Odp: Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
Może masz włączoną izolację klientów w sieci bezprzewodowej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z racji tego, że sieć jest u znajomego, nie mam teraz dostępu do routerów.
Jednak na 99% nie włączyłem świadomie tej opcji. Ponadto w trybie bridge taka opcja w ogóle nie jest dostępna. A problem jest przecież w obrębie urządzenia które pracuje w trybie bridge. Zresztą izolacja dotyczy klientów sieci bezprzewodowej między sobą a nie izolacji ich od interfejsu eth.
Koledzy rozbudowałem dzisiaj domową sieć o router:
TL-WR1043ND - Witamy na stronie TP-LINK
do niego wpiąłem dysk zewnętrzny Samsunga. Na laptopie ładnie wszystko widzi z tego dysku filmy, muzyke, zdjecia. Wszystko mogę kopiować usuwać etc.
Problem pojawia się na TV 40C650 a mianowicie:
- telewizor widzi katalogi na tym dysku i pliki w nich, ale gdy już chcemy np. odtworzyć jakiś film to pojawia się problem i wyskakuje komunikat "nieobsługiwany format pliku".
-dodam, że ten plik normalnie tv odtwarza jak podepnę dysk zewnętrzny bezpośrednio do tv.
Miał ktoś może podobnie?? Albo wie jak to rozwiązać. Ten router kupuwałem właśnie po to żeby korzystać z dysku sieciowego a tu narazie lipa na tym modelu tv.
Teraz dla testów zapodałem 5Gb plik i wrzucam go na dysk zewnętrzny Samsunga podpięty do tego routera, czy to normalne że trwa to ponad 30min??
TV przez DLNA tego nie obsługuje, standard dlna przewiduje obsługę tylko kilku formatów plików. Nie przeskoczysz tego na routerze.
@up
Ale Kolego mam rozumieć że tylko na tym routerze czy ogólnie na wszystkich routerach.
Pewnie znasz się Kolego w temacie i proszę o radę co w moim przypadku byłoby rozwiązaniem. Chciałbym ten dysk mieć gdzieś wpięty w sieć i żeby zrzuczac na niego filmy z PC i oglądać na TV bez przenoszenia go jak do tej pory.
Na wszystkich. Musiał byś mieć serwer DLNA z funkcją transkodowania, a router jest za słaby na to. Może jakiś nowy nas ew.
Po pierwsze witam na forum ![]()
Mam do Was pytanie co do tego routera. Poczytałem o nim trochę w sieci i zamierzam go niedługo kupić. No i oczywiście po kupnie chciałbym zainstalować tam na dobry początek OpenWRT. Trafiłem w sieci na tutorial instalacji tegoż softu, tyle, że na starszą wersję tego routera, na Youtube oglądałem jak wygląda taka instalacja na "żywym organizmie" i zauważyłem pewne różnice. W tutorialu była instalacja interfejsu Luci "z palca", a na filmie ten interfejs był od razu zainstalowany. Jestem początkujący w tych sprawach, więc nie chciałbym zepsuć nowego routera, zwłaszcza, że tanie toto nie jest ![]()
Link do tutoriala : http://openwrt.pl/doku.php/krok_po_kroku:krok1
Link do filmu : http://www.youtube.com/watch?v=XosbtifWVzQ
Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich. Pewnie jeszcze nie raz będę tu Was nękał moimi pytaniami ![]()
Po prostu uruchom router po zakupie, wejdź w ustawienia i przejdź do aktualizacji firmware i wgraj mu ten plik: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin
Po restarcie otwórz w przeglądarce adres 192.168.1.1 i ciesz się.
Z góry dzięki za info
Tylko jeszcze jedno pytanie co do tego IP. Mam internet (typowa "radiówka") od lokalnego dostawcy. Wcześniej miałem Neostradę, czyli teraz mam router przystosowany do ADSL, taki który nie posiada portu WAN. I wiem, że mam różne kombinacje z adresami. Antena od neta ma adres 222.1, a router ma 222.2 i wyłączone DHCP. Szczerze mówiąc, nie wiem co za cuda tam są porobione. I pytanie, jak podłącze tę antenę pod WAN routera, on dalej będzie miał 1.1 ?
No i jeszcze pytanie co do ewentualnego uwalenia przez nagły brak prądu czy reset kompa.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam ![]()
Tak, dalej będzie miał taki adres.
Jak Ty sam nie wiesz co masz, to skąd my mamy wiedzieć?
Po prostu z grubsza przedstawiłem sytuacje i chciałem się dowiedzieć jak to będzie z tymi adresami od osób, które mają dużo większe doświadczenie w tych sprawach ode mnie. No i ponawiam pytanko, jak byłoby np. z zanikiem napięcia, resetem kompa podczas wgrywania tego softu ?
Wtedy go uwalisz. Identycznie jak byś bios do komputera wgrywał.
Hmmm, a dałoby radę jakoś go odratować ? Słyszałem coś o RS232, ale nie wiem dokładnie jak to jest.
Koledzy jestem nowy w temacie co daje nowego do funkcjonalności routera wgranie tego Gargoyle.
