Odp: zyxell NSA325 V2
a wie ktoś czy da się do instalować jakoś minidlna ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → zyxell NSA325 V2
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a wie ktoś czy da się do instalować jakoś minidlna ?
Na oryginalnym sofcie istnieje UPnP raczej, a czy realizuje to MiniDLNA tego nie wiadomo, musiałbyś zobaczyć
Po wynikach w Google widze Twonky Server, czyli ZyXEL za pewne ma licencje na ten Media Server - działać musi, podobno radzi sobie z napisami *.srt
a do tego wystarcza oryginalny soft.
wyciągałeś moze dyski z obudowy by podłączyć je gdzieś z boku ? jak jest stworzony filesystem ? normalne klasyczne ext4 ? puszczales fsck na dysku? (pytam w kontekscie czy jesli sie posypie filesystem to czy jest "naprawialny na boku")
wyciągałeś moze dyski z obudowy by podłączyć je gdzieś z boku ?
Nie wyciągałem, nawet gdybym wyciągnął to i tak nie mam gdzie sprawdzić, bo wszystko na windowsach u mnie chodzi, a one ext4 nie obsługują.
Będę się martwił, jak się posypie, ale jak na razie to nie mam z NSA problemów, z tym, że ja głównie korzystam z NSA jako serwera danych w sieci domowej, czasem dlna, bez pobierania plików.
podobno radzi sobie z napisami *.srt
Nawet na pewno, wczoraj sprawdziłem z telewizorem Samsung. Srt wyświetla na każdym filmie, ale txt faktycznie nie obsługuje.
Jeszcze powiedź której serii. Bo mój Samsung A... w ogóle napisów nie obsługuje.
LE40C650
Ue40es5500 Napisy txt i srt łapie, w MiniDLNA
Jeszcze powiedź której serii. Bo mój Samsung A... w ogóle napisów nie obsługuje.
Cezary a jak podłączyłeś go do sieci?
Modele serii A to dość wiekowe konstrukcje i mój A656 nie ma lanu chyba, że piszesz o jakiejś innej serii lub wyższe modele miały lan.
O możliwości zmiany softu TV tej serii też nie słyszałem?
A956 ma ethernet. Jak również w ograniczonym zakresie można firmware w nim hackować.
Cóż, pozostaje mi czekać aż mój Tv się zamortyzuje i kupić coś smart tv - najlepiej z opcją instalacji alternatywnego firmware ![]()
Nie
Daruj sobie ten smarttv i już lepiej kup sticka na androidzie ![]()
Nie, no oczywiście myślę o tym tylko raczej będę szukał czegoś większego - nie wpinanego po HDMI - coś jak MX5 czy jakoś tak. Chińczycy tyle tego klepią, że aż trudno ogarnąć. ![]()
Tak, żeby też można było soft zmienić. Ale obecnie będę próbował uruchomić stację meteo na routerze z wykresami jak mi się uda - modne to ostatnio się zrobiło
. Przepraszam za off-top.
witam, kupilem nsa325v2, mam pytanie za 100 punktow, aktualnie uzywam nsa310 - czy przekladajac dysk z jednego nasa do drugiego dysk zostanie sformatowany czy zostanie na nim wszystko tak, jak jest? niemoge tego nigdzie wyczytac :> prosze o info
100% że go sformatuje nas ale chyba jak podepniesz na usb nie powinien
Ja z ciekawości wsadziłem i nie sformatował - musiałem to zrobić ręcznie. Wszystkie dane ze starego były normalnie widoczne.
BTW: NSA-325v2 (nawet z jednym dyskiem) jest koszmarnie głośny, w porównaniu do NSA-310v1. Chyba trzeba będzie wymienić wentylator na jakiś sensowniejszy, odciąć oryginalny "grill" i wstawić tam coś normalniejszego. Nikt też nie pisze, że NSA-325v2 jest nieco wyższy i szerszy w porównaniu do NSA-325v1...
u mnie nsa310 jest glosniejszy, 325v2 ma takie dziwne zachowania jakby wpadal w wibracje czy cos natomiast w kilku egzemplarzach 310 ktore widzialem dzwiek jest bardziej dokuczliwy
co do rozmiarow jest rzeczywiscie duzy, trzeba go teraz jakos upchac ![]()
własnie na stole stanął 325v2
... pierwsze wrażenie ...hmm za tą cenę jest BARDZO OK, poza tym że głośny i równiez wpadający w "wibracje" jak napisał mój przedmówca. Tzn nie są to wibracje sensu stricte tylko składowa normalnego szumu wentylatora wraz z oscylującym w okolicach 0,5Hz dzwiekiem ciszej/glosniej. Takie powoooolne 'pulsowanie".
