

Cezary napisał/a:

Teraz pytanie: spalił rxa czy nie smile

Jeżeli próbował coś wpisać na konsoli, to jest to bardzo prawdopodobne.

11

Nie wiem czy bierzecie to pod uwagę ale ja też biorę udział w tej dyskusji więc nie piszcie o mnie w trzeciej osobie, nie jest to uprzejme.
Ja w przeciwieństwie do Was nie spędziłem dzieciństwa przy komputerze kompilując kolejne kernele. Nie mam wielkiej  wiedzy ani elektronicznej ani programistycznej. A Wasze opisy na początku zachęcają do samodzielnej pracy, że niby łatwe, a w efekcie zrozumieć to może tylko ktoś  tak zakręcony w tym temacie jak Wy. A teraz powiem coś ważnego: tworzycie oprogramowanie za które nie bierzecie żadnej odpowiedzialności. Wgrywałem firmware po kablu, zgodnie z opisem, robiłem to nie raz. Myślę że po prostu Wasze oprogramowanie uszkodziło mi router, jest niedopracowanie i nie stabilne. Po tym jak napisałem pierwszego posta od razu dostałem maila od jednego z użytkowników forum z zapytaniem jaką wersję OpenWRT wgrywałem bo on ma te same objawy. Jak coś robicie to róbcie to dobrze.

12

Jak już coś czytasz, to czytaj to dokładnie i ze zrozumieniem. Pretensje dotyczące problemów z routerem możesz mieć wyłącznie do siebie - nikt nikogo nie zmusza do używania alternatywnego oprogramowania i co więcej, nikt nie gwarantuje też, że jest wolne od błędów. Zdarza się każdemu, nawet najlepszym, w tym i producentowi.

Zapomniałeś też o jednej istotnej kwestii - to oprogramowanie jest za darmo. Jak chcesz mieć ze wsparciem technicznym, przetestowane i sprawdzone pod kątem błędów itd., to za takie rzeczy w dzisiejszym świecie się normalnie płaci. Ty nie zapłaciłeś, nie doczytałeś i jeszcze masz pretensje? Coś tu jest chyba nie tak...

13

Chciałem tylko powiedzieć że niektórych rzeczy nie powinno się robić nawet za darmo. Daje wam to świetną wymówkę i zarazem pozbywacie się wszelkiej odpowiedzialności. Oczywiście, nie zapłaciłem za to oprogramowanie, jednak udostępnianie oprogramowania które może uszkodzić sprzęt jest po prostu nieodpowiedzialne.
Odnośnie czytania uważnie, przyznam że nie łapie tematów kabelków, RXów i VCC, nie jestem elektronikiem, jednak firmware instalowałem poprawnie, a to wtedy pojawiał się problem.

14

Podłącz kabelek to Ci powiem czy problem jest po stronie softu czy po prostu źle to wgrałeś.

Uważasz że w oprogramowaniu jest zaszyte coś co powoduje uwalenie konkretnie Twojego routera? Bo nie jesteś przecież sam jeden jedyny który tego używa.

15 (edytowany przez pepe2k 2013-10-16 21:41:57)

maniakalny napisał/a:

Chciałem tylko powiedzieć że niektórych rzeczy nie powinno się robić nawet za darmo. Daje wam to świetną wymówkę i zarazem pozbywacie się wszelkiej odpowiedzialności. Oczywiście, nie zapłaciłem za to oprogramowanie, jednak udostępnianie oprogramowania które może uszkodzić sprzęt jest po prostu nieodpowiedzialne.

Przecież wszędzie są ostrzeżenia o tym, że oprogramowanie może mieć błędy. Nie lubię się powtarzać, ale napiszę raz jeszcze - pobierając i instalując to oprogramowanie przyjąłeś do wiadomości i zgodziłeś się z tym, że nikt nie bierze za nie odpowiedzialności. Masz jak byk napisane na stronie, z której pobrałeś Gargoyle PL:

UWAGA: zmieniając oprogramowanie w routerze w większości przypadków tracisz gwarancję producenta. Robisz to na własną odpowiedzialność, mając świadomość że może to spowodować uszkodzenie routera. Nie biorę żadnej odpowiedzialności za to, co się stanie z routerem po wgraniu tego oprogramowania.

maniakalny napisał/a:

Odnośnie czytania uważnie, przyznam że nie łapie tematów kabelków, RXów i VCC, nie jestem elektronikiem, jednak firmware instalowałem poprawnie, a to wtedy pojawiał się problem.

To jest Twój problem, a nie autora/autorów oprogramowania. Jeżeli ja postanawiam sobie podkręcić kilka parametrów w silniku auta i coś popsuję, bo nie znam się na tym czy na innym, to ja biorę za to odpowiedzialność, a nie autor oprogramowania, które umożliwia zmianę takich czy innych parametrów. I najczęściej w takim wypadku idzie się do mechanika, a nie grzebie samemu, szczególnie jak się nie ma odpowiedniej wiedzy teoretycznej i doświadczenia praktycznego. Proste jak drut.

16

Przepraszam, macie rację, jest to oprogramowanie opensource i nie mam sie czego czepiać. Zawiodłem się, oczekiwałem czegoś bardziej stabilnego. Wkurzyłem się bo całą niedzielę zmarnowałem na próbie połączania routera w trybie bridge, przez pierwszych kilka sekund działało ok, a później się wykrzaczało, po kilku próbach postanowiłem załadować nowsze firmware, no i taka niespodzianka... Jaki kabelek polecacie (najlepiej link na allegro)?

17

Te na układzie CP2102 są i tanie, i pewne (w tym sensie, że będą na pewno działać z WR1043ND - sam takiego używam). Wybierz sobie jakiś: http://allegro.pl/rtv-i-agd?string=cp2102

18

maniakalny napisał/a:

Przepraszam, macie rację, jest to oprogramowanie opensource i nie mam sie czego czepiać. Zawiodłem się, oczekiwałem czegoś bardziej stabilnego. Wkurzyłem się bo całą niedzielę zmarnowałem na próbie połączania routera w trybie bridge, przez pierwszych kilka sekund działało ok, a później się wykrzaczało, po kilku próbach postanowiłem załadować nowsze firmware, no i taka niespodzianka... Jaki kabelek polecacie (najlepiej link na allegro)?

Ale gargoyle i AA działa stabilnie .... chyba, że np. obok leży niedopięty kabel SCART ;-)

Ja używam: http://www.ebay.com/itm/USB-To-RS232-TT … 2a2fcc92ec

Natomiast gdyby Ciebie posłuchać cały open source by padł, a rozwój oprogramowania zamarł. W końcu firmware routerów to w dużej mierze zapożyczenia z soft Gnu/GPL.