Odp: Tp-link WDR 4300 z gargoyle problem
Odłącz się wcześniej od jakiejkolwiek innej sieci, podłącz kablem tylko router.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tp-link WDR 4300 z gargoyle problem
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Odłącz się wcześniej od jakiejkolwiek innej sieci, podłącz kablem tylko router.
Dziękuje za odpowiedź i bardzo dziękuję za inspiracje. Sieć była co prawda odłączona ale winowajcą był przełącznik wifi w routerze ustawiony w pozycji ON, domyślnie bez znaczenia(?) w Gargoyle a jednak bruździł;-). W każdym razie wstał. Pozwolę sobie poprosić o pomoc w kwestii ustawienia routera w trybie most bezprzewodowy ale znajdę na to odpowiednie miejsce na forum żeby nie bałaganić.
https://openrouter.info/forum/viewtopic … amp;t=1047
Innego ustawienia nie ma. Tylko doczytaj do końca.
@Cezary przeczytałem od deski do deski. Działa jak należy po wykonaniu upgrade ( 1.10 - 1.12 ) W końcu komp dostaje poprawne ip. Pozwolę sobie jeszcze na jedno pytanie. W wątku, który załączyłeś powyżej, mowa jest o tym, że nie da się konfigurować 5GHz z poziomu gui. Zakładam, że ponieważ było to kilka lat temu ta opcja została wprowadzona skoro można ją wybrać. Rzecz w tym, że po wybraniu sieci 5GHz soft usilnie przełącza na pasmo 20MHz, łączy się co prawda z routerem głównym ( COMPAL UPC ) ale w praktyce "kapie" najwyżej 5Mb/s. Poprawnie działa oczywiście na 2.4GHz ale osiągi to 60 Mb/s, nie żebym narzekał oczywiście tylko pytanie czy nie da się ustawić poprawnych wartości na 5GHz. Najmniej zaszumione pasmo u mnie to 40MHz i kanały od 100 w górę. O tyle to dla mnie ważne, że w trybie HO pracuje na dużych plikach. Poza tym dziękuje za pomoc i zdrowia!
Może dodaj option noscan '1'
Tak, ostatnich wersjach repeater dorobił się obsługi obu pasm.
noscan '1' jest dopisany w obu konfiguracjach radia domyślnie ponieważ nic nie zmieniałem, jednak chyba nietypowe jest to, że 5GHz nie przełącza się na HT40 po mimo zaznaczenia tej opcji w gui. Po prostu przy próbie zapisu wyłącza oba radia, chwile mieli i tyle.
etc/config/wirless wygląda tak
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option path 'platform/ar934x_wmac'
option noscan '1'
option channel '11'
option htmode 'HT20'
option country '00'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option hwmode '11a'
option path 'pci0000:00/0000:00:00.0'
option noscan '1'
option channel '116'
option country '00'
option htmode 'HT20'
config wifi-iface 'cfg2'
option device 'radio1'
option network 'wwan'
option mode 'sta'
option client_bridge '1'
option ssid ‘xxxxxxxxxx’
option encryption 'psk2'
option key ‘xxxxxxxxxxxxx’
config wifi-iface 'cfg3'
option device 'radio1'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'Gargoyle'
option encryption 'psk2'
option key ‘xxxxxxxxxxxxx’
Bo masz kanał 116. HT40 nie działa na kanałach DFS. Przestaw sobie główny router na kanał 36.
@cezary dziękuje za sugestie, przełączyłem główny na 48 bo przy połączeniu na 36 transfer nagle rósł i spadał do kilku mb/s. Na 48 jest przyzwoicie, radio1 w repaterze włączyło się prawidłowo ale dalej po mimo wyboru opcji ht40 wrzuca ht20:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option path 'platform/ar934x_wmac'
option noscan '1'
option channel '11'
option htmode 'HT20'
option country '00'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option hwmode '11a'
option path 'pci0000:00/0000:00:00.0'
option noscan '1'
option country '00'
option htmode 'HT20'
option channel '48'
Jak ustawić repeater?
Przestaw ręcznie w konfigu na ht40, zrestartuj wifi. I zobacz czy w ogóle działa.
Ciekawa rzecz się stała. Zyskałem 12 mb/s ale da się łączyć wyłącznie przez LAN. Odbiera sygnał z głównego routera ale nie przekazuje dalej po wifi.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tp-link WDR 4300 z gargoyle problem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc