Temat: [retro] MikroTik RB912UAG-2HPnD
Bardzo dawno temu opisywałem już płytkę MikroTika RB912UAG-2HPnD. Dekadę temu była ona "koniem pociągowym" kilku moich projektów, a że czas leci i sprzęt się zmienia, to po kilku latach uzbierałem w pudle kilka sztuk tych płytek.
Przytaczać ponownie opisu tej płytki raczej nie ma sensu, można sięgnąć do w/w linku w którym lekko zaktualizowałem dane. Główną jej zaletą jest dostępność slotu minipcie z sygnałami magistrali PCI oraz USB, co pozwala na włożenie zarówno karty WiFi jak i np. modemu LTE.
Ogólny widok płytki RB912UAG-2HPnD, slot minipcie widoczny jest w górnym prawym rogu
Zalety płytki:
- możliwość włożenie karty WiFi lub modemu LTE (dostępny slot SIM)
- możliwość zasilenia z zasilacza lub przez PoE
- szeroki zakres napięć zasilających przez co możliwe jest podpięcie jej bezpośrednio np. pod instalację elektryczną samochodu
Do wad należy zaś (choć zależy jak na to patrzeć):
- po włożeniu modemu USB, karta SIM znajduje się pod modemem, więc jest do niej utrudniony dostęp i nie ma możliwości łatwej wymiany karty bez rozbierania ew. obudowy
- USB dostępne jest albo w slocie minipcie albo na zewnętrznym złączu USB 2.0, przez co nie ma możliwości jednoczesnego używania modemu LTE w slocie minicpie oraz np. pendrive w USB
Płytka przeznaczona jest raczej do zabudowania w jakiejś obudowie, więc schowania karta SIM jest czasami nawet przydatna i nie powoduje problemów ze ew. szczelnością obudowy. Ale to zależy od zastosowania.
Przykładowe zastosowania:
Pytka RB912UAG-2HPnD wraz z kartą WiFi
Pierwsze zastosowanie to AP (lub router). Płytka ma jeden interfejs radiowy (w tym modelu - 2.4GHz, duża moc nadawcza). Dodając do slotu drugą kartę WiFi (na zdjęciu jest karta MikroTika R11e-5HnD) można zrobić zwykły punkt dostępowy (nawet z opcją zasilania przez PoE). Jeżeli nie potrzebujemy dodatkowych portów ethernetowych to taka konfiguracja może działać także jako zwykły router - do ethernetu doprowadzamy kabel od dostawcy internetu i robimy zwykłe rozgłaszanie sieci przez WiFi.
Pytka RB912UAG-2HPnD wraz z modem LTE
Kolejne zastosowanie to uzupełnienie płytki o modem LTE (w tym przypadku był to BroadMobi BM806U). W ten sposób robimy sobie zwykły router z modemem LTE, który można schować do szczelnej obudowy i np. umieścić na zewnątrz budynku lub po prostu używać tego jako zwykłego domowego routera. Taki zestaw dość długo jeździł ze mną w samochodzie (zapewniając dostęp do internetu dla dzieciaków podczas dłuższych podróży) i sprawował się bardzo dobrze.
Można było także podłączyć zewnętrzny modem:
Pytka RB912UAG-2HPnD wraz z modem LTE na USB
Jeżeli ktoś nie miał modemu na minipcie, co także miało swoje inne zalety: łatwość dostępu do karty SIM, można było łatwo odłączyć modem od routera i podłączyć np. do laptopa bezpośrednio jeżeli kończyliśmy podróż samochodem, czy dostęp do dodatkowego nośnika danych w postaci karty mikroSD z modemie.
Jak już wspomniałem, można używać albo modemu w slocie USB albo modemu w slocie minipcie. Włożenie zaś obu ma tą zaletę, że można łatwo zrealizować przełączenie (programowe) pomiędzy modemami jeżeli np. jeden z operatorów stracił zasięg, mamy roaming za granicą lub skończył nam się transfer na jednej z kart SIM.
A zastosowanie domowe?
Pytka RB912UAG-2HPnD w metalowej obudowie
Niezależnie od tego czy całość pracuje jako AP czy jako router z modemem komórkowym, RB912 można zamknąć w dedykowanej obudowie (np. metalowej) która zgrabnie zamienia płytkę w zwykłe urządzenie które można postawić na półce. Było kilka dedykowanych obudów dla tego modelu MikroTika, ta przedstawiona na powyższej fotografii jest prawie identycznego rozmiaru co sama RB912 (11x11cm) przez co jest naprawdę mała i podręczna.
Czy używanie dziesięcioletniej konstrukcji ma jeszcze sens? Statystyki pokazują że nadal w użyciu są o wiele starsze konstrukcje. więc myślę że tak - czy to jako router na działkę czy do samochodu nadal będzie miała zastosowanie.