76

Odp: zyxell NSA325 V2

a wie ktoś czy da się do instalować jakoś minidlna ?

77 (edytowany przez zdzichu6969 2014-01-21 05:03:07)

Na oryginalnym sofcie istnieje UPnP raczej, a czy realizuje to MiniDLNA tego nie wiadomo, musiałbyś zobaczyć
Po wynikach w Google widze Twonky Server, czyli ZyXEL za pewne ma licencje na ten Media Server - działać musi, podobno radzi sobie z napisami *.srt

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

78

KMY napisał/a:

a do tego wystarcza oryginalny soft.

wyciągałeś moze dyski z obudowy by podłączyć je gdzieś z boku ? jak jest stworzony filesystem ? normalne klasyczne ext4 ? puszczales fsck na dysku? (pytam w kontekscie czy jesli sie posypie filesystem to czy jest "naprawialny na boku")

79

marcint43 napisał/a:

wyciągałeś moze dyski z obudowy by podłączyć je gdzieś z boku ?

Nie wyciągałem, nawet gdybym wyciągnął to i tak nie mam gdzie sprawdzić, bo wszystko na windowsach u mnie chodzi, a one ext4 nie obsługują.

Będę się martwił, jak się posypie, ale jak na razie to nie mam z NSA problemów, z tym, że ja głównie korzystam z NSA jako serwera danych w sieci domowej, czasem dlna, bez pobierania plików.

80

zdzichu6969 napisał/a:

podobno radzi sobie z napisami *.srt

Nawet na pewno, wczoraj sprawdziłem z telewizorem Samsung. Srt wyświetla na każdym filmie, ale txt faktycznie nie obsługuje.

81

Jeszcze powiedź której serii. Bo mój Samsung A... w ogóle napisów nie obsługuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

82

LE40C650

83

Ue40es5500 Napisy txt i srt łapie, w MiniDLNA

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

84 (edytowany przez gonzales 2014-01-22 22:09:47)

Cezary napisał/a:

Jeszcze powiedź której serii. Bo mój Samsung A... w ogóle napisów nie obsługuje.

Cezary a jak podłączyłeś go do sieci?
Modele serii A to dość wiekowe konstrukcje i mój A656 nie ma lanu chyba, że piszesz o jakiejś innej serii lub wyższe modele miały lan.
O możliwości zmiany softu TV tej serii też nie słyszałem?

85

A956 ma ethernet. Jak również w ograniczonym zakresie można firmware w nim hackować.

86

Cóż, pozostaje mi czekać aż mój Tv się zamortyzuje i kupić coś smart tv - najlepiej z opcją instalacji alternatywnego firmware wink

87

Nie smile Daruj sobie ten smarttv i już lepiej kup sticka na androidzie smile

88 (edytowany przez gonzales 2014-01-22 23:00:21)

Nie, no oczywiście myślę o tym tylko raczej będę szukał czegoś większego - nie wpinanego po HDMI - coś jak MX5 czy jakoś tak. Chińczycy tyle tego klepią, że aż trudno ogarnąć. smile
Tak, żeby też można było soft zmienić. Ale obecnie będę próbował uruchomić stację meteo na routerze z wykresami jak mi się uda - modne to ostatnio się zrobiło wink . Przepraszam za off-top.

89

witam, kupilem nsa325v2, mam pytanie za 100 punktow, aktualnie uzywam nsa310 - czy przekladajac dysk z jednego nasa do drugiego dysk zostanie sformatowany czy zostanie na nim wszystko tak, jak jest? niemoge tego nigdzie wyczytac :> prosze o info

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

90

100% że go sformatuje nas ale chyba jak podepniesz na usb nie powinien

91 (edytowany przez pepino 2014-02-06 23:19:50)

Ja z ciekawości wsadziłem i nie sformatował - musiałem to zrobić ręcznie. Wszystkie dane ze starego były normalnie widoczne.
BTW: NSA-325v2 (nawet z jednym dyskiem) jest koszmarnie głośny, w porównaniu do NSA-310v1. Chyba trzeba będzie wymienić wentylator na jakiś sensowniejszy, odciąć oryginalny "grill" i wstawić tam coś normalniejszego. Nikt też nie pisze, że NSA-325v2 jest nieco wyższy i szerszy w porównaniu do NSA-325v1...