Drugie pytanie: w statusie routera mam wireless enabled a ani komp ani telefon nie widzi tej sieci i nie wiem o co kaman.
Koledzy jestem nowy w temacie co daje nowego do funkcjonalności routera wgranie tego Gargoyle.
+100 do lansu na mieście.
Po prostu uruchom router po zakupie, wejdź w ustawienia i przejdź do aktualizacji firmware i wgraj mu ten plik: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin
Po restarcie otwórz w przeglądarce adres 192.168.1.1 i ciesz się.
Jestem dopiero też na etapie chęci zakupu 1043ND v2 i zagłębiam się w temat open wrt, ale link podany w Pana wiadomości chyba nie jest do tego modelu...
Moim skromnym zdaniem powinien być wgrany ten obraz:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin
Tl-wr1041n-v2-squashfs to chyba nie to samo co tl-wr1043nd-v2-squashfs, a osoba która pytała co wgrać mogłaby mieć niemał problem po wgraniu nieodpowiedniego obrazu.
Mam rację??:)
Mam rację??:)
Tak, mój błąd, poprawiłem swój post ![]()
Dzięki wielkie panowie za pomoc, dzisiaj kupiłem TL-WR1043ND v2 i pomyślnie wgrałem Gargoyle. Dzięki panowie za taki fajny soft
Pozdrawiam.
Witam,
Dla informacji. Dziś wyminiłem w ramach reklamacji (słabe radio) router na nówkę sztukę.
Niestety jest tak jak podejrzewałem - moc radia się nie zmieniła. Zatem moim skromnym zdaniem router ten nie powinien na forach być polecany osobą szukającym mocnego radia. Te trzy wielkie anteny to jakaś podpucha. Porównywałem moc radia WR1043ND v2 z moim starym AP WA701ND (malutkie pudełko z malutką antenką) i różnicy nie ma praktycznie żadnej w domu 160m2. Oba mają te same wykresy sygnału na analizerze zainstalowanym na telefonie. Tablet ze słabą kartą WiFi na obu nie działa w dalszych miejscach domu. Porównywałem go też z moim stary routerem ADSL D-Link DI-624+ (niewielkie pudełko z jedną niewileką anteną) - D-Linka radio bije tego WR1043ND v2 na głowe.
Pozdrawiam.
No niestety, moc tego radia nie urywa pewnej części ciała. W porównaniu do mojego starego routera (TP-Link TD-W8910G) zasięg praktycznie się nie zmienił. Chociaż tyle, że to jest WiFi-N a nie G.
1. Maksymalna moc nadawania zależy od wybranego kanału.
2. Maksymalna moc zależy od szerokości kanału - przy 40 MHz jest niższa.
3. Parametry radia w WR1043ND v2 i WR1043ND v1, pod względem czułości i maksymalnej mocy, są praktycznie identyczne, a WR1043ND v1 do dzisiaj jest uznawany za jedno z najlepszych, niedrogich urządzeń, pod względem mocy i jakości pracy radia 2,4 GHz.
Te trzy wielkie anteny to jakaś podpucha. Porównywałem moc radia WR1043ND v2 z moim starym AP WA701ND (malutkie pudełko z malutką antenką) i różnicy nie ma praktycznie żadnej w domu 160m2. Oba mają te same wykresy sygnału na analizerze zainstalowanym na telefonie.
Nic dodać, nic ując. Przetestuj na porządnej karcie, z czułym radiem, a nie na telefonie. Anteny w 1043ND v2 wyglądają tak: http://galeria.tech-blog.pl/TP-Link_TL- … 0.jpg.html.
No niestety, moc tego radia nie urywa pewnej części ciała. W porównaniu do mojego starego routera (TP-Link TD-W8910G) zasięg praktycznie się nie zmienił. Chociaż tyle, że to jest WiFi-N a nie G.
Jak wyżej.
U mnie, w tej chwili, karta WDN4800, łączy się z WR1043ND v2 z maksymalnym linkiem 450 Mbps i przez ścianę rejestruje sygnał na poziomie -39 dBm.
Witam,
Od tygodnia posiadam wr1043nd v2 i w końcu postanowiłem zmienić firmware na Gargoyle. Bardzo stabilne i fajne oprogramowanie, ale na mojej karcie intel 4965AGN nie mogę uzyskać większej prędkości niż 144 Mb/s. Ustawiłem 40MHz (drugi kanał poniżej), a później zmieniałem kanały - prędkość pozostaje taka sama. Jak zmienię kanał na > 11 wtedy w ogóle nie mam połączenia. Na kompie w sterowniku mam ustawioną szerokość kanału 802.11n dla pasma 5.2 na automatyczny. Co mogę zrobić aby zaczęło działać przynajmniej w 300 Mb/s?
4965AGN ma tylko 20MHz na 2.4GHz, Na 5GHz się przestaw to będzie szybciej.
Dzięki za odpowiedz, ale nie wiem gdzie przestawić na 5GHz? W ustawieniach karty nie znalazłem, podobnie w ustawieniach routera. Mam rozumieć, że wr1043ndv2 nie obsługuje 5GHz, bo nie mogę namierzyć tej informacji.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc