Temat: Open wrt wr841n v8

Witam.

Szukałem trochę tutaj ale nic nie moglem znaleśc na ten temat. Mam problem z router wr841n v8. Otóz na oryginalnym firmware często zdarza się tak że sieć wi-fi staje się niedostepna i występuje potrzeba restatartu routera. Czy po zainstalowaniu OpenWrt jest możliwość że ten problem nie będzie występował??

Chciałbym zaznaczyć, że linuksie przesiedziałem tylko pare dni wiec wiele rzeczy dla mnie to ciemna magia.
Patrząc na listę dostępnych softów mam dylemat bo występują jakies dwie wersje softu od gargoyle dla mojego routera
1 co w końcówce nazwy mam sqashfs-factory
2 ma squashfs-sysupgrade

Jeżeli zdecydowałbym się na zainstalowanie to która wersje mam wybrac? Chciałbym sie upewnic czy instalowanie OpenWrt na  oryginalnym firmaware odbywa się sie standardowo jak dla oficjalnych aktualizacji od producenta?

pozdrawiam i przepraszam za banalne pytania.

2

Odp: Open wrt wr841n v8

http://eko.one.pl/?p=openwrt-attitude-adjustment masz wyjaśnione do czego służy jedno i drugie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziekuje Ci bardzo za pomoc. Zmienilem softa, wszystko przebiegło bez problemu. Konfiguracja routera na tym oprogramowaniu też jest banalna. Póki co Wi-Fi działa bez zarzutu.

4

I tak powinno być smile

5

Takie pytanie mam jeszcze do Was specjalistów. Może opłaca sie cos przekonfigurować , wgrać jakis dodatek by zyskać lepsza wydajność, funkcjonalność dla zwykłego użytkownika? czy nie maja sensu takie zabawy?

6

Jaki dodatek? Co pod tym rozumiesz?

7

Nie wiem tak zadałem pytanie tongue wiem że jakies są:) Tylko nie wiem czy dla zwykłego użytkowania jakiekolwiek dalsze poczynania dadzą jakies wymierne rezultaty.

8

W sensie zainstalujesz coś i router dziwnym cudem dostanie usb 3.0 i  wydajność pentium xeon 6GHz? Nie, nie ma takiego pakietu.

9

Nie o to mi chodzi smile Nie ważne, jak bede miał chwile wiecej czasu to przestudiuje to forum o dowiem się paru rzeczy, by nie zadawać juz takich pytan:) Jescze raz dzieki za pomoc.

10

Więc pytaj konkretnie smile

11

Witam. Mieszkam w akademicku i posiadamy takie sprytne rozwiązanie jak LANTV (nazwa chyba mówi o co chodzi). Po wgraniu alternatynwego oprogramowania pojawił sie problem i LANTV nie działa(na oryginalnym sofcie działało wszystko ok bez zbednej konfiguracji). Spróbowałem wyłączyć DHCP i niby pomogło program działa tylko po kablu, ale występuje jakis dziwny problem, że co ok 5 min na ikonce wi-fi pojawia się żółty wykrzyknik czyli ograniczona łączność trwa to ok minuty. Macie może jakies pomysły jak rozwiązać ten problem ??

12

A ten LANTV na czym właściwie jest zrobiony? Vlany? Jakaś transmisja *castowa?

13

Tego Ci nie potrafię niestety powiedzieć nie znam się na tym. Jeżeli da sie to jakoś sprawdzić to powiedz jak , ewentualnie mogę wrzuć ten program tu to możesz sobie podejrzeć pliki.

14

Masz jakiś program do tego? To stawiaj snifer na windows i zobacz co tam w ogóle lata po sieci.

15

Ok bede mial chwilke wieczorem to cos popróbuje. Tylko ze chcesz zobaczyć co sie dzieje z siecia jak program bedzie pracował przez router?? czy bezpośrednio podłączony do gniazdka?

16

Bezpośrednio. Bo interesuję Cię czym ta transmisja jest.

17

Witam. Nie miałem czasu za bardzo by przetestować to o czym pisałeś (sesja, egzaminy itp) ale zainstalowałem nowa wersje Gargoyle i po wyłączeniu DHCP póki co Wi-Fi nie przerywa, a LANTV działa. Pojawił się następujący problem że po wyłączeniu dhcp w routerze nie moge się na niego zalogować adresem 192.168.1.1. Wiecie moze jak rozwiązać ten problem?

18

A adres ip ustawiasz sobie na stałe?

19

Tak próbowałem. Tylko ze po ustawieniu adresu ip nastałe nie mam internetu i na router sie dalej nie mozna zalogować. No chyba, że trzeba jakis konkretny adres ip ustawić...

20

192.168.1.2. Jak nie ustawisz to router nie ustawi adresu, bo przecież wyłączyłeś dhcp. Jak chcesz internet to musisz sobie jeszcze gateway, maskę i dnsy wpisać na stałe. Same się nie znajdą.

21 (edytowany przez thcmaniac 2013-06-06 21:41:16)

Po wpisaniu takiego adresu jak podajesz ( już wcześniej próbowałem ) łącze się z routerem ale nie swoim....(w sieci akademickiej ich pełno)

22

No sorry, więc jak masz w sieci konflikt adresów to przecież system nie poradzi sobie z tym. Odłącz się od tej sieci, podłącz tylko do swojego routera i zmień mu adres na jakiś inny.