92

u mnie nsa310 jest glosniejszy, 325v2 ma takie dziwne zachowania jakby wpadal w wibracje czy cos natomiast w kilku egzemplarzach 310 ktore widzialem dzwiek jest bardziej dokuczliwy
co do rozmiarow jest rzeczywiscie duzy, trzeba go teraz jakos upchac big_smile

Asus RT-AC58U

93

własnie na stole stanął 325v2 smile ... pierwsze wrażenie ...hmm za tą cenę jest BARDZO OK, poza tym że głośny i równiez wpadający w "wibracje" jak napisał mój przedmówca. Tzn nie są to wibracje sensu stricte tylko składowa normalnego szumu wentylatora wraz z oscylującym w okolicach 0,5Hz dzwiekiem ciszej/glosniej. Takie powoooolne 'pulsowanie".

Poki co bez podmiany firmware wszystko zdaje sie byc na swoim miejscu, choc nieco przerażają mnie opcje typu Dropbox, iTunes, mozliwosc automatycznego publikowania danych w internecie itd.
U mnie akurat nas jest w nierutowanej sieci i nigdy nie bedzie mial do niej dostepu wiec temat mnie nie dotyczy.

Z racji poznej pory nie bawie sie nim dalej, zostawiam to sobie na sobote.
Ogolnie sprzecik - jak na razie - jest zdecdowanie wart wydania 450zł.

Sadzac po menu wyglada na to ze po wlozeniu dyskow nie powinien nic z tymi dyskami zrobic - niczego zniszczyc, jest klikadło do tych celów.

Ponoc potrafi wspolpracowac z UPSem firmy APC ... ten temat mnie dosc mocno interesuje - bo chce kupic UPSa "na dniach".

Czy ktos z Was wie jak wyglada podpiecie 325v2 do upsa ? ups musi miec link ethernetowy ? czy usb ? jak to spiąć by w panelu się widziały ?

94

jeszcze z detali:
- plastik is fantastic (ale nie ma dramatu, jest ok)
- chińczyki mogłyby popracować nieco nad przenikaniem światła miedzy wskaźnikami panelu czołowego, wewnatrz są ordynarde diody z kawalkiem bialego plastiku jako "swiatlowod", bez jakiejkowliek barieryr miedzy nimi, ale sprzet ma dzialac a nie swiecic jak choinka. jest ok.
- bardzo lekkie pudełko (bez dyskow)
- szczerze mowiac liczylem ze beda jakies otwory do montazu na scianie, ale nie widze, trudno.

95

Nie czuje sie przekonany do NASA, majac mITX..nadal;)

96

mialem mitx na atomie 330 (2 rdzenie,4 watki) - nie dzialalo to dla mnie tak, jak powinno, sprzedalem, nas dla mnie jest spoko big_smile co do plastiku fakt plastik, ale bardzo gruby i twardy jak skala, testowalem tongue jak bedziesz czas zaczne testowac wydajnosc po ftp/smb

Asus RT-AC58U

97

Yamato napisał/a:

zaczne testowac wydajnosc po ftp/smb

zapis/odczyt 55/80 MB/s w RAID1, dyski WD RED

marcint43 napisał/a:

nieco przerażają mnie opcje typu Dropbox, iTunes, mozliwosc automatycznego publikowania danych w internecie itd.

jak wyglada podpiecie 325v2 do upsa ?

co do opcji, jak ich nie włączysz to nie masz, Ty w Menu decydujesz z czego korzystasz

co do UPS, z USB, podłączasz, resztę zrobi NAS, UPS musi być zgodny z APC.

98 (edytowany przez pepino 2014-02-07 11:49:05)

@Yamato
W NSA-310v1 problemy z głośnością były dwa:
1) Jeżeli chińskie rączki krzywo poskładały całość to bardzo często kabelek zasilający wentylator ocierał się o jego łopatki - bez problemu idzie to poprawić we własnym zakresie tylko, że całość trzeba rozkręcić.
2) Wpadanie w wibracje to zależy to głównie do dysku (5400/5900/7200rpm), ale najprostszym możliwym obejściem było postawić go na czymś miękkim np. kawałek gumowej maty.

99

wibracje o ktorych ja pisałem pojawiaja się bez dysków

100

Ja mam NSA325V2 od 25-11-2013 roku i u mnie wibracje nie występują. Mam 2 dyski WD RED. Uruchomiłem i korzystam co dzień. Harmonogram zasilania wyłącza go automatycznie na noc i rano włącza. Służy jako magazyn danych, serwer sieciowy.
Za 420 zł, które za niego dałem, to nic lepszego kupić się nie da i nie żałuję nawet jeden złotówki wydanej na ten NAS.