26

Odp: Oregon Scientific RMS300 -> OpenWrt

Znalazłem taki wątek
<http://stackoverflow.com/questions/4733 … on-windows>
Problem chyba identyczny. Z odpowiedzi wynika, że kompilacja powinna dokonać się sama w czasie instalacji. Czy dobrze to rozumiem?

27

Jak nie poinstruujesz system w makefile to "samo" się nie zrobi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Próbuję nauczyć się cross kompilacji. Helloworld mam już za sobą.
Docelowy program wymaga biblioteki libhid więc zacząłem od niej - i tu jest problem bo w zaciagniętym źródle nie ma makefile. W środowisku Ubuntu Makefile jest generowane w wyniku wykonania polecenia ./configure
Jak rozumiem w nadrzędnym Makefile - tym które muszę napisań dla cross-compilacji powinno znaleźć się odpowiednie polecenie, ale gdzie? w sekcji Build/Prepare?
Jak to napisać?

29

Jeżeli jest makefile lub configure to wywoła się to samo.

30

W Ubuntu zrobiłem to tak:

$ wget "https://alioth.debian.org/frs/download. … .16.tar.gz"
$ gunzip libhid-0.2.16.tar.gz
$ tar xvf libhid-0.2.16.tar
$ cd libhid-svn
$ ./configure
$ make -k
$ sudo make -k install

Makefile został wygenerowany poleceniem ./configure
Dla OpenWrt ./configure musi być wywołane w trakcie cross compilacji

31

Wywoła się samo jak zrobisz odpowiedni makefile, pisałem to już.

32 (edytowany przez Alter Ego 2014-02-02 19:30:24)

piotrkaz widziałem chyba twój post na support-forum weewx w stworzonym przeze mnie temacie, tam odnośnie Cheetah i Python , widziałeś odpowiedzi Toma, problem został rozwiązany w weewx od wersji 2.6.
Ja wczoraj zmieniłem weewx na 2.6a i po drobnych korektach wszytko działa, przy tym, że Python oraz Cheetah zostałe co miałem od początku.

33 (edytowany przez piotrkaz 2014-02-03 10:27:17)

Alter Ego. Dzięki za info, spróbuję.
Niestety tak jak poprzednio:
Feb  3 10:20:41 OpenWrtv2 user.info sysinit: You don't have the C version of NameMapper installed! I'm disabling Cheetah's useStackFrames option as it is painfully slow with the Python version of NameMapper. You should get a copy of Cheetah with the compiled C version of
Feb  3 10:20:41 OpenWrtv2 user.info sysinit:   "\nYou don't have the C version of NameMapper installed! "

Potem router się zawiesza. Napisz, proszę, skąd i w jaki sposób instalowałeś Cheetah'a? U mnie wypada właśnie na tworzeniu raportów...

34

Zainstalowałem Cheetaha 2.4.2.1 w wersji skompilowanej. Pojawiły się nawet jakieś wykresy ale jednak proces wypada, a w logu mam szereg błędów postaci:

Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.err weewx[2376]: cheetahgenerator: generate failed with exception '<type 'exceptions.TypeError'>'
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.err weewx[2376]: cheetahgenerator: **** ignoring template /home/weewx/skins/Standard/month.html.tmpl
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.err weewx[2376]: cheetahgenerator: **** reason: unbound method respond() must be called with home_weewx_skins_Standard_month_html_tmpl instance as first argument (got nothing instead)
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****  Traceback (most recent call last):
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****    File "/home/weewx/bin/weewx/cheetahgenerator.py", line 265, in generate
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****      print >> _file, text
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****    File "/usr/lib/python2.7/site-packages/Cheetah-2.4.2.1-py2.7.egg/Cheetah/Template.py", line 1005, in __str__
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****      rc = getattr(self, mainMethName)()
Feb  3 20:52:29 OpenWrtv2 user.info weewx[2376]: ****  TypeError: unbound method respond() must be called with home_weewx_skins_Standard_month_html_tmpl instance as first argument (got nothing instead)

Alter Ego wiesz może co to może znaczyć?

35

piotrkaz napisał/a:

Napisz, proszę, skąd i w jaki sposób instalowałeś Cheetah'a? U mnie wypada właśnie na tworzeniu raportów...

Router mam też  z OpenWrt Attitude Adjustment 12.09, ale nawet przy poprzednich problemach mi nie zawieszał się, wysyłał dane, tylko miałem problem z generacja strony.
Pythona mam oraz związanych z nim pakietów z trunk wersji.
Używam pobranego Cheetah-2.4.4  z https://pypi.python.org/packages/source/C/Cheetah/

Jakiej wersji weewx używasz?

36 (edytowany przez piotrkaz 2014-02-05 08:37:38)

Używam najnowszej wersji Weewxa. Cheetaha 2.4.4 dzisiaj skompilowałem i podmieniłem, Python standardowo z repozytorium przez opkg.
Weewx działa, zaczął generować stronę internetową, ale jest b. duże, stałe obciążenie routera na poziomie 9.

37

piotrkaz napisał/a:

Używam najnowszej wersji Weewxa. Cheetaha 2.4.4 dzisiaj skompilowałem i podmieniłem, Python standardowo z repozytorium przez opkg.
Weewx działa, zaczął generować stronę internetową, ale jest b. duże, stałe obciążenie routera na poziomie 9.

Na TP-LINK TL-WDR300 weewx obciąża CPU routera 0%-1% , wykorzystanie pamięci 25%-35%

38

Przeinstalowałem wszystko. Python, python-sqlite3 są z trunka, cheetah w wersji 2.4.4 skompilowany oraz weewx w wersji 2.6.0a6. Wreszcie działa! Raporty są generowane w kilka sekund.
Swap jest niezbędny, chyba z uwagi na pythona. Założyłem swap 64Mb. Dziwna rzecz ale powinien się on montować wraz z montowaniem extroota - tak mi się przynajmniej wydawało. Jednak sprawdzenie swapon -s nie pokazywało załączonej partycji! Ponieważ weewx włącza się automatycznie to rozbudowałem
/etc/init.d/weewx o linię
swapon /dev/sda1
i teraz jest O.K. Weewx uruchamiając się ma już podłączony swap.
Dziękuję wszystkim za pomoc i rady!