1 (edytowany przez chauwa 2011-05-04 21:27:24)

Temat: TL-MR3420 gorgoyle i QOS

Pomoże kto to ustrojstwo skonfigurować?
Nie chce mi to sprawnie działac, odczuwam jak by nie działało a tylko wykres pokazywało

podłaczony jest modem 3G z w miare stabilnym netem 1024/360 ping 55


Port źródłowy: 80, Połączenie przekracza: 10 MB    Normal               
Port źródłowy: 443, Połączenie przekracza: 1 MB    Normal               
Port źródłowy: 80    Fast               
Port źródłowy: 443    Fast               
Port źródłowy: 53    Fast               
Domyślna klasa usług:
Całkowite pasmo (pobieranie):  900kbpskbit/s

QoS (pobieranie) - Klasy usług
Nazwa klasy usługi    Procent pojemności pasma    Minimalne pasmo    Maksymalne pasmo    Obciążenie (kbps)       
Voip                                    1%                      80 kbit/s                               200 kbit/s             *       
Fast                                     80%                     256 kbit/s               unlimited             *       
Slow                                   1 %                                    zero                        unlimited             *       
Normal                            18%                                     zero                800 kbit/s              *



Ladnie pięknie wykres działa, pokazuje, ze niby ok jak sciagam pliki  zmienia sie niby klasa po tych 10MB tylko ze prędkość jest max i www zamulają mimo ze wykres pokazuje iż klasa www niby się załącza

tcp    88.198.65.152:80
zlomex-Komputer:52490    1.820 MB
101.893 MB    Normal
Normal    
tcp    88.198.65.152:80
zlomex-Komputer:52488    1.781 MB
99.907 MB    Normal
Normal    
tcp    209.85.148.102:443
zlomex-Komputer:53098    188.590 KB
10.261 KB    Fast
Fast    
tcp    82.145.209.253:80
zlomex-Komputer:62719    2.264 KB
30.541 KB    Fast
Fast

widac ze niby dziala

http://img854.imageshack.us/img854/7176/qos.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/6226/qos1.jpg



Chce zrobić tak, ze gdy pobieram pliki z serwera wieksze niz 10MB bedzie uciete pasmo na 80-90kB/s by był zapas i utawiony priorytet dla www oraz bardzo mało wymagajacej gry 4/4 kB/s TMN a to zamiast działać  gdy pobiera plik pruje cala naprzód...

W panelu konfiguracji wysyłania działa w 99% nawet wyświetla obciążenie za to pobieranie coś nie teges i zamiast obciążenia porostu jest zagwiazdkowane. W menadzerze pobierania jak przytnę ręcznie na 100kB/s to śmiga jak powinno tylko nie po to jet ten QOS by ręcznie trzeba było ucinać