1

Temat: Problem z uruchomieniem Dansguardiana

Witam,

Zainstalowałem Tinyproxy i Dansguardiana.
Tinyproxy działa bez problemów, dla URLi umieszczonych w zewnętrznym pliku blokuje strony.
Nie mogę przebrnąć uruchomienia Dansguardiana. Zainstalowałem wersję 2.9.9.8 i według wskazówki ze strony http://openwrt.pl/doku.php/zastosowania:proxy dodałem skrypt startowy dla Dansguardiana.
Podczas próby uruchomienia Dansguardiana

/etc/init.d/dansguardian start

najpierw otrzymuję komunikat

Error opening/creating log file. (check ownership and access rights).
I am running as root and I am trying to open /var/log/dansguardian/access.log

a po utworzeniu katalogu (który znika po restarcie routera) otrzymuję komunikat

Error daemonising
Exiting with error

Szukałem w internecie, ale spotkałem się z podobnymi problemami u innych osób, a nigdzie nie znalazłem rozwiązania.

Czy komuś się udało rozwiązać ten problem ?

2

Odp: Problem z uruchomieniem Dansguardiana

1. mkdir -p  /var/log/dansguardian/
2. Potrzebujesz ramu dużo. Jak masz tylko 32MB i jeszcze jakieś gui to od razu 64MB swap daj - będzie działać, ale będzie się ślimaczyć w praktyce.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Uruchomiłem SWAP i Dansguardian uruchomił się bez błędów.

Wykonałem mkdir -p /var/log/dansguardian , ale po restarcie routera katalog zniknął i znów go trzeba tworzyć na nowo. Czy jest jakaś możliwość utworzenia tego katalogu na stałe ?

Tinyproxy mam ustawiony na porcie 8888 i tak też ustawiłem proxyport w Dansguardianie. W firewallu ustawiłem przekierowanie portu 80 na port 8080, ale Dansguardian nie blokuje stron. Mam wątpliwości co do ustawienia ip w pliku dansguardian.conf.
Jak należy ustawić w pliku dansguardian.conf opcje: filterip oraz proxyip ?

4

Ten katalog jest w pamięci. Więc rób go w skrypcie startowym.

5

Czy mógłbym prosić jeszcze o odpowiedź, co do ustwień adresów ip w pliku dansguardian.conf ?
Jak ustawić filterip i proxyip ? Czy ustawić na loopback czyli 127.0.0.1, czy 0.0.0.0, czy też na adres routera ?

6

filetrip zostawiasz puste. proxyip albo na 127.0.0.1 jeżeli proxy jest na tej samem maszynie albo na adres routera jeżeli na innej.

7 (edytowany przez quart 2012-05-04 19:36:43)

Dansguardian już działa, ale warunkiem działania dla hostów w lanie jest ustawienie w przeglądarce proxy na port Dansguardiana oraz zablokowanie w firewallu dostępu do wan dla lokalnych hostów.

1) Czy jest możliwość działania Dansguardiana dla lokalnych hostów bez ustawiania w przeglądarkach serwera proxy ?

2) Czy w firewallu można zablokować za pomocą jednej reguły port dla danego adresu ip z sieci lokalnej ?
próbowałem konfiguracji

config 'rule'
        option 'name' 'blocked-host-1'
        option 'src' 'lan'
        option 'dest' 'wan'
        option 'src_ip' '192.168.1.10'
        option 'src_dport' '80'
        option 'target' 'REJECT'

ale niestety w ten sposób nie działa.

8

1. Tak, zrób przekierowanie na firewallu wszystkiego co leci na port na 80 na port w którym na dansguardiana ustawionego
2. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ointernetu, tyle że dest_port dodajesz.

9

1) W firewallu mam przekierowanie portu 80 na port Dansguardiana 8080

config 'redirect'
        option 'name' 'transparent-proxy'
        option 'src' 'lan'
        option 'proto' 'tcp'
        option 'dest_port' '8080'
        option 'src_dport' '80'
        option 'src_dip' '! 192.168.1.1'
        option 'dest_ip' '192.168.1.1'

ale takie ustawienie działa tylko dla ustawienia proxy w przeglądarce. Bez konfiguracji proxy w przeglądarce Dansguardian nie działa.

2) Szukałem informacji na ten temat ale wszędzie jest tylko blokowanie ip lub blokowanie portu. Nie znalazłem jak zablokować dla danego ip z lanu tylko jeden wybrany port, natomiast dla pozostałych, żeby ten port był otwarty.

10

2. Napisałem Ci przecież...
1. Wg reguły wszystko co idzie na port 80 jest przekierowane na 8080, więc żadne ustawienie w przeglądarce nie jest potrzebne.

11

Bardzo przepraszam, mój błąd.
1) Rzeczywiście przy takiej konfiguracji nie trzeba ustawiać proxy w przeglądarce i Dansguardian działa.
2) Przeoczyłem dest_port

Bardzo dziękuję za szybką pomoc !

Jeszcze mam jedno pytanie, czy jest jakieś narzędzie dotyczące zbierania informacji o odwiedzanych stronach do jakiegoś logu?

12

Temat do zamknięcia. Zastosowałem http://eko.one.pl/?p=openwrt-urlsnarf

Dziękuję za szybką i precyzyjną pomoc !