76

Odp: Aero2 - automatyzacja resetowania i nie tylko

Jeśli znów się zdarzy, wykonam tę komendę i dam znać co nastąpiło.

77

Potwierdzam, że u mnie od dzisiaj też jest problem z automatycznym resetem. Nadmienię, że nie dotykałem routera.
Na wszelki wypadek wbiłem komendy z pierwszej strony ponownie, ale bez rezultatu. Ani razu router sam nie zresetował połączenia.

78

Sprawdzajcie, może się napisy zmieniły albo samą stronę przebudowali z okazji wprowadzenia reklam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Czy przypadkiem w wersji obecnego skryptu '99-aero2' (LastModified = 2015-Feb-22 12:50:59 widoczne pod adresem 'http://dl.eko.one.pl/projekty/') nie ma przypadkiem błedu w linii nr 34?

Jest: [ $CNT -qe 600 ] && exit

Czy nie powinno tab być "-eq" zamiast "-qe"? Może dziwne zachwania skryptu u forumowiczów wynikają z tego błędu?

PS: Może by od razu przy okazji poprawki dodać do skryptu jakąs linię komentarza z numerem wersji tegoż pliku - ułatwiło by to może w przyszłości połapanie się, którą aktualnie wersję skryptu się ma (z jakimi poprawkami itp.) lub też łatwiejsze wyszukanie błędu u ludzi, którzy już skrypt sobie jakiś czas temu zainstalowali - wiadomym by było czy nie mają przestarzałej wersji i niepotrzebnie robią raban na forum.

80

Większe lub równe. Więc może być.

Dotychczas skrypt jest tylko jeden. Ostatnie zmiany to wyciągnięcie nazwy interfejsu na zewnątrz, ale całość pozostała taka sama.

81 (edytowany przez jerzy-dobrowolski 2015-03-07 17:48:16)

Cezary napisał/a:

Większe lub równe. Więc może być.

Dotychczas skrypt jest tylko jeden. Ostatnie zmiany to wyciągnięcie nazwy interfejsu na zewnątrz, ale całość pozostała taka sama.

To czy nie powinno tam być litery 'g' zamiast 'q'? Czyli "-ge"?

Może jednak warto podać numer wersji - każda zmiana nawet kosmetyczna byłaby zauważalna?

Bo jak Aero2 zacznie mieszać w zawartości strony, bo sobie zmienią reklamę na inną, to może się okazać że np. linia 25 if grep -q "ponownie połącz się z Internetem" $FORM; then przestanie działać - potem dojdź czy skrypt nie działa z powodu błędu czy że słowo "Internetem" napisali małą literą. Mając numer wersji, podwersji, builda łatwo nanieść poprawki a ludzi wysłać "na drzewo" w sensie "sprawdź jaką wersję masz i/lub pobierz najnowszą wersję"

82

O to ci chodzi. Powinno smile

Cezary napisał/a:

O to ci chodzi. Powinno smile

Super! Widzę, że zmiana już naniesiona. Mam nadzieję, że forumowicze, u których nie działał skrypt prawidłowo, powgrywają sobie nową wersję i ponownie przetestują.

Dziękuję również za uwzględnienie propozycji umieszczenia numeru wersji!

To dopiero teraz instaluję skrypt na TP3420 i sprawdzę jak się zachowuje. Mam nadzieję, że będzie się sprawował prawidłowo. W razie problemów będziemy walczyć.
Miłego dnia!

84 (edytowany przez Gofer 2015-03-17 21:29:25)

Na pierwszej wersji skryptu znów mi nie zrestartowało po poprawnym przepisaniu kodu z obrazka. Przyznam, że nie wykonywałem polecenia ręcznie (bo sobie go nie skopiowałem), ale widzę, że Kicarz mnie wyręczył.

Z tym że dziś po przepisaniu obrazka miałem publiczny IP 100.X.X.X z DNS-ami 212.2.96.51, 212.2.96.52 i po ręcznym restarcie WAN przyciskiem "Restart WAN" też dostałem podobne parametry WAN (te same DNS i podobne IP z setką na początku).

Przepraszam za temat poboczny, ale może to ma jakieś znaczenie... Serwisy z detekcją IP typu "speedtest" pokazują zupełnie inny adres (w moim przypadku 5.X.X.X) i operatora "Polkomtel Sp. z o.o.". Obecnie jestem połączony rzeczywiście przez stację bazową Plusa, ale jeszcze nie dawniej jak 1 lub 2 dni też korzystałem z tego BTS-u i nie było opisanej niezgodności z adresami, a strony wyświetlały "Aero2". Wygląda to na wciąż dokonywane zmiany w konfiguracji wykonywane przez operatora. W chwili wykonywania symulacji nie mam zestawionych żadnych VPN-ów.

