Temat: Potrzebny jest wsad do układu pamięci flash routera WDR3600.
Potrzebny jest wsad do układu pamięci flash routera WDR3600 v1 . Może ktoś taki posiada lub może wskazać na sprawny taki plik w sieci.
Pozdrawiam.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Potrzebny jest wsad do układu pamięci flash routera WDR3600.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potrzebny jest wsad do układu pamięci flash routera WDR3600 v1 . Może ktoś taki posiada lub może wskazać na sprawny taki plik w sieci.
Pozdrawiam.
Najpierw spróbuj oczytać stary. Ostatni fragment jest unikalny ( m.n. zapisane dane kalibracyjne do karty wifi) i może z innego nie ruszyć Ci WiFi.
Najpierw spróbuj oczytać stary. Ostatni fragment jest unikalny ( m.n. zapisane dane kalibracyjne do karty wifi) i może z innego nie ruszyć Ci WiFi.
Fragment = blok o rozmiarze 64 KB. I bez niego WiFi na pewno nie wstanie, w skrajnych przypadkach można wgrać od innego egzemplarza z nadzieją, że będzie działać.
MiG25 napisał/a:Najpierw spróbuj oczytać stary. Ostatni fragment jest unikalny ( m.n. zapisane dane kalibracyjne do karty wifi) i może z innego nie ruszyć Ci WiFi.
Fragment = blok o rozmiarze 64 KB. I bez niego WiFi na pewno nie wstanie, w skrajnych przypadkach można wgrać od innego egzemplarza z nadzieją, że będzie działać.
Dziękuję za informację.
Ruter padł prawdopodobnie - niewłaściwy wgrany bin ? trochę dziwne. Stan jest taki że butuje się i resetuje po paru sekundach. Można wejść w tryb ratowania ale problem z połączeniem z routerem ( pokazuje adresy 192.168.0.66 i 192.168.0.86 -chyba taki jest ten ostatni ) . Mimo postawienia serwera i nadania odpowiedniego adresu IP komputera nie może pobrać pliku. Układ jest wylutowany i zgrany obraz kości do pliku.bin. Po połączeniu puty widać co się dzieje - jakie procesy zachodzą.
Czy jest możliwość skopiowania zawartości pamięci Flash by mieć kopię bezpieczeństwa ? .. to takie dodatkowe pytanie
na przyszłość
.
W tym układzie nie pozostaje jak go wlutować i walczyć dalej z problemem pobrania pliku albo naprawić skopiowany obraz pamięci.
Pozdrawiam
cd.
Połączenie jest wykonane za pomocą JTAG ( RX, TX, GND ).
Router nie odpowiada na żadne pingi ( ta sama sieć ).
Pozdrawiam.
cd.
podobny temat widzę że jest http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10125 .
Wieczorkiem powalczę po wlutowaniu układu
.
Pozdrawiam.
[...]Połączenie jest wykonane za pomocą JTAG ( RX, TX, GND )[...]
Nie, to nie jest JTAG, to zwykła konsola szeregowa (UART).
[...]Ruter padł prawdopodobnie - niewłaściwy wgrany bin ? trochę dziwne. Stan jest taki że butuje się i resetuje po paru sekundach. Można wejść w tryb ratowania ale problem z połączeniem z routerem ( pokazuje adresy 192.168.0.66 i 192.168.0.86 -chyba taki jest ten ostatni ) . Mimo postawienia serwera i nadania odpowiedniego adresu IP komputera nie może pobrać pliku. Układ jest wylutowany i zgrany obraz kości do pliku.bin. Po połączeniu puty widać co się dzieje - jakie procesy zachodzą.[...]
Niepotrzebnie wylutowałeś FLASH. Skoro tryb recovery działa, to:
1. Nieprawidłowo konfigurujesz coś po stronie PC (serwer tftp, firewall, niewłaściwy plik firmware).
2. W routerze padł układ switcha i po prostu sieć nie działa.
Poza tym, na przyszłość, zawsze umieszczaj logi z konsoli szeregowej, skoro piszesz że masz do niej dostęp.
Można naprawdę wiele się dowiedzieć z tego, co router wypluwa na konsoli.
Mundek napisał/a:[...]Połączenie jest wykonane za pomocą JTAG ( RX, TX, GND )[...]
Nie, to nie jest JTAG, to zwykła konsola szeregowa (UART).
Mundek napisał/a:[...]Ruter padł prawdopodobnie - niewłaściwy wgrany bin ? trochę dziwne. Stan jest taki że butuje się i resetuje po paru sekundach. Można wejść w tryb ratowania ale problem z połączeniem z routerem ( pokazuje adresy 192.168.0.66 i 192.168.0.86 -chyba taki jest ten ostatni ) . Mimo postawienia serwera i nadania odpowiedniego adresu IP komputera nie może pobrać pliku. Układ jest wylutowany i zgrany obraz kości do pliku.bin. Po połączeniu puty widać co się dzieje - jakie procesy zachodzą.[...]
Niepotrzebnie wylutowałeś FLASH. Skoro tryb recovery działa, to:
1. Nieprawidłowo konfigurujesz coś po stronie PC (serwer tftp, firewall, niewłaściwy plik firmware).
2. W routerze padł układ switcha i po prostu sieć nie działa.Poza tym, na przyszłość, zawsze umieszczaj logi z konsoli szeregowej, skoro piszesz że masz do niej dostęp.
Można naprawdę wiele się dowiedzieć z tego, co router wypluwa na konsoli.
Układ wlutowany. Dane z konsoli;
DRAM: 128 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash: 8 MB
Using default environment
PCIe Reset OK!!!!!!
