1

Temat: Debian na Alix3d2

Witam,

Noszę sie z zamiarem instalacji debiana na plycie Alix3d2. Ma to pracować w zasadzie jako server OpenVPN podłaczony ethernetem to sieci, moze jakies skromne www itp. Typowe uslugi sieciowe.

Do plyty mam dysk na CF microdrive 4GB.

No i teraz kilka pytań....

Jaką wersje debiana wybrac?

Jak w ogóle zacząc instalacje (bootowanie instalatora)? ;-)

Plyta nie ma VGA wiec rozumiem ze obsluga tylko przez terminal RS.

Prosze o kilka porad. Bede wdzieczny.

Pozdrawiam

2

Odp: Debian na Alix3d2

Podłącz to jako dysk do normalnego komputera. Zainstaluj, zmień parę rzeczy i tyle.

Ja mam stable, ale i tak lepiej parę rzeczy zrobić po swojemu - kernel ze wsparciem dla ocf, hostap nowy itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Podłącz to jako dysk do normalnego komputera. Zainstaluj, zmień parę rzeczy i tyle.

Ja mam stable, ale i tak lepiej parę rzeczy zrobić po swojemu - kernel ze wsparciem dla ocf, hostap nowy itd.

Rozumiem,

Wyczytalem w opisie do 2c3 ze kernele od 2.6.30 mają pełne wsparcie dla procesorów Geode. Wiec moze lepiej zainstalować wersje testing? No chyba ze w stable jest juz 2.6.30 bo szczerze to nie mam ochoty na rekompilacje kernela ale wiem ze to i tak najlepszy sposób na optymalizacje...

4

W lenny jest 2.6.26. Ja bym jednak kompilował. I to mocno patchowane, bo ocf dla wsparcia akceleratora jest Ci potrzebne.

5

Własnie przeczytałem ze w 2.6.26 OCF jest juz włączony w jądro. Czyli moze jednak wystarczy sama rekompilacja i obejdzie sie bez patchy? I jeszcze pytanie czy bede mógł liczyc na plik konfiguracyjny do kernela? Niestety ale v2.6 są tak bogate w stosunku do 2.4 ze w wiekszosci nie wiem do czego pewne opcje sa potrzebne a nie ma co przesadzac.

6

Gdzie tak wyczytałeś? ocf nawet w 2.6.32 nie ma smile

7

http://ocf-linux.sourceforge.net/

Czyba ze to nie o ro chodzi. Ostatnia linijka.

8

Kwestia zrozumienia. Są pacze na te wersje jądra, nie że został to włączone oficjalnie do jądra.

PS. OpenWrt zawiera wszystko co niezbędne do działania ocf na nowszych jądrach.

9

Teraz rozumiem. Poki co dzieki za szybkie pomocne odpowiedzi. Zapytam jeszcze raz o konfig do kernela do alixa... Moge liczyc?

10

Oczywiście. Ale na to poczekasz do wieczora. PS. Aktualnie mam tam 2.6.30.

11

Super. Dzięki!

12

Jeszcze zapytam na koniec... Bo docelowo bede chciał to wszystko miec na Alix2d2 no i teraz kwestia taka czy przeniesienie microdrive z 3d2 na 2d2 bedzie wymagalo jakichs dodatkowych ustawien? 2d2 ma jeden ethernet wiecej i spejalnych innych roznic nie ma...

13

Nie, nic w takim przypadku.

14

http://eko.one.pl/files/rozne/config_alix

15

Dzięki za pliczek. Jak cos uda mi się osiągnąć to napisze rezultaty...

16

To ja jeszcze z jednym pytaniem.

Jest na tych plytach złącze LPC. Piszą ze mozna tam rozszerzyć np. o dodatkowe porty RS232 co by mnie bardzo interesowało.

Tylko teraz kwestia co i jak mozna tam podłączyc? znalazlem cos takiego do plyt VIA, niby tez ze zlaczem LPC ale czy sie nada?

http://www.via-itx.com/lpc-01.html

Na plytach jest tez wyjscie na drugi port ale on chyba nie jest wpelni RS232 tylko troche okrojony... Chyba ze sie myle?

17

Na stronie pcengines są schematy ideowe płytek. więc zobacz czy to co oni nazwali lpc jest elektrycznie to samo co masz.

18

Juz sprawdziłem i powinno działać. Sa te same układy ktore oni maja w schematach.

Ale ja dzisiaj jeszcze z innym problemem.

Zabralem sie za instalacje systemu (debian) przez PXE i TFTPD. Niestety spod windows ale to chyba nie w tym problem.

Zrobilem wg tej instrukcji: http://sun3.org/archives/158

Wszystko działa ale po starcie dostaje na konsoli komunikat: Probbing EDD (edd=off to disable)... ok

i na tym koniec. Stoi wszystko i proba wpisania czegos na konsoli tez nie daje zadnych efektów...

Nie ukrywam ze bylo by to dla mnie dobre rozwiazanie bo nie mam niestety czytnika cf ani przejsciowki na hdd...

W czym rzecz?

19

http://www.patoche.org/LTT/install/00000103.html ?

20

Wygląda na to że to moze być to choc wydaje mi sie ze dodatnie odpowiednich wpisów do syslinux wystarczy. Tamten post jest z 1999 roku, ta sprawa na pewno jest juz rozwiazana w obecnych wersjach.

Natomiast probowalem startowac netboot do ubuntu i dziala bez problemu.

Pokombinuje i moze cos sie uda poskładać.

21

Witam ponownie,

Ja znowu z pytaniem...

Ponieważ alix2d2 ma złacze do podlaczenia dysku 2,5'', czy byla by mozliwosc podlaczenia tam CD i zabootowania instalatora z CD ?

22

A nie wiem czy alix będzie potrafił uruchomić system z cd. Nigdy nie próbowałem.

23

Witam,

Uruchomiłem w koncu linuxa na alixie 2d2. Zainstalowalem na innej maszynie i przelozylem Microdrive do Alixa...

Mam problem takiej natury: dostaje taki komunikat na konsoli: INIT: ID "T0" respawning too fast: disabled for 5 minutes

Nie moge sie dostac do niego z szeregowej konsoli, po tym komunikacie nie da sie juz nic zrobic.

Co najdziwniesze po przelozeniu do alixa 3d2 działa bez zarzutu...

Debian 5.04. System podstawowy z serwerem ssh (tak ze dostep do urzadzenia mam.)

24

Nie zrobiłeś czasami błędu - literówki w inittab?

25 (edytowany przez lucjan 2010-03-20 16:31:06)

T0:23:respawn:/sbin/getty -L ttyS0 38400 vt102

To linijka odpowiedzialna za konsole szeregowa.