51

Odp: zyxell NSA325 V2

To samo co w iconnecie. Wygląda na dość standardową platformę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

czyli co można z nią zrobić?

53

A co chcesz? Wysterować współczesny pocisk balistyczny - nie da, za słaba moc obliczeniowa. Podręczny przyrząd do wbijania gwoździ? Jak najbardziej. NAS pod debianem/gentoo/openwrt - da się.

54

Tak się właśnie zastanawiam, czy da się coś więcej uzyskać niż na oryginalnym sofcie.
Oczywiście ani współczesny terroryzm ani prace w warsztacie nie są celem. natomiast NAS jak najbardziej, tylko pytam czy warto, czy zmiana softu na debiana na przykład wniesie coś nowego.

Pytanie czy w ogóle jest możliwa, a jeśli tak, to gdzie szukać informacji.

55

Zmiana softu na debiana da tyle że będziesz mógł zrobić co będziesz chciał i jak będziesz chciał. Nie będziesz miał kolorowego gui (choć to da się), ale konfigurację będziesz miał ładną.

W sieci znajdziesz info o portowaniu debiana na urządzenia z orionem, kirkwoodem (generalnie - to co w nasach jest), możesz poczytać.

56

nop i do mnie przyszła tak zabawka ;]

pierwsze wrażenie... pozytywnie 60MB/s pc-NAS plik 1.5GB testy bo późno zabrałem się za to ;d

póki co zarąbiście

thx @KMY za radę aby kupić to cudo ;d

pzdr później jakieś obszerniejsze testy ;]

57

Jest jakis dodatek do zapisywania obrazow z kamery ip?

58

a to nie powinno być odwrotnie, że oprogramowanie kamery IP nagrywa obraz na dostępnym NAS?

W sofcie NSA325V2 nie ma takiej opcji.

59

Nie wszystkie kamery posiadają taką funkcję.

Nas synology oraz ReadyNAS mają taki dodatek.

60

czy komuś się udąło zrobić tak:

zamiast setek folderów (music, photo, public, audio, video, Volume1, Volume2) mieć po prostu volume1, volume2 (i oczywiście na tych Volume okreslone "foldery")

61

a czytałeś instrukcję?

w menu administracyjnym masz opcje "udziały", jak w nią wejdziesz po prawej stronie ekranu będziesz miał listę udziałów (folderów) i opcje, wejdź w edycję każdego z nich i odznacz, aby nie był publikowany.
Folderów predefinowanych nie możesz usunąć, ale będą nie widoczne.
Następnie zakładasz nowy udział (folder) nazywasz go jak chcesz i zaznaczasz opcję publikowania.

Predefinowane udziały np video służą do np dlna, ale w serwerze multimediów możesz określić który folder/udział ma być publikowany.

I sięgnij w końcu po instrukcje, czytanie nie boli smile

62

tja tja ;d

pdf studiuje czasem.. ale aktualnie mało czasu na to.... przygotowania... do świat..

63

Zastanawiam się czy brać tego zyxell-a czy o 200 droższego ReadyNAS 102.

64

Wydajność podobna (http://forum.nas-central.org/viewtopic. … 401#p56529), alternatywa jakaś tam jest (http://natisbad.org/NAS2/)... ale czy warto dokładać 200 PLN?

65

Zamierzam kupic Zyxel NSA 325 v2 ... ale ...

Cezary napisał/a:

Zmiana softu na debiana da tyle że będziesz mógł zrobić co będziesz chciał i jak będziesz chciał. Nie będziesz miał kolorowego gui (choć to da się), ale konfigurację będziesz miał ładną.

GUI bardzo mi się nie podoba, a ja jestem z gatunku tych którzy to lubią konsolę pod ręką i świadomości wiekszego panowania nad sprzętem. Rozwazam więc ewentualnosc zmiany systemu operacyjnego. Jak rozumiem w tym modelu jest to mozliwe ? (Zyxel NSA 325 v2)

Może ktoś z szanownych grupowiczów będzie w stanie mi pomóc. Niestety nie udaje mi sie znalezc informacji jak:

1.
czy używając oryginalnego oprogramowania, jak się cos posypie, np. z filesystemem to mozna wyjąć dyski, wsadzić do normalnego PCeta i naprawiać ? czy też jest jakiś "ichniejszy" modyfikowany raid/filesystem ? (czy mdadm jest tym samym mdadmem co w normalnym linuxie ?)

2.
czy da się powrocic do oryginalnego softu - przed oddaniem do ew. serwisu ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Marcin

66

marcint43 napisał/a:

2.
czy da się powrocic do oryginalnego softu - przed oddaniem do ew. serwisu ?

prawdopodobnie przypadkiem udalo mi sie trafic w link ktory odpowiada na drugie pytanie:
http://zyxel.nas-central.org/wiki/Restoring_Firmware

...The best way to detect this is with serial cable.