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ag934x_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
wasp reset mask:c03300
WASP ----> S17 PHY *
: cfg1 0x7 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs17_reg_init: complete
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
Uncompressing Kernel Image ... ERROR: LzmaDecode.c, 543
Decoding error = 1
LZMA ERROR 1 - must RESET board to recover
U-Boot 1.1.4 (Sep 9 2013 - 14:28:41)
U-boot DB120
i po wciśnięciu reset mamy;
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.0.66; our IP address is 192.168.0.86
Filename 'wdr3600v1_tp_recovery.bin'.
Load address: 0x80060000
Loading: T T T T T T T T T T
Retry count exceeded; starting again
eth0 link down
Pytanie da się pobrać w ftp-a ?
Pozdrawiam.
To tftp nie ftp. Nie masz serwera tftp na tym adresie lub jest on blokowany przez firewalla/antywirusa. Pobiera tylko z tftp, z ftp nie potrafi.
To tftp nie ftp. Nie masz serwera tftp na tym adresie lub jest on blokowany przez firewalla/antywirusa. Pobiera tylko z tftp, z ftp nie potrafi.
. dziękuję .... wieczorkiem powalczę z tftp
- coś chyba blokuje.
Pozdrawiam.
MiG25 napisał/a:Najpierw spróbuj oczytać stary. Ostatni fragment jest unikalny ( m.n. zapisane dane kalibracyjne do karty wifi) i może z innego nie ruszyć Ci WiFi.
Tak widzę tego posta i zastanawiam się czy oby na pewno jest tak jak piszecie. Miałem ostatnio problem z 2 szt wdr3600 jeden włączał się zapalał wszystkie diody na sekundę i reset i tak w kółko. Natomiast drugi nadawał Wifi ale brak możliwości zalogowania sie do niego i zrobienia resetu. Oba routery to ver 1.0 i 1.1.
Wziąłem kolejny sprawny wdr3600 ver 1.2 programatorem odczytałem zawartość bios 25Q64FV i wrzuciłem ja do tamtych routerów i oba wróciły do żywych. Oba pasma 2.4 i 5GHz działają bez problemu. Więc albo ten bin z układu ver 1.2 poradzil sobie ze starszymi wersjami routerów, albo w tym modelu nie ma problemu z tymi danymi kalibracyjnymi radia WiFi
Dane kalibracyjne można sobie podmieniać. Jest repo na githubie i można sobie wgrać takie dane, które pozwalają na większe moce radia.
Jak sama nazwa wskazuje to są dane kalibracyjne...
Kiedyś miałem dysk twardy , gdzie padła elektronika... kupiłem samą elektronikę , wyglądała identycznie , przełożyłem , dysk się odpalił i działał. Ale tylko jakieś 1,5h po czym na dobre się skończył... Dobrze ,że w tym czasie zdążyłem przegrać to co ważne.
Dopiero po czasie się dowiedziałem ,że na płytce są dane kalibracyjne i trzeba było jeszcze przelutować tą kość pamięci z nimi , to by działał dalej. I to są dane kalibracyjne. Jak będą inne , może wifi działać bez problemów , może działać ,ale gorzej. A czy większa moc to lepiej to też nie do końca.
Jeżeli producent się przykłada to dane kalibracyjne były różne dla każdego egzemplarza. Jeżeli to była chińska masówka - to wszystkie miały identyczne dane kalibracyjne (zwłaszcza jak to były routery na ar9331).
W 99% przypadkach wgranie arta z innej sztuki nie powodowało żadnych problemów i routery nadal działały.
Robiłem na 3 szt. WDR 4300 podmianki partycji ART z tego repo:
https://github.com/gwlim/art-radio
Normalnie z ssh się to robi.
Wcześniej trzeba zrobić backup.
Routerki działają już kilka lat bezproblemowo, ale z większa mocą.
Robiłem na 3 szt. WDR 4300 podmianki partycji ART z tego repo:
https://github.com/gwlim/art-radioNormalnie z ssh się to robi.
Wcześniej trzeba zrobić backup.Routerki działają już kilka lat bezproblemowo, ale z większa mocą.
Czy byłbyś uprzejmy zamieścić instrukcję backupu i podmiany ART do wdr4300? I którą wersję ART do niego wgrałeś? Kurzy mi się w szufladzie 4300 to może by go trochę przypudrował. Flashu 8MB to jednak mało, na szczęście spróbuję zbudować własny obraz Snapshota i zostanie jeszcze trochę miejsca wolnego. Mi zależy najbardziej na pełnym wpad-mbedtls żeby uruchomić ieee80211r, ieee80211k oraz bss_transition plus usteer.
Czy byłbyś uprzejmy zamieścić instrukcję backupu i podmiany ART do wdr4300? I którą wersję ART do niego wgrałeś?
Tutaj jest instrukcja.
https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … _partition
Nie pamiętam, które wgralem,bo już te routey sa dawno u kolegi.
Co do zasady zmiana ART nie powodu żadnych problemów, możesz sobie zmieniać i testować po kolei.
Co do zasady zmiana ART nie powodu żadnych problemów, możesz sobie zmieniać i testować po kolei.
Powoduje pracę radia poza specyfikacją i regulacjami.
A potem ludzie się dziwią, że z pasma 2 GHz to już korzystać nie można.
Taka zabawna historia z własnego doświadczenia. Jakiś TP-Link z AR9341, w którym podmieniono dane kalibracyjne na jakieś z zupełnie innego urządzenia, w trakcie transmisji powodował u mnie mruganie (obraz znikał i się pojawiał) ekranów Della (router w odległości około 1 metra) ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Potrzebny jest wsad do układu pamięci flash routera WDR3600.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc