551

Odp: Statystyki wykorzystania routerów

Jest tak jak powinno. To co widzisz to nie statystyki na stronę tylko statystyki ruchu userow, tak co easyconfig masz w zakładce klienci. Tak ma być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

552

ok, dzięki
BTW w easyconfig zakladka Siwci WIFI wyświetla "proszę czekać" (zaraz po otwarciu) a potem "błąd pobierania danych".
Wiem, że kiedyś z innymi modelami mi to działało jak złoto.
Być może dla CIebie ta informacja o błędzie może mieć jakąś wartość (choć to b. stary model routera), więc piszę.

553 (edytowany przez Cezary 2025-02-11 08:39:17)

Zrób z konsoli

ubus call easyconfig wifiscan

Jeżeli się wykrzaczy to będziemy sprawdzać. Jezeli się wykona ale długo to wyskoczył na timeout po prostu

554

ok, dziękuję, zaraz sprawdzę

Czy te logi o statystykach można jakoś wyłączyć? nie przypominam sobie takiej ilości

555

Zawsze były. Albo wywalasz to z crona (i w ogóle nie będzie zbierał danych), albo w cronie zmieniasz czas np. na co 10min, ale podwyższasz poziom logowania sysloga, ale wtedy też innych nie będziesz widział.

Jeżeli coś nie działa załóż nowy wątek, nie śmieć w tym.

556

Cześć, Na routerze ZTE MF283+ zainstalowałem OpenWrt 24.10. Wg instrukcji dołożyłem /sbin/stat.sh, oraz wpis w cronie.
Jak trafić na stronę ze statystykami tego routera? Co trzeba doinstalowac, aby pojawiła się odpowiednia zakładka w Lucl ?

557

Pakiet luci-app-ekooneplstat i jego zależność w postaci pakietu ekooneplstat np z https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/pac … -a53/base/

Pakiet to tylko skrypty, więc wersja architektury repo nie ma znaczenia.

558

Przy próbie instalacji poleceniem:
:~# \opkg install https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/pac … 20_all.ipk

otrzymuję
Downloading https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/pac … 20_all.ipk
Unknown package 'luci-app-ekooneplstat'.
Collected errors:
* pkg_hash_check_unresolved: cannot find dependency ekooneplstat for luci-app-ekooneplstat
* pkg_hash_fetch_best_installation_candidate: Packages for luci-app-ekooneplstat found, but incompatible with the architectures configured
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-ekooneplstat.

Co jeszcze trzeba zrobic?

559

opkg jak już wymaga pliku, nie url do instalacji. Więc:

cd /tmp
wget http://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/packages/aarch64_cortex-a53/base/luci-app-ekooneplstat_20231220_all.ipk
opkg install ./luci-app-ekooneplstat_20231220_all.ipk

Tylko wcześniej zainstaluj ekooneplstat

560

Wszystko działa,  Dzięki

561

Da radę zrobić stałego linka od razu z tokenem żeby dodać sobie statystyki do zakładek?.

562

Tak

https://dl.eko.one.pl/cgi-bin/router.cgi?token=<token>

<token> zamień na swój token, bez <>

563

Dla routera TL-WR740N we wszystkich wersjach sprzętowych jest leciwy soft 18.06.9. W statystykach widzę, że tych urządzeń jest bardzo dużo: TP-Link TL-WR740N/ND v4 -> 419. Wyszukując jakiekolwiek softy "18.06" są to pojedyczne sztuki. Więc te ~400 v4 tego routera na jakim działa sofcie? Bo chyba nie ma nic nowszego?

564

tomaszu napisał/a:

Dla routera TL-WR740N we wszystkich wersjach sprzętowych jest leciwy soft 18.06.9. W statystykach widzę, że tych urządzeń jest bardzo dużo: TP-Link TL-WR740N/ND v4 -> 419. Wyszukując jakiekolwiek softy "18.06" są to pojedyczne sztuki. Więc te ~400 v4 tego routera na jakim działa sofcie? Bo chyba nie ma nic nowszego?

'Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)'
'Gargoyle 1.6.2.1 (r42171)'
'Gargoyle 1.6.1.4 (r41182)'
'OpenWrt 19.07.3 r11063-85e04e9f46'
'Gargoyle 1.6.1.5 (r41803)'
'Gargoyle 1.6.1.1 (r40431)'
'Gargoyle 1.6.0.5 (r40431)'
'Gargoyle 1.6.1.3 (r41027)'
'Gargoyle 1.6.1.2 (r40835)'
'OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11407-a2482fc3a5'
'OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11104-e752fc1ff9'

565

Dziękuję! To mam jeszcze jedną serdeczną prośbę, TP-Link TL-WR841N/ND v9 których zaraportowanych jest w sumie 3, ostatnia wersja to 18.06.9 w table hardware na stronie OpenWrt, więc pozostałe 2 routery działają na jakimś nowszym sofcie?

