26

Odp: kompilacja pakietu

Biblioteka będąca częścią programu jako zmienna? O czym piszesz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

w programie  dodaję

#include <Pthreads.h>

program się nie kompiluje jeśli nie dodam

w makefile'u   w katalogu src      "-lpthread"

i wtedy wygląda to tak :

iDom_server:iDom_server.o
    $(CXX) $(LDFLAGS) iDom_server.o -o iDom_server $(LIBS) -libpthread
iDom_server.o:iDom_server.cpp
    $(CXX) $(CXXFLAGS) -c iDom_server.cpp 
clean:
    rm *.o iDom_server

pytanie  czy to ma być tam wpisane ? (widać zmienna  $(LIBS) )  czy w innym miejscu ?  np w tej zmiennej $(LIBS)   jeśli  tak to gdzie ?

28

Tu zostawione. To integralna część potrzeba do kompilacji, więc nie wiem po co miało by to być przesyłane przez zmienne. Jakieś parametry kompilacji tak, ale biblioteka w tym przypadku - nie ma to sensu.

29

mam kolejne pytanie      jak  się kompiluje program    rozbity  na pliki ?

main.cpp     dodatek.h  dodatek.cpp ??

puki co jak w main.cpp   wywołuje funkcje z dodatek.cpp  to dostaje błąd   

undefined reference to   function()

30

dobra powiedzmy  że mi się udało:)

31

hmyyyy  coś spier****   i nie wiem co  jak kompiluje  pakiet to dostaje

Packaged contents of /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/build_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/iDom_server/ipkg-ar71xx/iDom_server into /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/bin/ar71xx/packages/iDom_server_PA3_06-02-2015_ar71xx.ipk
rm -rf /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/root-ar71xx/tmp-iDom_server
mkdir -p /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/root-ar71xx/stamp /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/root-ar71xx/tmp-iDom_server
mkdir: cannot create directory `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/root-ar71xx/tmp-iDom_server': Permission denied
make[2]: *** [/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/root-ar71xx/stamp/.iDom_server_installed] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/package/iDom_server'
make[1]: *** [package/iDom_server/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment'
make: *** [package/iDom_server/compile] Błąd 2
cyniu@debian-cyniu:~/programy_c/attitude_adjustment$ 

root-ar71xx/tmp-iDom_server'
kto ma być właścicielem tego katalogu  albo jakie on ma mieć prawa ?

32

Ty jako użytkownik cyniu. Jeżeli choć raz próbowałeś jako root to nie masz uprawień, więc po prostu make dirclean zrób i kompiluj od nowa

33

super  big_smile    chwila nieuwagi  i komp będzie działał całą noc big_smile

34

nie. chown cyniu zrob na katalogu i tyle.

35

ok  powstrzymałem się ale trochę namieszałem

teraz wywala mi 

ir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/libpthread-*.so /home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/build_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/toolchain/
cp: cannot stat `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/libuClibc-*.so': No such file or directory
cp: cannot stat `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/libcrypt-*.so': No such file or directory
cp: cannot stat `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/libm-*.so': No such file or directory
cp: cannot stat `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/staging_dir/toolchain-mips_r2_gcc-4.6-linaro_uClibc-0.9.33.2/lib/libpthread-*.so': No such file or directory
make[2]: *** [/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/build_dir/target-mips_r2_uClibc-0.9.33.2/toolchain/.built] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/cyniu/programy_c/attitude_adjustment/package/toolchain'

da się to dokompilować   czy cuś    bo w make manuconfig  nie bardzo to widzę

36

make package/{libm,libpthread}/{clean,compile} itd.

37

wszystko ma  No rule to make target

38

make distclean