151

Odp: E3272 i pytanie o prędkość

onken napisał/a:

W przypadku OpenWrt Luci nic nie spowalnia

Mam pytanie czy upload także ci nie spowalnia? Pytam bo chyba mamy taką samą konfigurację sprzętową, czyli OpenWrt, Luci i modem E3272 nie-hilink. Zainstalowałem sterowniki ncm według przepisu Cezarego i skonfigurowałem odpowiednio config interface 'wan' i rzeczywiście problem transferu i pingu który obserwujemy na gargoile, częściowo się rozwiązał. Down ok 20mega, ping 30-40ms. To osiągi podobne jak w połączeniu bezpośrednio do PC-ta. Ale... Upload mam od 2 do 5 mega, gdzie na PCcie dochodzi do 20mega. Skąd ta różnica?
wyniki speedtest:
http://www.speedtest.net/result/3949736742.png
Przyznam, ze przez top netinfo nie wysyłałem komend AT, ale tylko zaznaczyłem w sekcji GPRS/UMTS technologia" LTE
Na pewno trzyma LTE, bo to już sprawdzałem, tyle, że może te komendy konfigurują go poprawniej jakoś...

152

A router to?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153

Cezary napisał/a:

A router to?

Mam TL-WDR3600. Wiem, pewnie zastanawiasz się czy nie jest to problem z zasilaniem portu USB.
No mam nadzieję że nie, bo rozpisują się o nim w pozytywach jeśli chodzi o zasilanie w odróżnieniu od np dedykowanego TL-MR3420

154 (edytowany przez chalice 2014-11-30 22:31:58)

właśnie spisałem sobie wg instrukcji z:
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT^SYSCFGEX
następujące polecenie:
AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
wydaje się, że poprawne...
sprawdziłem właśnie przez picocom poleceniem:
AT^SYSCFGEX?
o oto co otrzymałem
^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,1,2,800C5

Analizując to w zasadzie wszystko oki. Nie rozumiem tylko ostatniego "800C5" Co to za częstotliwość tego nie wiem, ale może zmienię na "7FFFFFFFFFFFFFFF"
Może to być powodem niskiego uploadu?
Coś mi mówi, ze niekoniecznie, bo przecież na tych samych ustawieniach w połączeniu bezpośrednim z komputerem śmiga transfer 20/20mega

155

Raczej chodziło mi o to, czy router wyrabia się  z taką prędkością.

156

Cezary napisał/a:

No ten model powinien, wydaje mi się. Przecie to dobry router. Poza tym piszą o nim inni na forach, że jak najbardziej się nadaje do LTE i wyrabia im nawet większe prędkości

157

chalice napisał/a:
Cezary napisał/a:

No ten model powinien, wydaje mi się. Przecie to dobry router. Poza tym piszą o nim inni na forach, że jak najbardziej się nadaje do LTE i wyrabia im nawet większe prędkości

Pytałem o model routera żeby sprawdzić czy to nie wina jego wydajności. Nie pisałem nic ze wdr3600 się nie nadaje.

158

A więc problem się rozwiązał i obecnie wszystko śmiga w konfiguracji wdr3600 z openWRT i sterownikami ncm z podłączonym E3272 w wersji modem. Ping ok40ms i transfer DL/UL 25/20. Z czego wynikał wcześniejszy niższy upload, nie wiem. Zmieniłem umiejscowienie routera. Możliwe, że to jest powodem.
Jakkolwiek. Dzięki wszystkim za pomoc i wskazówki, szczególnie Cezaremu. Bez tych pomocy nie ruszyłbym z miejsca, a teraz nie tylko udało się ogarnąć temat routera i połączenia LTE, ale jeszcze poznałem kawałek konsoli, Linuxa i ciut bardziej zaawansowane zagadnienia konfiguracji:)
Dziękuję i pozdrawiam