26

Odp: 1043nd ram mod

Jak już zmieniać to na coś bardziej przyszłościowego. Dawno temu miałem WNDR3700v2 ale wtedy jeszcze patcha nie było więc nie wiem ile uciągnie. Ogólnie ten patch to jakoś dziwnie działa. Mam NBG6716 i nie mogę wycisnąć na nim max z mojego łącza. 560 mbps to granica, której nie mogę przeskoczyć, a czasami speedtesty wychodzą poniżej 400 mbps.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

27

W sumie masz rację. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu routera/mini komputera na celku 3865u dual core, wsparcie aes-ni, 6gbit lan, 4Gb RAM, USB3.0 dostępne w różnych wariantach na znanych zagranicznych portalach wink Przy obecnej cenie dolara zmieściłbym się w 1000zł, a uciągnie to już sporo. Dobra, sorry za offtop, jak zdobędę kostkę dam znać czy się powiodło smile Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

28

Możesz jeszcze sprawdzić lut z fotki https://zapodaj.net/9d69972c7d85b.jpg.html piąty od dołu bo wygląda jakoś nie halo na fotce

29

Nie jest najpiękniejszy smile ale jest przejście do tego rezystora, ponadto lekko zszedł laminat dlatego cyna przeciągnęła się po ścieżce w jego kierunku.

30

Sprawdź czy wszystkie nogi są dobrze przylutowane.
Pod lupą/mikroskopem delikatnie popychaj kolejno każdą nogę w okolicy lutu czubkiem skalpela, ostrej pęsety itp.
Bardzo często się zdarza, że chociaż wygląda OK to naprawdę nie łączy i noga jest luźna.
Przed testem dobrze jest zmyć to np. IPA z resztek topnika, zwłaszcza jeśli lutowane było na pastę.
Ogólnie pasta noPb potrafi się zasuszyć zamiast rozpłynąć, szczególnie gdy PCB od spodu ma duże powierzchnie masy odbierające ciepło.
Druga częsta przyczyna to zwarcia, trzeba szukać. Kolejne to uszkodzone przy demontażu pady lub wadliwy układ.