26

Odp: OpenWrt na DIR-300

DD-WRT> load -r -b %{FREEMEMLO} vmlinux.lmza
Using default protocol (TFTP)
TFTP timed out 1/15
Can't load 'vmlinux.lmza': operation timed out

Oznacza że nie może załadować pliku. Jaki pisałeś przyczyną było brak uruchomienia serwera tftp.

Can't allocate....

Oznacza tylko tyle że wg niego nie ma już miejsca we flash żeby wgrać ten system plików. Zrób fis list  i pokaż partycje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Doszedlem do tego zaraz po napisaniu posta ( za malo pamieci) sciaglem wersje 1,6 i udalo sie zainstalowac. Moge tu wgrac pl jezyk? Wybralem tryb wirelless bridge i wyszukalem moja siec wpisalem haslo, jednak internetu router nie odbiral hmm

28

Jak już będziesz miał internet na nim to będziesz mógł zainstalować dodatek z polskim językiem.

29 (edytowany przez Tanan 2017-05-14 22:17:36)

Witam, mam takie oto ustawienia, ale  z tego dlinka router mimo wszystko nie dziala internet i ogolnie okno ustawien bardzo powoli sie laduje

http://mojplik.5v.pl/File/gargust.jpg

30

Ładuje się powoli bo to bardzo słaby sprzęt jest.  Podłącz jako jako zwykłego klienta (wan -> dhcp wireless)

31

Witam,
Walczyłem z tym sprzętem jakie 3 miesiące temu. Najlepiej skonfiguruj sobie wszystko i dopiero włącz wifi. Jest tam mało ramu.

32

Polaczylem sie z dlinkiem przez kabelek, spingowalem go i jest ok, spingowalem brame czyli netgeara z adresem 192.168.2.1 jest ok, spingowalem google i nie ma odp, co robie zle? Cos mam na bramie-netgear na gargoyle specjalnego ustawic?

http://mojplik.5v.pl/File/ping.jpg

33

Nie masz na routerze ustawionego jakieś filtrowania mac adresów czy innego zabezpieczenia? Bo skoro pinguje się brama to połączenie z nią jest, ale nie pinguje się nic na zewnątrz, czyli nie puszcza ruchu dalej.

34 (edytowany przez Tanan 2017-05-17 07:46:58)

Mam ustawione przypisane recznie adresy ip do niektoryc urzadzen w zakladce dhcp oraz ustawionego dodatkowego qos pobieranie na moj komputer oraz przkierowanie jednego portu (ktorys z  powyzej 3000) do jednego z ip i ustawienie tego ip jako dmz. Oczywoscie to wszystko w ustawieniach glownego routera. Poza tym mam tez kabelkiem podlaczony router firmy zyxel i ustawiony jako ap.

A oto ustawienia z dlinka:

http://mojplik.5v.pl/File/routing.jpg

Ogolnie robilem to tak, mam wlaczone wifi i jestem polaczony z moja glowna siecia, wszystko smiga, moge dostac sie do mojgo dlinka przez moja glowna siec chociaz nie jest podlaczony kabelkiem. Podlaczam kabelek, wyłączam wifi i wszystko ladnie sie pinguje. Zrobilem ipconfig /renew i release mając nadal wyłączone wifi, a wpięty kabelek, komp probuje pobrac ip, jendak dostaje windowsowy adres i nie ma komunikacji z dlinkiem. Wypinam kabelek, włączam wifi, wpisuje adres dlinka i wyskakuje menu, nie wiem o co chodzi hmm Macie jakiś pomysł?

Panowie, nie wiem jakim cudem, ale jak podłączyłem pod tv, a taki był cel, to wszystko poszło. Także wielkie dzięki za pomoc i sory za marudzenie.

Dla przyszłych użytkowników i osób robiących aktualizację we wskazówkach z własnego doświadczenia mogę napisać:

1. Włącz server TFTP
2. sprawdź dokładnie wielkość obrazu, może być za duży o kilkanaście kb
3. podłącz konsolę szeregową i wgraj soft przy udziale bootloadera - podłącz się kabelkiem do LANa na routerze i przez program PUTTY zaznaczając opcję telenet na porcie 22, 23 lub 9000 i podając odpowiedni adres ip, zazwyczaj 192.168.1.1