Odp: TL-MR3420 reanimacja
SORRY za tamto szybko pisałem
Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB i Gargulec
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 reanimacja
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
SORRY za tamto szybko pisałem
NO właśnie też tak myślę wiesz mam jeszcze drugi zobaczyć czy kupić inny i wtyczkę to przełożę to dam radę może DKU 5 ale komputer widzi com czyli kabel jest przez ruter sprawdziłem go i ma 0 33v czyli ok napięcia a tu nic
Ale jesteś w stanie cokolwiek zobaczyć w terminalu czy nie? jakieś logi startowe?
@ Cezary jezy: wgraj system jeszcze raz. Bo teraz masz sam kernel, a nie masz systemu plików
Nie mogę wgrać systemu ponieważ nie mam komunikacji z routerem. '
Próba połączenia kablem ethernet nie przynosi rezultatu. Nie mogę dostać się do routera przez przeglądarkę, router nie przypisuje adresu ip, przypisywanie ręczne również bez zmian. Natomiast próba połączenia kablem szeregowy zawiesza się na Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(31,2) i brak jest etapu:
"i tak w kółko, naszym zadaniem będzie wpisanie ciągu znaków: "tpl" po tej linijce:
Autobooting in 1 seconds
Powinien w tym miejscu wyskoczyć znak zachęty: ar7100> "
Jak system nie działa to nie podłączysz się. Tylko kabel szeregowy.
Witam pytanie do szupka dzięki za pomoc pisałeś ze masz kabel DKU5 i jeden możesz dać wiec jak chcesz możemy pogadać ale nie tu mam zrobione lutowane gniazdo na stałe według tego poradnika kolega mi robił właściwie to nie mi ale dla 2 kolegi ja go tylko mam postawić do życia cóż na razie go mam do kolega ma drugi atem jak zrobię to ok i tak się zastanawiam czy to jest dobrze zrobione kupiłem już 2 kable które jak się okazało to nie zamienniki straciłem już 44zł same kabe lutowanie za free miałem a dziś kupiłem z allegro CA 42 jak będzie chodził to już mój ale teraz pewności nie mam wiec pytam się CZY DKU pójdzie jak bym brał od ciebie ale chce gotowca tu pytam się szupka jak mi taki zrobisz z tą wtyczka to ok do jak się uda mi go naprawić to wezmę do swojego MR3420 bo planuje mu wejście na stałe dać pozdrawiam a tu link do tego poradnika dobrze to zrobione ? http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html
i znów troszkę tu bym poprawiał za co sorrki szybko piszę i nie chce mi się aż tak bawić ale widomo co napisałem czekam na odpowiedzi dobranoc marczelo!
A no właśnie powiedź szupek jak sprawa się, ma z tym Autobooting in 1 bo ja zrobiłem jak piszę w poradniku ale nie sprawdzałem z terminalem nic czekałem jak samo się pokażę jak nic nie było uznałem ze kabel jest szajs to muszę terminal włączyć ? opiszcie mi to ok może źle ja zrobiłem tym czekaniem co ?????????
A niby jak chcesz uzyskać komunikaty bez terminala?
Jeszcze raz apeluje - zacznij pisać normalnie. Myślisz że komuś chce się przebijać przez takie wypowiedzi?
@MARCZELLO, naprawdę - ciężko się czyta Twoje posty, trzy post i żadnej kropki czy przecinka. Do tej pory nie wiem jakie to masz do mnie pytanie
Mam nadwyżkę kabli, potrzebowałem ich do IConnecta tylko, TP-Linka nie uwaliłem, więc jeszcze kabelka szeregowego nie potrzebowałem, ale jeżeli działa z IOmegą to nie widzę problemu w zagadaniu z TP-Linkiem.
Jeżeli kupiłeś już kilka kabli i nie działa to wydaje mi się, że robisz coś źle po drodze, kabel zbudowany w oparciu o pl2303 powinien zadziałać - nawet wywalanie krzaków jest dobrym sygnałem
Przede wszystkim to jakiego terminala używasz? Jakie opcje połączenia ustawiasz? Ważną rzeczą, o której czasem zdarzało mi się zapominać, jest wyłączenie sterowania przepływem - jeżeli tego nie zrobisz to nic nie widzisz w terminalu.
Co do autobooting in... to Ci nie pomogę, gdyż jeszcze TP-Linka nie uwaliłem - to pytanie bardziej do Cezarego ![]()
Może po prostu robisz to zbut wolno? Jeżeli używasz putty to możesz wkleić komendę do schowka i w odpowiednim momencie klikni ęcię prawym klawiszem myszy wkleja ją.
Pzdr
Witam no racja nie po myślałem . o tym A jak zawsze jesteś czujny Cezary i odpisałeś mi, dzięki a ten terminal to, Telnet czy przez czy SSH pozdrawiam miłego dnia to muszę jeszcze sprawdzić kuźwa a ja czekałem hehe
Witam i ciebie szupek chodziło, mi o kabel DKU czy masz gotowy ? Tak mam CA-42 właśnie z tym, pl2303 aż 2 szt. I teraz kupiłem następny a terminal mi chodziło czy używać. Telnet a może, SSH ? Lub CMD ? Pozdrawiam
Jak się pojawi "Autoboot..." jest tylko 1s na wpisanie tego. Trzeba to zrobić naprawdę szybko, choć bez przesady, bez problemu można zmieścić się w tym czasie.
Jako terminala używaj putty. Ma i ssh i telnet i serial.
A korzystam z tego poradnika, szupek masz opis tu Uwaga! leci Należy wykorzystać plik openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin.
