1

Temat: Zawieszony switch TP-Link WR-740N

Witam. Mam następujący problem: od dłuższego czasu w routerze (model jak w temacie, nie jestem tylko pewien v1 czy v2) siedzi Gargoyle (jakoś od trochę ponad roku). Wszystko działa ok, QoS etc. Do routera podczepiony jest switch z 3 pc stacjonarnymi na drugim końcu oraz (również kablem) szeregowo 2 AP (nie jestem pewien dokładnie jak idą kable, nie uczestniczyłem w tworzeniu tej sieci).
Co jakiś czas jednak zarówno AP jak i komputery podłączone switchem tracą połączenie z internetem (tak, wifi w TP-Linku dalej działa poprawnie) i pomaga jedynie restart - a i to nie zawsze za pierwszym razem. Czyli wychodziłoby, że zawiesza się switch wbudowany w router. Jaka może być tego przyczyna? Możliwe, że to moja subiektywna opinia, ale mam wrażenie, że częściej zawiesza się, gdy ma mało dostępnego miejsca (zawsze ma mało, góra 16kb, ale czasami sięga to 4 a nawet 0 kb w /overlay). Jedyny doinstalowany pakiet to nano.

2

Odp: Zawieszony switch TP-Link WR-740N

Odinstaluj więc to nano, do normalnego działania nie jest Ci potrzebne i w ten sposób się przekonasz czy to to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Że też nie pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu smile Okaże się, czy cokolwiek to dało. W tej chwili 82 kb wolne w /overlay.

4

Myślę, że miesiąc to wystarczająco dużo czasu na testy. Jest lepiej, ale problem dalej występuje. Co prawda nie jest to już 3 razy dziennie, ale i tak jest to denerwujące. Jakiś pomysł?

5

Agalin napisał/a:

Myślę, że miesiąc to wystarczająco dużo czasu na testy. Jest lepiej, ale problem dalej występuje. Co prawda nie jest to już 3 razy dziennie, ale i tak jest to denerwujące. Jakiś pomysł?

Postaw dystrybucję, która nie jest tak napchana lub zgłoś się do mnie na wymianę kości flash na większą smile

6

Teraz to nie jest problem z zajętym miejscem - usunięcie nano zostawiło ~15% wolnego miejsca w overlay. Czyli problem twki w czymś innym. Nie sądzę, by miało to związek z pamięcią ani obsługiwanymi procesami - przykładowo na tą chwilę: Średnie obciążenie CPU:0.15 / 0.20 / 0.18 przy pełnym zużyciu downloadu i prawie pełnym uploadu.

7

No to pozostaje Ci obserwowanie i czytanie logów. Jak znowu trafisz na taki przypadek, to od razu łącz się z routerem po SSH i sprawdź co w trawie piszczy. Nikt z nas niestety nie dysponuje magiczną kulą i bez dodatkowych informacji nie odgadniemy przyczyny problemu.

8

Liczyłem właśnie na informację jakie co jeszcze podać.

Logi z /var/log czy też Gargoyle zrzuca je gdzieś jeszcze? Bo w tej chwili wszystkie pliki stamtąd są puste...

9

Nigdzie, w pamięci są. Jak już to sobie je na dysku zapisuj. (http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ychdopliku). Nie spodziewał bym się w tych logach jakiś informacji o tym.

10

Ech... To będzie ciężko z tymi logami. Rozumiem,  że to pełne logi, czyli zajmujące sporo miejsca. A nie dysponuję tutaj żadną maszyną, na którą bym mógł logi zapisywać zdalnie (czyli która mogłaby chodzić cały czas), natomiast w routerze nie ma dorobionego usb hmm Czyli rozumiem, że nic się nie da zrobić w tych warunkach, co najwyżej poprawić chłodzenie i zmienić fw.

11

Dokładnie.