176

Odp: OpenWRT 12.04 + Luci + UPC Wi-Free

Cezary napisał/a:

Wiesz że OpenWrt w wersji 12.x było 7 lat temu? Cokolwiek się dzieje - to już taka staroć że nikt nie pamięta  a i zakładam że nikomu nie będzie się chciało wgrywać starych wersji.

Na początek zainstaluj coś nowszego.

Wgrałem 15.05.01 i dalej ten sam problem klient się pojawi i znika. Na wersji 17.01.6 i 18.06.5 nie mogę doinstalować pakietu wpa-supplicant, dostaję błąd o nieznanym pakiecie.

177

Bo zmienił nazwę, jest np. wpa-supplicant-openssl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

178

Cezary napisał/a:

Bo zmienił nazwę, jest np. wpa-supplicant-openssl

Nie bardzio rozumiem odinstalowałem wpad-mini w wpa nie jest rozpoznawany? Skąd mogę poprać wpa-supplicant-openssl nie widzę nigdzie takiego pakietu na stwonie OpenWRT

179

Jest normalnie w repo 18.06.5. Zainstaluj 18.06.5 i będziesz mógł zainstalować wpa-supplicant-openssl.

180

Cezary napisał/a:

Jest normalnie w repo 18.06.5. Zainstaluj 18.06.5 i będziesz mógł zainstalować wpa-supplicant-openssl.

Zainstalowałem wersję 18.0.6.5 ale takiego pakietu nie widzę. Na stronie https://downloads.openwrt.org/releases/ … /packages/ też nie widzę. Chyba trzeba mi to wskazać palcem wink

181

Tak zrób:

opkg update
opkg install wpa-supplicant-openssl

Jest w repo od mips_24kc, i to nie jest tam gdzie podałeś link tylko tu: https://downloads.openwrt.org/releases/ … 24kc/base/

182

Jest progres ale nie zwycięstwo. Musiałem wgrać firmware bez GUI bo nie miałem miejsca na paczkę. Bez GUI niestety dalej mam problem:
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for wpa-supplicant-openssl:
*      libopenssl
* opkg_install_cmd: Cannot install package wpa-supplicant-openssl.
Rozumiem że brakuje pakietu libopenssl, ale jego też nie mogę zainstalować bo potrzebuje więcej miejsca nim mam na routerze.

183

Jeżeli Twój router ma 4MB flash to możesz zapomnieć o uruchomieniu Wi-Free na Lede, czy nowszym OpenWrt. Na CC jest szansa, ale pod nim z kolei są problemy z połączeniem. Trzeba zrobić swój, okrojony obraz, na LEDE to realne nawet z Luci.

184

Przepraszam ze odkopuje temat.

Ale chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o:

mojomad napisał/a:

dodatkowo jeszcze musiałem stworzyć skrypt modyfikujący dhcp lease time tak aby nie rwało połączenia.

Mógłbyś rozwinąć problem? Albo ktoś inny próbował czegoś takiego?

Wczoraj pierwszy raz podłączyłem się przez openwrt 19.07 do UPC Wifree. I zauważyłem ze co jakiś czas mi zrywa połączenie.

Pozdrawiam

185

Dzierżawa adresu ustawiona jest na godzinę, kiedyś była to 1 minuta i wtedy były potrzebne sztuczki z DHCP. Jeśli zrywa połączenie, przyczyny bywają zazwyczaj prozaiczne, Wi-Free jest zza jednej lub więcej ścian w mocno zajętym paśmie 2.4 HGz, cudów nie będzie.

186

Zrywa bo chce pobrać nowy adres ip co godzinę. Jak ustawiłem stały adres działało parę dni do teraz.

Dzisiaj zerwało połączenie ale jestem w pracy wiec nie sprawdzę teraz.

Sytuacja jest taka ze co godzinę zostały zrywane wszystkie połączenia. Trochę jest to irytujące.

Wygląda to tak interfejs traci adresacje na chwile, działa dhclient pobiera nowy (ten sam adres) interfejs działa z adresem z dhcp.

Jest jakaś możliwość aby wymusić odnowienie np do 2h? Albo symulować ruch z dhclienta?

Pozdrawiam.

187

killall -SIGUSR1 udhcpc

co 2 godziny wołane np. cronie.

188 (edytowany przez smereka 2020-03-20 14:27:47)

Co spowoduje ta komenda?

189

Odświeżenie dzierżawy. Gargoyle tak robi jak klikniesz odpowiedni przycisk w gui.

190

Rozumiem, że takie odświeżenie dzierżawy powinno nastąpić bez utraty pakietów?

191

Jak każde odświeżenie dzierżawy - nie zrywa połączenia o ile serwer odpowie. Sprawdź wykonując to z palca.

192

Zaraz właśnie przetestuję. Ciekawi mnie czy wówczas znowu będzie odliczać od 60 czy nie. Bo jeśli nie to znaczy że tamten server liczy po swojemu wiec pomimo tych poleceń i tak po 60 minutach od ostatniego połączenia rozłączy na klika sekund połączenie. Zaraz przetestuję...

193 (edytowany przez smereka 2020-03-20 14:59:56)

Niestety w statusie mam dalej odliczanie od poprzednich 60 minut a nie od nowa jak to rozumiem powinno zadziałać po wydaniu tej komendy. Jakaś inna propozycja do testu...?

194

Gdzie masz ten status? Tylko nie pisz że w luci...

195 (edytowany przez smereka 2020-03-20 15:08:20)

W luci tak. Zadziałało za to:

killall -SIGUSR2 udhcpc

w takim sensie, ze rozłączyła mi interfejs wwan i samo już ponownie połączyć się nie chce. Dopiero uruchom powninie na Twoim sofcie na tym interfejsie w luci pomaga i ponownie pobiera adres z dhcp upc

Dobra to jest do release ok to już wiadomo. Mój błąd...

196

https://udhcp.busybox.net/README.udhcpc

udhcpc also responds to SIGUSR1 and SIGUSR2. SIGUSR1 will force a renew state, and SIGUSR2 will force a release of the current lease, and cause udhcpc to go into an inactive state (until it is killed, or receives a SIGUSR1). You do not need to sleep between sending signals, as signals received are processed sequencially in the order they are received.

SIGUSER1 jest odrenew, SIGUSR2 od zwolnienia dzierżawy.

197 (edytowany przez smereka 2020-03-20 15:15:36)

Ok a jak sprawdzić status połączenia poza luci?

Ok znalazłem:

ifstatus wwan

i tam niestety wyświetla to samo co w luci ten sam czas

198

ifstatus wan

199 (edytowany przez smereka 2020-03-20 15:21:24)

Sprawdziłem z innym routerem openwrt który udostępniał neta po wifi. Połączyłem tego klienta zamiast z upc to z tym routerem i niestety tam też nie powoduje, ze ten czas się odnawia. Chyba że to nie ma się odnawiać. Jak z tym powinno być Cezary czy ta komenda co podałeś to ma spowodować odliczanie od nowa czy nie?

200

Ale to "nie odnawia". To jest tylko informacja ile wynosi czas dzierżawy.