Poki co bez podmiany firmware wszystko zdaje sie byc na swoim miejscu, choc nieco przerażają mnie opcje typu Dropbox, iTunes, mozliwosc automatycznego publikowania danych w internecie itd.
U mnie akurat nas jest w nierutowanej sieci i nigdy nie bedzie mial do niej dostepu wiec temat mnie nie dotyczy.
Z racji poznej pory nie bawie sie nim dalej, zostawiam to sobie na sobote.
Ogolnie sprzecik - jak na razie - jest zdecdowanie wart wydania 450zł.
Sadzac po menu wyglada na to ze po wlozeniu dyskow nie powinien nic z tymi dyskami zrobic - niczego zniszczyc, jest klikadło do tych celów.
Ponoc potrafi wspolpracowac z UPSem firmy APC ... ten temat mnie dosc mocno interesuje - bo chce kupic UPSa "na dniach".
Czy ktos z Was wie jak wyglada podpiecie 325v2 do upsa ? ups musi miec link ethernetowy ? czy usb ? jak to spiąć by w panelu się widziały ?
jeszcze z detali:
- plastik is fantastic (ale nie ma dramatu, jest ok)
- chińczyki mogłyby popracować nieco nad przenikaniem światła miedzy wskaźnikami panelu czołowego, wewnatrz są ordynarde diody z kawalkiem bialego plastiku jako "swiatlowod", bez jakiejkowliek barieryr miedzy nimi, ale sprzet ma dzialac a nie swiecic jak choinka. jest ok.
- bardzo lekkie pudełko (bez dyskow)
- szczerze mowiac liczylem ze beda jakies otwory do montazu na scianie, ale nie widze, trudno.
Nie czuje sie przekonany do NASA, majac mITX..nadal;)
mialem mitx na atomie 330 (2 rdzenie,4 watki) - nie dzialalo to dla mnie tak, jak powinno, sprzedalem, nas dla mnie jest spoko
co do plastiku fakt plastik, ale bardzo gruby i twardy jak skala, testowalem
jak bedziesz czas zaczne testowac wydajnosc po ftp/smb
zaczne testowac wydajnosc po ftp/smb
zapis/odczyt 55/80 MB/s w RAID1, dyski WD RED
nieco przerażają mnie opcje typu Dropbox, iTunes, mozliwosc automatycznego publikowania danych w internecie itd.
jak wyglada podpiecie 325v2 do upsa ?
co do opcji, jak ich nie włączysz to nie masz, Ty w Menu decydujesz z czego korzystasz
co do UPS, z USB, podłączasz, resztę zrobi NAS, UPS musi być zgodny z APC.
@Yamato
W NSA-310v1 problemy z głośnością były dwa:
1) Jeżeli chińskie rączki krzywo poskładały całość to bardzo często kabelek zasilający wentylator ocierał się o jego łopatki - bez problemu idzie to poprawić we własnym zakresie tylko, że całość trzeba rozkręcić.
2) Wpadanie w wibracje to zależy to głównie do dysku (5400/5900/7200rpm), ale najprostszym możliwym obejściem było postawić go na czymś miękkim np. kawałek gumowej maty.
wibracje o ktorych ja pisałem pojawiaja się bez dysków
Ja mam NSA325V2 od 25-11-2013 roku i u mnie wibracje nie występują. Mam 2 dyski WD RED. Uruchomiłem i korzystam co dzień. Harmonogram zasilania wyłącza go automatycznie na noc i rano włącza. Służy jako magazyn danych, serwer sieciowy.
Za 420 zł, które za niego dałem, to nic lepszego kupić się nie da i nie żałuję nawet jeden złotówki wydanej na ten NAS.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → zyxell NSA325 V2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc