51

Odp: TP-Link 3600 i wymiana antenek

SzymonKubisiak napisał/a:

Praktycznie zawsze optymalna lokalizacja dla routera/AP (w środku domu) jest inna niż dla modemu (blisko okna lub na zewnątrz) stąd raczej szkoda słów na odwrotność: wkładanie modemu wprost do routera. Taki sztukowany przedłużacz to bardzo tanie rozwiązanie, wszystkie huby oraz kable po drodze mogą być najtańsze, bo dopiero na końcu jest potrzebny zasilany hub i bezpośrednio w niego wpięty modem (co mi przypomniało że to odbiera kolejne 5m więc hub w routerze to spadek z 25 do 20 a nie z 30 do 25. By odzyskać ostatnie 5m trzeba by użyć naprawdę drogiego kabla). Więc za 80zł to cały łańcuch można zbudować : )

Bez obrazy i ujmy, ale bardziej głupiego pomysłu dawno nie widziałem.
Ty naprawdę masz u siebie modem podłączony przez kilka HUB-ów w odległości 20-kilku metrów od routera?!

52

W tej lokalizacji nie, bo zasięg LTE jest 90% przy oknie i 70% w głębi. Używałem kiedyś 10m (2 huby) do komputera do wifi a znajomemu doradziłem podobnie do tunera dvbt. Taniej i bez strat na kablu antenowym.
A jaki pomysł uważasz za mniej głupi, poza kupnem drugiego routera?

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

53

W tej lokalizacji nie, bo zasięg LTE jest 90% przy oknie i 70% w głębi.

To po co to gadanie o 30 metrach i modemie za kilkoma HUB-ami?

Właśnie kupno drugiego urządzenia, albo w ogóle rezygnację z modemu i postawienie dedykowanego routera z wbudowanym LTE. Ale co kto lubi - jak wolisz 20 metrów kabli USB i kilka HUB-ów, Twój wybór. Ja nigdy bym na taki pomysł nawet nie wpadł.

54

pepe2k napisał/a:

Po to samo co gadanie o modemach przestrzegających specyfikacji : )

pepe2k napisał/a:

Właśnie kupno drugiego urządzenia, albo w ogóle rezygnację z modemu i postawienie dedykowanego routera z wbudowanym LTE. Ale co kto lubi - jak wolisz 20 metrów kabli USB i kilka HUB-ów, Twój wybór. Ja nigdy bym na taki pomysł nawet nie wpadł.

To co proponujesz jest drogie, zwłaszcza gdy internet "mobilny" jest tymczasowym rozwiązaniem np. gdy czekasz na instalację kabla lub tylko wynajmujesz mieszkanie.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

55

pepe2k napisał/a:

Po to samo co gadanie o modemach przestrzegających specyfikacji : )

pepe2k napisał/a:

To co proponujesz jest drogie, zwłaszcza gdy internet "mobilny" jest tymczasowym rozwiązaniem np. gdy czekasz na instalację kabla lub tylko wynajmujesz mieszkanie.

Teraz to już odwracasz kota ogonem. Myślę, że wystarczy. Chcesz, to sobie używaj takich pokracznych rozwiązań, ale bądź świadomy, że są lepsze.

Ciekawi mnie tylko tylko jedno. Załóżmy, że jednak ktoś upadł na głowę i zastosował Twoje rozwiązanie - 30 metrów taniego kabla USB, tanie HUB-y USB, modem na strychu, router w piwnicy... jakimś cudem nawet to działa. Jak w takim wypadku taki jegomość może zrestartować modem, w przypadku totalnej przywieszki (niektórym modemom pomaga tylko odcięcie zasilania na USB)?

56

Użytkownik ma najbliżej do skrzynki bezpieczników...
(...)
Któż to jest ten mały pstryk?
Może świetlik? Może ognik?
Jak tam dostał się i skąd?
To nie ognik. To przewodnik.
Taki drut, a w drucie PRĄD,
Robisz pstryk i włączasz PRĄD!
Elektryczny, bystry PRRRĄD!
I stąd światło?
Właśnie stąd!

57

pepe2k napisał/a:

Teraz to już odwracasz kota ogonem. Myślę, że wystarczy. Chcesz, to sobie używaj takich pokracznych rozwiązań, ale bądź świadomy, że są lepsze.