Czy aktualizację skryptu 99-aero2 wykonuje się w ten sam sposób co jego instalacja na router z systemem bez skryptu?

85 (edytowany przez jakubd 2015-03-17 22:30:12)

Od dziś lub wczoraj wieczorem nastąpiła zmiana adresacji - od teraz zawsze jesteśmy za NATem, którego adresy są z puli 100.x.x.x niezależnie od tego, czy wpisujemy kod, czy korzystamy z Internetu normalnie.
Skrypt wymaga aktualizacji i być może zmiany filozofii działania.
http://jdtech.pl/2015/03/duze-zmiany-w- … 2-bdi.html

86 (edytowany przez MiG25 2015-03-18 07:09:25)

Przed chwila na szybko sprawdzałem , i router 1043nd v.1 po wpisaniu hasła zamiast zrestartować wan , to sie cały zrestartował....
Świeżo po włączeniu, No i pierwszy raz zaobserwowałem takie coś.

87

Ja miałem to od dawna, jeszcze kilka tygodni przed uruchomieniem natowania i obecnie też występuje: przy pierwszych próbach odblokowania Internetu (z tym że na TL-MR3420 i TL-MR3220 z Gargoyle) następuje restart routera, prawdopodobnie spowodowany niemożnością utrzymania połączenia 3G, niezależnie czy zdążyło się przepisać kod z obrazka czy nie i niezależnie czy korzystałem ze stacji bazowej Aero2 czy Plusa. Czyli nawiązanie połączenia z Internetem trwa co najmniej 5 minut (czasem jest na początek kilka restartów routera). Po godzinie użytkowania i każdym następnym przepisaniu obrazka zjawisko to już nie występuje.

88

Akurat restarty routera nie są związane ze skryptem, on nie działa jak adres miał inny niż 10.x.

89

Tak, wiem. Router chyba restartuje jeśli od strony operatora nastąpi rozłączenie, co - jak napisałem - zdarza się ostatnio codziennie.

90

Zrobiłem quick&dirty poprawkę:
Zamiast:

. /lib/functions/network.sh
network_get_ipaddr ip $SEC
IP=$ip
IP=${IP:0:3}
#[ "x$IP" = "x10." ] || exit

Zrobiłem prymitywny test:

ping -q -c 3 8.8.8.8
if [ $? -eq 0 ]
then
        exit
fi

91

+1 jakubd
Poprawka działa smile

92

Nie wiem, czy jest sens się w coś takiego bawić, ale na razie obowiązuje zasada:
100.81.x.x - zakres z kodem CAPTCHA
100.82.x.x - zakres IP z dostępem do netu
Czyli aktualizacja lepsza by była taka, ale nie wiadomo na jak długo (kiedy znowu coś zmienią):

. /lib/functions/network.sh
network_get_ipaddr ip $SEC
IP=$ip
IP=${IP:0:7}
#[ "x$IP" = "x100.82." ] || exit

Ale to wymaga testowania, bo nie jestem pewien, czy prawidłowo poprawiłem dyrektywę IP=${IP:0:7}.

93

Ciekawe jak długo będzie to obowiązywać smile

94

Zadziałało mi w wersji "20150319". Dzięki za modyfikację!

W skrypcie w wierszach rozpoczynających się od "logger" są teksty. Czy mają się gdzieś wyświetlać, czy mechanizm działa cichaczem?

95

W logach (logread)

96 (edytowany przez ps8 2015-03-30 17:05:04)

Dziś router zaczął restartować beż powodu, podejrzewam ten skrypt, nic innego nie mam zainstalowanego.
Jak go można odinstalować?

97

Skrypt nie restartuje routera. Więc nie zgadłeś, to nie on. Usuń plik który zainstalowałeś.

98

Działa właściwie niezawodnie. Lecz po otrzymaniu informacji o prawidłowym przepisaniu kodu z obrazka, na rozpoczęcie procedury restartu WAN trzeba oczekiwać nieraz nawet do kilkudziesięciu sekund. Proszę o symulacje i w miarę możliwości zoptymalizowanie pod względem tego czasu (w razie potrzeby mogę dostarczyć logi z informacją ile sekund po odpowiedzi dioda w modemie zgasła i się zaświeciła ponownie).

99

Nie ma już co - skrypt robi sprawdzani co sekundę czy pojawił się tekst na stronie.

100

Czy powinien robić to skrypt w wersji "20150319", który obecnie jest na serwerze?

Bo mam go w routerze i właśnie w tej wersji występuje zaobserwowana sytuacja.