Odp: 1043 + Gargoyle + E173
Po prostu podłącz się kabelkiem i zobacz. Wifi w tym czasie wyłącz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 1043 + Gargoyle + E173
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po prostu podłącz się kabelkiem i zobacz. Wifi w tym czasie wyłącz.
nie działa ani na Wi-fi ani na kablu przez putty pingi na wp idą a na cmd nie ;(
kurcze kolejne 3 godziny ślepego klikania i nic ;( czy ktoś może wskazać światełko za którym mogę podążać ?
Nie ma takiego. Musi działać o tak sobie. Podłącz go kablem (w sensie wanu) i zobacz czy będzie działać.
Czyli jedyna nadzieja w Tobie ![]()
zrobiłem co powiedziałeś i było jeszcze gorzej DHCP rozdawał jakieś dziwne adery 192.254.115.126 a jak mu wbiłem na sztywno 192.168.1.1 to też się nie widziały.
Zaś po przełożeniu wdyczki do gniazd 1-4 moge się komunikować z routerem ale nadal nie widzę netu który res na routerze bo przez rutty normalnie się pinguję z wp.pl
Do wanu - w sensie źródło internetu do wanu, nie przez modem usb. Nie kabel do komputera przez wan. Jednym słowem - podłącz go normalnie tak jak router powinien pracować i zobacz. Ba, przywróć mu ustawienia domyślnie, wgraj oryginalny soft i zobacz czy działa.
Nie bardzo rozumiem co mam zrobić mam jeśli wgram oryginalny soft to nie będę miał odsługi modemu ;(
może więc wgrać OpenWrt ?
Masz dostęp do jakiegokolwiek łącza zakończonego kablem? Musi Ci to działać po prostu.
no raczej nie mam tylko 3 kompy i modem na USB
Mam pytanko chcę wgrać oryginalny soft tak jak podałeś
ALE GDZIE MAM SKOPIOWAĆ PLIK ŚCIGGNIĘTY Z TP_LINKU nazwa zminiona na a.bin
Instalacja nowego obrazu
Jak już był wgrany "jakiś" openwrt lub gargoyle, jak nie ma dostępu do gui, jak nie ma dostępu do internetu. Ogólna instrukcja:
1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin. Można też pobrać oryginalny obraz ze strony tp-linka, też tak zadziała (byle by nie ma słowa "boot" w nazwie).
2. zaloguj się przez ssh (program putty, wybierz ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasła takie jak masz),
2a. jak ssh nie działa - zaloguj się telnetem do routera (program putty, wybierz telnet, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasła nie ma). Ustaw hasło (polecenie passwd), idź do punktu 3
2b. jak nie działa telnet - uruchom przez failsafe, zrób firstboot, reset i idź do punktu 2a
3. przy pomocy programu winscp przegraj ściągnięty a.bin do katalogu /tmp (koniecznie do tego katalogu!) na routerze (i znów: ip 192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś, protokół SCP (czasami nie wybieraj FTP/SFTP!))
5. zaloguj się przez ssh do routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jak ustawiłeś)
6. napisz polecenie
sysupgrade -n /tmp/a.bin
I masz po kilku minutach nowy system.
Do /tmp, napisałem to w 3 punkcie.
i znowu problem, robię jak pisałeś i mam komunikat
Invalid image, it contains a bootloader.
Image check 'platform_check_image' failed.
Ja mam biały modem Vre 1.8 i soft ściągałem ze strony producenta Oprogramowanie; V.1
czy powinienem V2 ?
Kurcze ściągnąłem ponownie ten sam plik i to samo ale z opisu producenta powinna być V1 !!
Co jest grane ?
Może problem jest w tym że WAN ma inne IP ale wbijając to też nic mi to nie daje
Adres IP WAN:5.173.105.164
Maska podsieci WAN:255.255.255.255
Adres MAC WAN:-
Adres bramy WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:89.108.195.21
89.108.202.21
Siła sygnału 3G/LTE:45% (-85dBm, CSQ: 14)
Adres IP LAN:192.168.1.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres MAC LAN:74:EA:3A:C2:55:E4
Ściągasz plik który ma bootloader, masz taki bez wgrać. Zły plik ściągasz. Tu masz bez: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wr1043ndv1/
Więc tak po wgraniu softu który podałeś jest tak samo czyli:
1. jeśli po kablu wpinam się w porty 1-4 karta w kompie dostaje nr IP 192.168.1.xxx i mogę się zalogować na router
2. wpinam się w WAN kopm dostaje jakiś dziwny adres 169.254.115.126 i nie mam z nim łączności ;(
O wielki proszę o wskazówki co robić ?
Nie komputerem do wan! wan to wan, tam nie pracuje serwer dhcp i żadnego adresu nie dostaniesz. kabel od internetu do wan, do lan komputer i sprawdź czy działa.
ale ja jako internet mam tylko modem E173 i nic poza tym mieszkam na takiej wsi że TPSA nie prowadzi tu inwestycji a GSM działa tylko jednego operatora
To idź do jakiegoś kumpla który ma router i możesz się pod kabelek podłączyć.
kupiłem go od kolesia który miał miał do niego podłączoną neostradę i wysyłał sygnał po Wi-Fi
A ja chcę podłączyć modem na USB i też wysyłać po wi-fi
na sofcie Gargoyle dzięki Twoim wskazówką zaczął działać net ale tylko na routerze a wifi łączyło się z kompem ale nie dawało dostępu do netu
Cezary dzięki za wszystko po wgraniu ponownie Gargoyle wszystko zaczeło działać czyli mam net i do tego lata po Wi-Fi
WIELKIE DZIĘKI
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 1043 + Gargoyle + E173
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc