1

Temat: pytanko o pakiety i debiana

Witam,

Mam kilka pytan:

1. Mam zainstalowane openwrt 8.09.Czy ktos uruchomil na tym ekg i ekg2? Da rade znaleźć gotową paczke czy trzeba kompilowac?
2. Czy instalował juz ktos z Was na tym (asus wl-500gP V1) Debiana? Jak to sie sprawuje porownując do openwrt? Jakis spadek wydajnosci?
3. Wiem ze to pytanie jest troche durne. Ten wspomniany asus jest podłączony do listwy antyprzepięciowej. Czy moze mu sie stac jakies kuku gdy nagle zostanie odcięte zasilanie poprzez wciśniecie wyłącznika na listwie?

2

Odp: pytanko o pakiety i debiana

1. Jak ktoś skompiluje to będzie
2. Dlaczego miałby być spadek wydajności i jakiej wydajności?
3. Nie. Całość jest tak zrobiona że wyłączenie zasilania nie ma wpływu na system. Możesz bezkarnie tak robić.
Natomiast jak masz podłączony dysk/pen to należało by najpierw odmontować system plików, jak w każdym *niksie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pomyślałem ze moze wystąpic spadek wydajności gdyz Debian jest sporo większy od openwrt i na starcie uruchamia cgyba troche więcej programow, co moze przekładac sie na większe obciązenie procesora i więcej zajętej pamięci.

4

To też. Co nie znaczy że nie możesz wyłączyć zbędnych rzeczy.

Możesz w debianie zainstalować dokładnie te same programy co są w openwrt - dnsmasq zamiast binda, dropbear zamiast openssh itd. Wyłączyć usługi i będziesz miał podobną zestaw programów. Więc tu zależy tylko i wyłącznie od użytkownika co będzie uruchomione.

A pamięci i tak nie przeskoczysz, masz tylko 32MB ramu + ew swap.

5

Mam jeszcze jedno pytanie. Na eko.one.pl, na stronce poświęconej kamikadze do konfiguracji praktycznie wszystkiego uzyta jest komenda uci. Przyznam ze jest ona dla mnie ani wygodna, ani czytelna. Czy mozna w takim przypadku konfigurowac router z pomocą standardowych narzędzi linuksowych (iwconfig, ifconfig, iptables itp) ?

6

Na openwrt możesz, ale wszystko zniknie po reboocie.

OpenWrt jest jak normalna dystrybucja linuksa - możesz standardowo a powinieneś z dostarczanych narzędzi (czyli tu: uci, chociaż możesz grzebać ręcznie w /etc/config), które defacto robią to samo korzystając z iwconfig, iptables itd.

Jak zainstalujesz debiana to konfigurujesz to standardowo, po debianowemu.

7

Własnie jestem w trakcie instalacji Debiana. Posiłkuje się tym opisem http://wpkg.org/Running_Debian_on_ASUS_WL-500G_deluxe. I mam wątpliwości co do sekcji flashing the kernel.

1. rozumiem ze openwrt-brcm-2.6-jffs2-128k.trx to przebudowany image openwrt z kernelem 2.6, wsparciem dla usb i ext3?
2. Jesli jest to jajo z serii 2.6 to rozumiem ze radio bedzie dzialac tylko z szyfrowaniem WPA2?
3. Czy jesli mam juz postawione openwrt na asusie to moge pominąc sekcje flashing the kernel, przygotowac tylko podstawowego debiana na pendrive i zabotowac uzywając kernela dostraczonego ze standardowym obrazem openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx?

8

1. Tak, chociaz nie wiem co w nim jest
2. Nie. tamten obraz to jajko 2.6.19.2 Daleeeeko mu do współczesnego 2.6.29 i wifi na nim jeszcze nie działało. przekompiluj sobie na 2.6.29 + sterowniki/patche z openwrt i będzie chodziło.
3. Nie możesz. Kernel openwrt nie jest przystosowane do tego żeby zbootować resztę systemu z usb, chociaż da się chroota zrobić.

9 (edytowany przez 4rturr 2009-04-18 23:39:45)

1. A czy po pomyślnej instalacji Debiana trzeba jakoś konfigurować menager pakietów aby pobierał i instalował pakiety dla architektury mips czy wystarczy pograć odpowiedni obraz Debiana? I czy wybrać obraz mips czy mipsel? bo oba widnieją na stronce http://www.debian.org/CD/http-ftp/

2. Jak rozwiązać kwestie pendriva z systemem? Do tej pory przed odłaczeniem routera od zasilania logowałem sie po ssh i odmontowywałem go. Ale gdy z pendriva będzie zbotowany system to juz chyba nie będzie dało się go tak łatwo bezpiecznie odmontowac?

10

1. Jaki obraz chcesz pobierać? Użyj tego co na stronie jest, bo root system na pendrive musisz utworzyć. Broadcom w asusie to mipsel.
2. Nie możesz smile. Przecież tam system jest i chodzi, więc nie możesz w takcie pracy w żaden sposób odmontować i odłączyć go.