Jasne że 2 routery są lepsze niż 1. Jeszcze do tego router od modemu na PoE i w ogóle ideał. Ale w idealnym świecie modemy LTE ludzie noszą w lapkach a w domach mają kabel. Wg mnie samo użycie LTE stacjonarnie jest prowizorką.

pepe2k napisał/a:

Ciekawi mnie tylko tylko jedno. Załóżmy, że jednak ktoś upadł na głowę i zastosował Twoje rozwiązanie - 30 metrów taniego kabla USB, tanie HUB-y USB, modem na strychu, router w piwnicy... jakimś cudem nawet to działa. Jak w takim wypadku taki jegomość może zrestartować modem, w przypadku totalnej przywieszki (niektórym modemom pomaga tylko odcięcie zasilania na USB)?

Tak samo jak w przypadku huba/kabla Y przy routerze : wyjąć modem z gniazdka : ) O to właśnie mi chodzi; taki tasiemiec nic nie zmienia logicznie w setupie przeciętnego TP-Linka z modemem - poza lokalizacją modemu.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

58

pepe2k napisał/a:

Jasne że 2 routery są lepsze niż 1. Jeszcze do tego router od modemu na PoE i w ogóle ideał. Ale w idealnym świecie modemy LTE ludzie noszą w lapkach a w domach mają kabel. Wg mnie samo użycie LTE stacjonarnie jest prowizorką.

To tylko Twoje zdanie smile Spójrz na statystyki Cezarego, szczególnie na sekcję "Rodzaj połączenia WAN":
http://dl.eko.one.pl/stat.html

pepe2k napisał/a:

Tak samo jak w przypadku huba/kabla Y przy routerze : wyjąć modem z gniazdka : ) O to właśnie mi chodzi; taki tasiemiec nic nie zmienia logicznie w setupie przeciętnego TP-Linka z modemem - poza lokalizacją modemu.

No i tutaj się mylisz... sam napisałeś, że na końcu Twojego tasiemca musi być HUB USB z zasilaniem smile
Więc taki nasz hipotetyczny jegomość, w przypadku problemów, będzie musiał dymać z piwnicy na strych, tylko po to żeby wyjąć i wsadzić modem (odciąć mu zasilanie, a nie tylko od magistrali).

Ja tam wolę dobre rozwiązania, a nie jakieś wymyślne prowizorki i 30-metrowe tasiemce z USB. Ale może jestem jakiś dziwny, bo wolę wygodę, za wcale nie dużo większe pieniądze? wink

59

pepe2k napisał/a:

Wg mnie samo użycie LTE stacjonarnie jest prowizorką.

To tylko Twoje zdanie smile Spójrz na statystyki Cezarego, szczególnie na sekcję "Rodzaj połączenia WAN":

Jesteśmy grupą geeków z nietypowymi problemami, inaczej byśmy nie potrzebowali nietypowego softu : ) Nie stanowimy wiarygodnej próbki statystycznej. Zresztą, czy naprawdę uważasz że LTE jest technicznie lepsze od DSLa czy kablówki?

pepe2k napisał/a:

No i tutaj się mylisz... sam napisałeś, że na końcu Twojego tasiemca musi być HUB USB z zasilaniem smile

Ale TP-Linki zawsze potrzebują huba z zasilaniem do modemu...

pepe2k napisał/a:

Ale może jestem jakiś dziwny, bo wolę wygodę, za wcale nie dużo większe pieniądze? wink

Tak, myślę że jesteś dziwny. Gdybyś tak bardzo wolał wygodę to kupiłbyś sprzęt mający wszystko na sofcie producenta a nie hakował zabawki za 200zł : )

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

60

pepe2k napisał/a:

Wg mnie samo użycie LTE stacjonarnie jest prowizorką.

Jesteśmy grupą geeków z nietypowymi problemami, inaczej byśmy nie potrzebowali nietypowego softu : ) Nie stanowimy wiarygodnej próbki statystycznej. Zresztą, czy naprawdę uważasz że LTE jest technicznie lepsze od DSLa czy kablówki?

