176 (edytowany przez sloniupl 2014-01-12 21:21:37)

Odp: Statystyki wykorzystania routerów

byrrt napisał/a:

Jak już zgłaszamy błędy to od paru już wersji taka pierdoła mnie drażni:

http://obrazki.elektroda.pl/1170915500_1389557859_thumb.jpg

Nachodzenie opisów kolumny nazwa oraz protokół - kiedyś wyświetlało się to prawidłowo (parę wersji gargulca wstecz).

Najnowsza wersja zainstalowana i jak zwykle bezproblemowo smile

Użyj spacji to zrobi ci w dwóch wierszach nazwę smile

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/

177

To jest błąd layoutu a nie gagroyle samego w sobie. Zmień sobie motyw.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

178

Cezary napisał/a:

To jest błąd layoutu a nie gagroyle samego w sobie. Zmień sobie motyw.

W standardowym motywie Gargoyle również to samo..

179

Dokładnie tak. Tam też kolumna jest na stałą szerokość ustawiona.

180

Cezary napisał/a:

Dokładnie tak. Tam też kolumna jest na stałą szerokość ustawiona.

No ale to tak specjalnie? Kiedyś wyświetlało się to poprawnie..

181

Na standardowym? Nie, nie wyświetlało się poprawnie. Na Xeye się wyświetlało jak był domyślnym w niektórych obrazach. Teraz jest taki jak jest w repo.

182

A fakt - wcześniej mogłem używać paczki dla MR3420 a tam Xeye było standardowo (i spodobało mi się). Teraz używam wsadu do WR842 i tu już zmieniam.. Szkoda - pierdoła ale psuje efekt wink

183 (edytowany przez Jarni 2014-01-13 00:28:46)

Cezary napisał/a:
Jarni napisał/a:

Nie żebym narzekał albo jakoś strasznie tęsknił, ale po aktualizacji usunęło mi Tabelę zużycia pasma. Wszystkie inne ustawienia zostały nienaruszone, łącznie z regułami firewalla i harmonogramem wyłączeń WiFi.
Tak tylko informacyjnie sobie mówię, może gdzieś jest błąd przy wczytywaniu kopii ustawień?

Zrobiłeś może wcześniej kopię ustawień żeby zobaczyć czy to tam było?

Jasne. Zawsze przed aktualizacją robię kopię, w trakcie zaznaczam zachowanie ustawień i zawsze do tej pory działało bez zarzutu.
Po aktualizacji próbowałem wczytać kopię, bez zmian. Wszystkie ustawienia zostały bez zmian, DHCP, MAC lista, reguły firewalla itp, wywaliło tylko tabelę.
Jak mówię nie tęsknię, jest mało istotna, to co ważne zostało.

184

Więc zobacz czy są tam dane w /usr/data

185

Ciekawostka: w statystykach pojawił się MERCURY MW4530R, ip z puli China Telecom.

186

Podejrzewam tego agenta:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7125

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

187 (edytowany przez Jarni 2014-01-13 18:53:07)

Cezary napisał/a:

Więc zobacz czy są tam dane w /usr/data

/usr/data ls
bwmon  quotas  time_backup  webmon_domains.txt    webmon_searches.txt

-Edit-
Ponowne wczytanie pliku konfiguracji przywróciło tabelę w poprawnej formie.

188

Brak w statystykach następujących danych:
Procentowy udział producentów

Rodzaje firmware

Rodzaje połączeń

Rodzaje routerów w połączeniach

Największy zgłoszony uptime
0d, 00:00:00

ASUS RT-AC68U
TP Link WR1043ND v.1 Gargoyle ver 1.6.2.2 (r42647), by obsy
http://www.speedtest.pl/test/90929053

189

O 19 się odświeżyło i są.

190

Przed chwilą zainstalowałem
gargoyle-1.5.11.7-ar71xx-tl-mr3040-v1-8M-16M-squashfs-sysupgrade.bin
i w "Konfiguracja->Podstawowa->Most bezprzewodowy/przekaźnik" jest pozycja z możliwością konfiguracji: "Port ethernet WAN:"
Niezależnie od wyboru "Podłączony z LAN" czy "Wyłączony" port ethernet działa.
Czy to normalne ?

191 (edytowany przez Gruberek 2014-01-17 14:19:24)

Jeżeli chodzi o wersję GG w statystykach to czy nie jest ona zafałszowana? Używam 1.5.11.7 ale instalowałem z zachowaniem ustawień z 1.5.11.6.

root@router:~# uci -q get gargoyle.global.version
1.5.11.6 (r39154)

Edit.

Na routerze bez extroota problem nie występuje.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

192

@edvinx to jest do tego albo zrobić bridge z lanem albo zostawić go w samemu sobie.