566

tomaszu napisał/a:

Dziękuję! To mam jeszcze jedną serdeczną prośbę, TP-Link TL-WR841N/ND v9 których zaraportowanych jest w sumie 3, ostatnia wersja to 18.06.9 w table hardware na stronie OpenWrt, więc pozostałe 2 routery działają na jakimś nowszym sofcie?

'LEDE Reboot 17.01.7 r4030-6028f00df0'
'OpenWrt 18.06.9 r8077-7cbbab7246'
'OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11430-ecbbb373ed'

567

BTW: chwila prawdy: statystyki zostały zabite przez ASU. Możliwość składania własnego obrazu w dużej ilości procentów kończy na liście pakietów których dany użytkownik wykorzystuje i tym samym za często nie jest dołączany pakiet do statystyk. Tym samym z miesiąca na miesiąc maleje ilość routerów które zgłaszają raport, a dominację przejmują te które działają "od lat" i zostały najczęściej pewnie już zapomniane (co dobrze świadczy o sofcie, ale ja tu nie o tym piszę). Więc powoli należy przestać sugerować się tym że ja coś jest w statystykach to ludzie tego używają; brutalna prawda jest taka że to już nie pokazuje tego co faktyczne jest w użyciu.

568 (edytowany przez spamsool 2026-01-06 19:57:29)

Ja wiem, że jesteś przeciwny ale wciąż uważam że w Twoich obrazach do pobrania statystyki powinny być domyślnie włączone. smile Taka mała telemetria (w dobie masowego gromadzenia danych wszędzie) w zamian za możliwość używania Twoich buildów, a zawsze użytkownik może ją wyłączyć.

569

może dorobić statystki ilość pobranych , lub zbudowanych  obok  tych co wysyłają zgłoszenia  coś w stylu   np. T-56  Pobranych - 30 , Zbudowanych -20 , zgłoszeń 25      ( pewnie wymaga to dodatkowego nakładu pracy , być może jakiegoś dodatkowego logowania  )  ,

570

Będzie dużo zanieczyszczeń. Obraz może być pobierany z tego samego adresu kilka razy (i wtedy nie wiadomo czy ktoś pobrał 10 razy bo miał fantazję czy za adresem ip kryje się jakaś sieć i kilka osób pobiera). Są też ludzie który z jakiegoś powodu pobierają wszystkie obrazy i zmienia się im adres ip, a to czy jest to taki masowy "ssacz" to mogę stwierdzić tylko ile pobrał w danym okresie czasu. I też nie będzie dokładnie to widzę że parę osób hurtowo pobiera np. 10 różnych obrazów i nie pobierają nic więcej.
Ilość obrazów zbudowanych to też taki sobie wskaźnik - na razie widzę że potrafi jedna osoba zbudować 5 obrazów po kolei bo szlifuje sobie skrypty i zawartość, później już buduje tylko raz.

571

no to trzeba by w jakiś głowny pakiet wbudować info ze taki mechanizm jest i ze można go pobrać ,uruchomić  , coś jak info o licencji  przy pierwszym uruchomieniu  ( nie wiem w luci  to by sie gdzieś wcisło , ale obrazy bez luci  trzaby chyba do ssh to podpiąć ,albo w sysyinfo  ) .na stronie pobierania tam gdzie kolekcje  tez mozna jakos to oznaczyć  coś w stylu  : wlaczajac statyski przyczyniasz sie do rozwoju tej wersji oprogramowania dla tego modelu routera .   )

572

Ten pakiet od statystyk jest na domyślnej liście pakietów jeżeli nie zauważyliście smile

573

Czarek, widzisz w statystykach WDR4900 V1?
Jak często się to w ogóle odświeża?: https://dl.eko.one.pl/stat.html
To jest na twoim skrypcie z Gita – u mnie wygląda wszystko OK, tylko ciekawy jestem, czy się prawidłowo przesłało.

574

Raz dziennie po północy. Tak, są dane. Tylko wywal żeby się nie zgłasza co minutę bo go automat wykluczy z zabawy.

575

To co minutę to był test, żebym widział czy zgłasza.
W cronie mam już normalnie ustawione.