LTE może jeszcze nie dla wszystkich (zasięg!), choć przy średniej prędkości tzw. stałych łącz dostępowych w Polsce, to LTE oferuje znacznie wyższe prędkości. Poczytaj też o LTE Advanced.

pepe2k napisał/a:

Ale TP-Linki zawsze potrzebują huba z zasilaniem do modemu...

Nie, nie zawsze, ale tym razem nie ułatwię Ci sprawy - sam znajdź sobie przykłady smile

pepe2k napisał/a:

Ale może jestem jakiś dziwny, bo wolę wygodę, za wcale nie dużo większe pieniądze? wink

Tak, myślę że jesteś dziwny. Gdybyś tak bardzo wolał wygodę to kupiłbyś sprzęt mający wszystko na sofcie producenta a nie hakował zabawki za 200zł : )

Jak to ująłeś, "zabawki", jak sama nazwa wskazuje, służą do zabawy. To, że masz opory przed rozebraniem swojego routera lub rozebraniem anteny nie oznacza, że inni tego nie robią, właśnie dla zabawy. A aktualnie użytkuję apu1c (http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3168). Nie kosztuje 200 PLN i nie ma na niego czegoś takiego jak "soft producenta" wink

61

TP-Link 3600 i wymiana antenek

62 (edytowany przez ratman_rush 2014-05-10 06:05:29)

Z własnych doświadczeń: do zastosowań domowych (anteny pracujące w 2,4ghz) jeśli potrzebujemy lepszą czułość na tym samym pietrze proponuje TP-Link TL-ANT2408CL, jeśli między piętrami to  Tp-Link TL-ANT2405C, gdyż 1-sza antena jest mocniejsza, ale niestety nie promieniuje tak szeroko jak Tp-Link TL-ANT2405C przez co niejednokrotnie działała jak atena zestawowa badź gorzej. Na wieksze odległości proponuje jagi, chyba najlepiej mi sie spisywały, teraz mam panel interline i nie jestem z niego tak zadowolony, wiec lezy w szafie. Podobno pentagram robi bardzo dobre "patyki".

pytanie do znawców tematu: Dlaczego dołączone przewody do anten są tak kiepskiej jakości? antena o którą jest zapytanie w temacie ma tak cienki przewód że pewno ze 4dbi się przez niego traci.

63

Koszty?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

64 (edytowany przez ratman_rush 2014-05-10 07:12:49)

no jedyne wytlumaczenie ale robiac tak to robią sobie atyteklame wiec gdzie tu sens gdyz placę za np 12dbi (tak jak jest opisana), a działa przez przewód jak 8dbi i nasuwa się mi tu pytanie: czy to nie jest wprowadzanie klienta w bład?? bo jesli kabelek jest przylutowany do anteny a zestaw jest sprzedawany jako np 12dbi, a otrzymujeby 8??

Jako że temat o antenach jest bardzo popularny proponuje komuś bardziej elkokwętnemu założyć temat typu: anteny do routerów w którym można opisywać działanie przetestowanych anten co pomoże w przyszłym doborze anten do naszych zabawek.

65

Antyreklama? Nikt tego nie otwiera, po za tym tłuką tego w miliony i zapełnili niszę najtańszych routerów. Na czymś muszą przecież zysk mieć, a dodanie nieszczęsnego ekranowanego kabelka czy ekranu na radio podwyższy koszty o  kilkanaście centów. Marketing czysty zadziałał. Pamiętaj że tego nie sprzedają inżynierowie tylko banda pm'ów których celem wykazanie odpowiednio wysokich słupków po właściwej stronie kartki.

66

ratman_rush napisał/a:

Jako że temat o antenach jest bardzo popularny proponuje komuś bardziej elkokwętnemu założyć temat typu: anteny do routerów w którym można opisywać działanie przetestowanych anten co pomoże w przyszłym doborze anten do naszych zabawek.

W warunkach domowych? Moim zdaniem, nierealne i szkoda na to czasu.

67

pepe2k napisał/a:
ratman_rush napisał/a:

dlaczego szkoda i nierealne?? przecie można napisać 15m, 2stropy betonowe grubosci ok 30cm, sciana z pustaków i sygnał cienki, kiedyś sam szukałem podobnych tematów po necie i wiem że takie coś ludzie potrzebują, a dobór odpowiednich anten jest jednak dosyć ważnym i chodzi o koszta dla wielu z nas.

ps. gdzieś kiedyś widziałem Twoje i Cezarego wypowiedzi w podobnym temacie (budowa anten), ale gdzie i kiedy to już nie wiem.

