Temat: Orange światłowód / neostrada i IPv4 + IPv6
Z miesiąc temu kupiłem internet po światłowodzie od orange, przekonując z sukcesem salon, infolinię i technika żeby dali mi ONT + Funbox 2.0 (bo z 3.0 nie da się pdłączyć własnego routera [1]). Funbox wrócił do pudełka, w jego miejsce postawiłem router z openwrt/lede. Czyli: [skrzynka orange]--(światłowód)--[ONT]--(skrętka)--[openwrt/lede].
Parę dni temu znalazłem czas żeby sprawdzić co robi '/ipv6' w loginie z umowy o neostradę (o którym technik powiedział "że tego się nie wpisuje" ;-) ).
W efekcie udało mi się dostać konfigurację w której dostaję adres IPv4 (dynamiczny, jak to w Polsce jest normą) i prefix IPv6 (stały). Nie natknąłem się nigdzie na opis takiej konfiguracji szperając w internecie, więc zdecydowałem się go tu wrzucić – może się komuś przyda (a wierzyć w kompetentną pomoc ze strony wsparcia technicznego dostawcy neostrady są zdolni chyba tylko ludzie obdarzeni bezgranicznym optymizmem).
Podsumowując:
internet w światłowodzie jest na vlanie 35
na tym vlanie da się nawiązać sesję PPPoE na użytkownika xxx@neostrada.pl i dostać adres IPv4
na tym vlanie da się równocześnie nawiązać drugą sesję PPPoE na użytkownika xxx@neostrada.pl/ipv6 i dostać prefix IPv6 (i opcję dhcpv6 konfigurującą DS-lite, którą olewam skoro mam publiczne IPv4)
Fragmenty z konfiguracji (u mnie stoi Archer C2, ale poza numerami portów na switchu konfiguracja powinna działać z wszystkim):
switch w sprzęcie ustawiony tak, żeby na porcie 6-tym (do procesora, eth0) szedł ruch tagowany z vlanu 35 i 1 (LAN), a na porcie 0-wym (skrętka od ONT) szedł ruch tagowany z vlanu 35.
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '1 2 3 4 6t'
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '35'
option ports '0t 6t'
konfiguracja PPPoE dla IPv4
config interface 'wan'
option ifname 'eth0.35'
option proto 'pppoe'
option username 'xxx@neostrada.pl'
option password 'xxx'
konfiguracja PPPoE dla IPv6
config interface 'wan6'
option ifname 'eth0.35'
option proto 'pppoe'
option username 'xxx@neostrada.pl/ipv6'
option password 'xxx'
option ipv6 'auto'
I w sumie... tyle.
Taka konfiguracja daje na interfejsie sesji PPP dla IPv6 tylko adres link-local (fe80::), ale ustawia na głównym interfejsie sieci lokalnej (u mnie br-lan) adres IPv6 z delegowanego prefiksu i włącza rozgłaszanie prefiksu (razem z RDNSS) po sieci lokalnej. Dla IPv4 dostaję normalne IP na interfejsie sesji PPP.
Poniżej wyniki konfiguracji:
# ip addr
12: br-lan: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default qlen 1000
(...)
inet6 2a01:114f:4301:xxxx::1/60 scope global noprefixroute dynamic
valid_lft 83500sec preferred_lft 83500sec
(...)
88: pppoe-wan6: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1492 qdisc fq_codel state UNKNOWN group (…)
link/ppp
inet6 fe80::f50b:54a0:83c6:803c/10 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
89: pppoe-wan: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1492 qdisc fq_codel state UNKNOWN group (…)
link/ppp
inet 188.47.28.21 peer 83.1.4.252/32 scope global pppoe-wan
valid_lft forever preferred_lft forever
# ip -6 route
default from 2a01:114f:4301:xxxx::/56 via fe80::f21c:2dff:fe2a:374a dev pppoe-wan6 proto static metric 512 pref medium
2a01:114f:4301:xxxx::/64 dev br-lan proto static metric 1024 pref medium
unreachable 2a01:114f:4301:xxxx::/56 dev lo proto static metric 2147483647 error -148 pref medium
Parę jeszcze szczegółów dotyczących tego IPv6:
Delegowany prefix jest /56, nie wiem dlaczego openwrt/lede sobie wybiera z tego akurat adres /60. Za to rozgłasza w sieci lokalnej prefix /64 i trasę do /56.
Po PPPoE konfiguracja IPv6 leci przez stateful autocofiguration (NDP+DHCPv6).
DHCPv6 przesyła opcję "Dual-Stack Lite AFTR Name" do konfiguracji DS-lite (ja dostaję np. node07.cgn.tpnet.pl). Zapewne funboxy mają w ten sposób łączność do IPv4 po sieci IPv6. (DS-lite to tunelowanie ruchu IPv4 – pakiety z prywatnymi IPv4 lecą przez sieć IPv6 do urządzenia u dostawcy usługi które robi NATa, [2]). Poza DS-lite po DHCPv6 dostaję tylko prefiks i serwer DNS.
Zapewne po dodaniu pakietu ds-lite dodałoby mi tunelowanie IPv4 przez ten DS-Lite AFTR, ale tego nie chcę, więc nie próbowałem.
W końcu mogę powiedzieć że mój ISP daje IPv6. Ale tunel z HE jeszcze na chwilę zostawiam ;-) (choć konfiguracja dwóch WANów do ipv6 z openwrt/lede do przyjemnych zdecydowanie nie należy jeśli się chce ustawić jeden jako główny, drugi jako zapasowy).