193

Czas na kolejne podsumowanie projektu.

Dwa tygodnie temu został uruchomiony projekt zbierania statystyk. Ilość osób które włączyło się do niego związany jest z wypuszczeniem wersji 1.5.7.11 gargoyle, które ten mechanizm posiada wbudowany. Na chwilę obecną zgłosiło się 420 routerów, z czego dziennie zgłasza się ok 320. Oznacza to tylko tyle że albo ktoś z ciekawości włączył, ale akurat router był wyłączony w momencie gdy przewidziane było jego zgłoszenie do systemu. Niemniej ponad 300 osób utrzymuje router włączony, co daje dość dobry obraz statystyk. Liczba osób które aktywowały skrypt rośnie z dnia na dzień, co może oznaczać że coraz więcej osób instaluje nową wersję systemu lub po prostu przekonało się do używania tego skryptu.
W zestawieniu najpopularniejszych routerów niezmiennie utrzymuje się TP-LINK z modelem WR1043ND v1 (niecałe 100szt), dzielnie zaś gonią go modele serii WDR. Poniżej pierwszej dziesiątki można znaleźć tego Linksysa WRT160NL, kilkanaście NETGEARów oraz kilka innych modeli - np. AirRouter od Ubiquiti, Mercury (który jest klonem TP-Linka na rynek chiński), kilka D-Linków oraz takie perełki jak np, Buffallo, które chyba można znaleźć tylko na portalach aukcyjnych.
Podobnie jak w poprzednim tygodniu, 90% używanych routerów to TP-LINKi w różnej postaci. Dobre i tanie (lub dobre bo tanie), zgarniają prawie cały rynek. Nieśmiało znajdziemy też NETGEARy (4%), Linksysy (2%), reszta producentów jest praktycznie pomijalna.
O wykorzystaniu firmware nie ma się co rozpisywać - większość napędza aktualne wydanie Gargoyle, ponieważ jak wspomniałem posiada ono wbudowany już skrypt. Powinno się to zmienić wraz z następnymi wydaniami, gdyż będzie można ocenić ile osób zdecyduje się na wykonanie aktualizacji do najnowszej wersji.
Jeżeli chodzi o rodzaj połączeń - większość użytkowników ma dhcp, czyli siedzi albo w sieciach kablowych lub za innym routerem. Wiele osób używa także połączeń modemowych, albo zwykłych (ppp) albo korzystając z nowych technologii.
Do wspomnianych połączeń komórkowych używane są bardzo często TP-LINKi z serii MR3x20.

Wykonane statystyki dają jasny pogląd co dominuje na naszym runku. Pozwalają także na wysunięcie pewnych wniosków, np. dla modeli MR3x20 warto by było na stałe wbudować pakiet 3ginfo, jako że często i chętnie są wykorzystywane do połączeń modemowych.

194

Dziś wgrałem nowego gargulca siostrze do MR3420 (powinien się zgłosić w statystykach) ale pobierając GG zauważyłem, że dostępne są wersje na ten router z flash-modem :-) Świetne posunięcie Cezary - osobiście Ci bardzo dziękuje. smile Funkcjonalnie to to samo co WR842ND?

195

Funkcjonalnie ma to samo to normalnie obrazy, tak.

196

Cezary napisał/a:

Czas na kolejne podsumowanie projektu.

...
W zestawieniu najpopularniejszych routerów niezmiennie utrzymuje się TP-LINK z modelem WR1043ND v1 (niecałe 100szt), dzielnie zaś gonią go modele serii WDR. Poniżej pierwszej dziesiątki można znaleźć tego Linksysa WRT160NL, kilkanaście NETGEARów oraz kilka innych modeli - np. AirRouter od Ubiquiti, Mercury (który jest klonem TP-Linka na rynek chiński), kilka D-Linków oraz takie perełki jak np, Buffallo, które chyba można znaleźć tylko na portalach aukcyjnych.
...

Witam.
Mieszkam w Szwecji, tutaj sprzęt Buffalo jest w ofercie jednej z dużych sieci z elektroniką oraz sklepach ogólnie rzecz nazywając komputerowych. Nie jest tak popularny jak wszechobecne TP-Link, D-Link i Netgear, ale osiągalny.
Gargoyle używam od wydania 1.5.8.4, ale dopiero teraz kiedy statystyka pojawiła się w GUI, włączyłem ją.
Dobra robota z tym Gargoyle.
Pozdrawiam.

197

Więc to Buffalo to nawet nie z polski. Już myślałem że ktoś perełki kolekcjonuje smile

198

Kolejne 1043ND będzie wysyłało swoje staty smile

199

@Cezary to moze dodasz informacjie ile z jakiego kraju sie loguje.

200

Mogę pomyśleć na tym,  choć oczywiście będzie to przybliżone.