68

ratman_rush napisał/a:
pepe2k napisał/a:
ratman_rush napisał/a:

dlaczego szkoda i nierealne?? przecie można napisać 15m, 2stropy betonowe grubosci ok 30cm, sciana z pustaków i sygnał cienki, kiedyś sam szukałem podobnych tematów po necie i wiem że takie coś ludzie potrzebują, a dobór odpowiednich anten jest jednak dosyć ważnym i chodzi o koszta dla wielu z nas.

Taki test mógłby dać ewentualnie odpowiedź typu "antena A sprawuje się lepiej niż antena B, w takich, a takich konkretnych warunkach". To ostatnie jest niestety zbyt złożone - za dużo zmiennych, za duży wpływ warunków zewnętrznych, jak chociażby obecności innych nadajników, oprogramowania, modelu routera, urządzenia klienckiego, ułożenia anten w nadajniku i odbiorniku, zakłóceń generowanych np. przez pracującą pralkę lub mikrofalówkę, etc., etc. I właśnie dlatego nikt takich testów nie robi smile

ratman_rush napisał/a:

ps. gdzieś kiedyś widziałem Twoje i Cezarego wypowiedzi w podobnym temacie (budowa anten), ale gdzie i kiedy to już nie wiem.

Może na forum OpenRouter.

69

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2470 ?

70

bingo big_smile

71

pepe2k napisał/a:

Taki test mógłby dać ewentualnie odpowiedź typu "antena A sprawuje się lepiej niż antena B, w takich, a takich konkretnych warunkach". To ostatnie jest niestety zbyt złożone - za dużo zmiennych, za duży wpływ warunków zewnętrznych, jak chociażby obecności innych nadajników, oprogramowania, modelu routera, urządzenia klienckiego, ułożenia anten w nadajniku i odbiorniku, zakłóceń generowanych np. przez pracującą pralkę lub mikrofalówkę, etc., etc. I właśnie dlatego nikt takich testów nie robi smile

Dokładnie.
Poza tym samo ukształtowanie kierunków promieniowania powoduje że im większy zysk anteny tym lepszy zasięg na parterze, ale gorszy na piętrze. Samo sformuowanie "lepszy zasięg" jest subiektywne, bo zależy od ustawienia klientów względem siebie i routera.

ratman_rush napisał/a:

no jedyne wytlumaczenie ale robiac tak to robią sobie atyteklame wiec gdzie tu sens gdyz placę za np 12dbi (tak jak jest opisana), a działa przez przewód jak 8dbi i nasuwa się mi tu pytanie: czy to nie jest wprowadzanie klienta w bład?? bo jesli kabelek jest przylutowany do anteny a zestaw jest sprzedawany jako np 12dbi, a otrzymujeby 8??

To nie jest sprzęt dla zawodowców, tylko dla zwykłych konsumentów, czyli leszczy. A leszcz nie wie co jest lepsze, więc wybiera to co ma większy numerek. Tak samo jak kierowanie się ilością "megapaskali" kupując aparat. Nie ma skali opisującej jakość obrazu więc 10MPx Nikon D80 musi być 2x gorszy niż kompakcik 20MPx...

Zasada jest taka: jeżeli nie znasz całej teorii i nie wiesz jakie są wady a jakie zalety jakiejś cechy, to znaczy że jest ona bez znaczenia : )

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

72

Witam
Temat dość stary ale
Czy polecicie dziś jakiś antenki do tego routera gdyż po przeprowadzeniu się w drugim pokoju szwankuje mi zasięg wifi ?

73

roratoga napisał/a:

Witam
Temat dość stary ale
Czy polecicie dziś jakiś antenki do tego routera gdyż po przeprowadzeniu się w drugim pokoju szwankuje mi zasięg wifi ?

Odpuść sobie. Testowałem różne antenki i poprawę jakości wifi trudno zauważyć.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

74

Mimo wszystko jeśli ktoś może coś polecić to sam sprawdzę czy u mnie się polepszy