Jak zrobic seriala opisane dla modelu bez "V2":

http://zyxel.nas-central.org/wiki/Seria … 8NSA325%29

...pytanie czy pod NSA-325 v2 bedzie identycznie ?

67

marcint43 napisał/a:

...pytanie czy pod NSA-325 v2 bedzie identycznie ?

chyba bedzie identycznie smile vide:
http://forum.nas-central.org/viewtopic. … mp;t=11873
Technically it's the same box, but it has a better (more silent) fan.

68 (edytowany przez 3TH0 2014-01-13 00:20:38)

@marcint43,

Jak kupiłeś 325 V2 i jeżeli tak to jak postęp: udało Ci się wgrać nowy firmware (inny niż oryginał) bo się sam zastanawiam co do tego oryginału czy go nie zmienić twonky nie wczytuje napisów na dlna i ogółem chciałbym mieć większą możliwość  "obsługi" ;]

[EDiT]
zyxel udostępnił soft nowy:

Najnowsza wersja oprogramowania wbudowanego     V4.70(AALS.0)
Data wydania     2013-12-25
Uwagi na temat wydania     470AALS0C0.pdf
Rozmiar     46.46 MB

Lista zmian:

Features / Modification in V4.70(AAAJ.0)
[Enhancement]
 Add GoogleDrive support (Need GoogleDrive package)
 Add standard rsync server/client support (Need BackupPlanner package)
 Add OwnCloud support (Need OwnCloud package)
 Upgrade Twonky media server to 7.2.5 to support Apple TV with Twonky beam app
 HDD LEDs now blink slowly when the corresponding HDD hibernates. Users can select if they want to turn this feature off. If it’s turned off, the HDD LEDs stay on when the corresponding HDD hibernates.
 Enhance the limitation that HDD greater than 2TB can’t migrate from JBOD to RAID-1
 Notify user when new package(s) available
 Stop checking cdsdaemon in app watchdog when no volume exists
 Change CPU TOP 10 from 1.XXXXX to 1.X %.
 Change the Free space of Volume Capacity to % and MB similar as used space

ftp://ftp.zyxel.com/NSA325-v2/firmware/470AALS0C0.pdf

69

Niestety, zamowilem i czekam. Czas realizacji okreslony na ... jeszcze ...ok 2 tygodnie.

70

Dzięki za linka:) ciekawa lektura smile

> You cannot copy or move files/folders with a name that includes any of the following characters: ... cudzysłów podwójny, .. dwukropek ...

...lipa, chińska lipa, nadzieja w tym ze zarejestrowali to jako "Known Issue" ... jest jakaś szansa ze to poprawią.

> Media Server May Not Support the following Formats: gif, (...), ogg
...eh, sporo gifów i ogg'ów mam ...

new features:
> Notify user when new package(s) available

...ciekawe czy da sie to cholerstwo wylaczyc "normalnym" sposobem

PS. zaczynam sie coraz bardziej obawiac jakosci tego oprogramowania, i chyba nie powierzę mu "strategicznej" roli w domu... najpierw bedzie tam debian ...

71 (edytowany przez pepino 2014-01-15 12:12:22)

Czy na oryginalnym sofcie da się w nim uruchomić dyski jako oddzielne volumeny bez raid0/1? Jeżeli tak to czy przy takim ustawieni dyski będą usypiane pojedynczo tj. ten, co właśnie serwuje dane kręci się, a ten który nic nie robi usypia po zadanym czasie...

72

@pepino, tak da sie JBOD ja mam oddzielnie 2 x 4TB
co do usypiania nie wiem jak to sprawdzić ;d

@KMY,
próbowałeś zainstalować jakiś alternatywny soft do NSA lub ten nowy?

interesuje mnie głownie dlna z napisami itp bo ten twonky sobie nie radzi z napi... a jest jakaś inna możliwość, inny porgram do dlna instalować?

73

To od tv zależy czy obsłuży napisy. minidlna wspiera, o ile tylko klient będzie chciał z nich korzystać.

74

właśnie @Cezary, minidlna dział pięknie na OpenWRT z tv LG ;] napisy itp tylko twonky coś nie tego...

75

@3HTO wgrałem nowy soft, ale dlna nie sprawdzałem, bo ja korzystam z odtwarzacza sieciowego, który pobiera dane z dysku, ale nie poprzez serwer dlna. Mam odtwarzacz firmy Emtec. Ewentualnie odtwarzam na laptopie ale też z dysku a nie dlna.
Alternatywy nie instalowałem. NSA u mnie robi za magazyn danych a do tego wystarcza oryginalny soft.