Po kolei należy:
- wyłączyć zasilanie rutera
- podłączyć kabel szeregowy do rutera i komputera (oczywiście wyposażony w konwerter napięć!)
- podłączyć kabel ethernet do rutera i komputera
- ustawić adres IP karty sieciowej w komputerze na stałe na 192.168.1.27
- uruchomić serwer tftpd (polecam dla windows: http://tftpd32.jounin.net/, dla linuksa: atftpd, powinien
być standardowo w pakietach danej dystrybucji), a następnie do głównego katalogu tego serwera
skopiować plik firmware (pod nazwą code.bin)
- uruchomić terminal (może być putty) - ustawić parametry 115200 8n1
- włączyć zasilanie rutera
- kiedy wyświetli się napis "Autoboot in 1..." szybko wpisać tpl - proces startu zostanie przerwany
- powinien się wyświetlić znak zachęty: Tylko używam softu do Mr3220 i wszystko.
A ok będę widział, dziękuje Cezary odpisałem teraz,szupkowi inie widziałem ze odpisałeś wiec może kabel, ok muszę to zobaczyć jeszcze,raz pozdrawiam.
Mam jeden kabel gotowy, którego używam i sobie zostawię i oprócz tego mam 4 kable "niezrobione" z końcówką do telefonu, sprawdziłęm jeden obcinając końcówkę i podłączając do IConnecta na pająka.
Czy w ogóle widzisz jakiś bootlog jak uruchomisz router z podłączonym kablem i odpalonym terminalem???
Bo ok, robisz zgodnie z tą instrukcją, która jest nota bene dobra, ale gdzie dokładnie masz problem?
Szupek szczerze mówiąc tego nie wiem, bo jak pisałem wyżej wcześniej to czekałem aż się ,coś pokarzę wiec mój błąd polegał na tym.Dziś na wieczór sprawdzę i napiszę jak poszło na razie. pozdrawiam i dzięki za odpis a co do kabla, to zrób jeden z końcówką itp. DO wiatraka od kompa może go wezmę ale najpierw,zobaczę na tym co mam i czekam, na 3 ci już do mnie leci. Allegro,jak coś dam ci znać.
Witam no niestety nie odpowiada w ogóle. teraz się bawiłem tym razem robię dobrze i na 2 kablu, sprawdzałem i nic poczekam na ten kabel z Allegro może, pójdzie ale tak się zastanawiam. Wcześniej dałem link, do tego poradnika i to jest trochę inny. TP Link i robił na 3 kable czarny niebieski oraz biały albo źle zrobił lub kabel chociaż ma pl2303 to tyle co myślicie kabel ? Dobranoc.
Może spróbuję wyłączyć sterowanie przepływem napiszcie tylko jak to wyłączyć ?
A już wiem próbowałem też tego i nic jak wyżej pisałem lecę aa.
Co to znaczy nie odpowiada w ogóle? Weź napisz dokładnie, który moment Ci się z instrukcją nie zgadza. A tak z ciekawości to po co Ci kabel szeregowy do wiatraka w komputerze?
Oświećcie mnie czy http://www.ebay.pl/itm/USB-2-0-UART-TTL … 2c65c24878 nadaje się do podłączenia przez konsolę z routerem? Bo jak czytam o różnych kablach i z nimi problemach wolałbym coś gotowego.
Witam ponownie tu pisze do Szymona jeśli to ma napięcia 0.3.3v to będzie chodzić, ale łatwiej kupić kabel, CA-42 lub DKU 5, z Allegro jaki masz router ? jak się domyślam też padł, i chcesz go uratować? przez kabel szeregowy?? pozdrawiam.
Szupek no nie odpowiada mam kabel jak pisałem wcześniej, RS232 CA -42 I NA TYCH DWÓCH sprawdzałem i nie chodzi może to kable są do kitu.A chodziło mi o to co mam zrobione na stałe do płytki, zastanawiam się czy jest to ok a nie chodziło mi o kabel szeregowy do wiatraczka do kompa,tylko od wiatraka takiego ucinasz. kabelki lutujesz do rs232 lub skręcasz jak kto woli i podpinasz do,routera i powinno śmigać ja tak mam zrobione i nie chodzi. Albo kabel tego nie wiem,jak będę mieć z allegro to zobaczę pozdrawiam.
Głupie pytanie, a łączysz Rx routera z Tx kabla?
Słuchaj, generalnie to ciężko się nam porozumieć - nie wiem, chyba nadajemy na innych falach.
"Nie odpowiada" można zrozumieć na kilka sposobów:
- w terminalu jest czarny ekran, nic się nie dzieje, kiłą i mogiła
- w terminalu pojawiają się jakieś krzaczki, ale nie ma reakcji na to co piszesz, czyli generalnie też dupa
- widzisz bootloga pojawia odpowiednia sekwencja wpisujesz to tpl ale router nie reaguje, lub reaguje niezgodnie z instrukcją.
Zrozum, że jeżeli się jasno nie określisz i nie będziesz w miarę precyzyjnie i rzeczowo odpowiadał na pytania to nikt Ci nie pomoże. Dla każej z tych opcji jest inna droga postępowania i nikt nie będzie zgadywał co się dzieje u Ciebie. Od kilku postów powtarzasz jak mantrę, że nie odpowiada. Ludzie pytali, nakierowywali Cie ale efekt mizerny. Słuchaj router to jest proste urządzenie i na 99.9% masz usterkę, którą taki Cezary czy inni użytkownicy przerabiali dziesiątki razy i są Cię w stanie poprowadzić na ślepo za rączkę... jest tylko jeden warunek - współpracuj i podchodź z szacunkiem do czasu, który ktoś Ci poświęca...
Pozdrawiam i ogarnij się
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 reanimacja
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc