Odp: huawei hg553 / vodafone /
Tak każdy z openwrt, tak ma. Proste - kilka kliknięć w sumie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → huawei hg553 / vodafone /
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak każdy z openwrt, tak ma. Proste - kilka kliknięć w sumie.
Witam. Mam już ten router z OpenWRT. Z góry bardzo przepraszam za laicyzm, ale to dopiero mój pierwszy kontakt z OpenWRT. Chodzi mi o konfigurację klienta w moście WiFi. Faktycznie dość szybko udało się nawiązać połączenie po WiFi z moją siecią lokalną, ale nie ma netu na kompie podpiętym po kablu po LAN? Ciekawe gdzie popełniłem błąd? Jest kilka opcji w tym oknie konfiguracji: lan, van, wwan, może tu? Podpowiedź była wwan. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
Nikt tego nie wie. Pokaż jak to skonfigurowałeś - zaloguj się przez ssh (masz to w faq na górze strony), pokaż wyniki poleceń:
uci show network
uci show wireless
i napisz przez co jest podłączony (kabel, wifi) i jaki efekt oczekiwałeś.
Router podłączyłem do lapka dołączonym kablem przez porty LAN. Zalogowałem się do routera i tam odnalazłem w WiFi, żeby zeskanować dostępne sieci, więc znalazł moja, z którą się połączyłem. Zrobiłem restart routera przyciskiem wył./wł. Możliwe, że wszystko źle od początku zacząłem. Powinienem wyłączyć DHCP i przydzielić mu stałe IP z puli głównego routera, z którym się ma połączyć. Możliwe, że jak to poprawię to zatrybi. Może mała podpowiedź dla laika jak to zrobić od A do Z?
Na razie nic złego nie zrobiłeś. Jaką adresację ma główny router? Jeżeli 192.168.1.x to musisz na lan hg553 zmienić adres na np. 192.168.2.1 - nie może być z tej samej adresacji co ma główny router.
Tak router główny ma 192.168.1.1, więc zmienię na 192.168.2.1, tylko jeden TP Link też mam w układzie mostu WiFi i chyba tez mu dałem 192.168.2.1. Czy mogą 2 mieć taki adres?
Jeżeli nie jest hg553 podłączony pod tego drugiego to możesz.
Tu nie zrobiłeś żadnego mostu tylko zwykłego klienta ap, tak?
Tak. Generalnie chodzi mi o konfigurację: klienta AP po WiFi, bo nie ma jak kabla pociągnąć. Router jako klient AP daje sieć i net już dalej do właściwego urządzenia (tuner SAT) tylko po kablu LAN. Tak już zrobiłem z TP Linkiem TL-WR743ND ( klient) i działa. Oba (TP Link i HG 553) maja się łączyć po WiFi z TP Linkiem TD-W8951ND. Chciałbym sprawdzić czy HG 553 będzie lepiej działał niż Tp Link, bo on najprawdopodobniej ma problemy z zasięgiem, czasami zrywa połączenie lub nie ma płynności przesyłania danych. Strop jest żelbetonowy najpewniej z dużą ilością żelastwa, a i grubość spora, do tego ściana.
Dawaj konfigi, zobaczymy co zrobiłeś.
Witam. Z tymi configami to mogę mieć problemy ... he he, bo nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy bym je dobrze odczytał, ale zrobiłem zrzuty:
1. http://www.fotosik.pl/zdjecie/c30a42dd0c22d8d2
2. http://www.fotosik.pl/zdjecie/e36bdf1edbbce1fe
3. http://www.fotosik.pl/zdjecie/da9ac8f001095158
Byłbym wdzięczny za ocenę czy wszystko jest dobrze ustawione?
Po kilku nieudanych próbach udało mi się to zrobić. Wina była po stronie TP Linka (z Neo), są problemy z logowaniem się do niego zwłaszcza po WiFi i trzeba go wł/wył. przyciskiem, wtedy już można i również wtedy już mogłem się z nim z HG553 połączyć bezprzewodowo. Czy powinienem wyłączyć na HG553 - DHCP w LAN (zaznaczone na foto 3) - "Ignoruj interfejs"? Czy na urządzeniu, które jest podłączone do HG553 powinienem przyznawać adresy IP z tego routera, czyli np. 192.168.3.150 (170 itp.), czy z głównego 192.168.1.150 (170 itp.)? Ostatnia sprawa to hasło, którego nie ma dla root (teraz jest o głównego routera), czy ono również powinno być uaktualnione?
Screenshoty mało mówią, bo wszystko jest w kilkunastu miejscach. Jak się podłączyć masz w faq na górze strony, wykonaj i pokaż:
uci show network
uci show wireless
Choć już to zbędne jak pisałeś zrobiłeś.
To zwykły klient więc robi nat. Więc dhcp nie wyłączasz, bo to on przyznaje adresy, a hasło dla roota powinieneś sobie ustawić. Samo z głównego routera się nie pobierze bo i jak.
Witam. Czy ten router, bez żadnych zmian w sensie instalacji konkretnego obrazu pod konkretny modem, będzie obłsługiwał modemy typu Huawei E160, Huawei E3131h-2 i Vodafone K4505? Po prostu wkładam jeden z wymienionych modemów (są na liście obsługiwanych modemów przez ten router) i zaczyna działać? Pozdrawiam.
Nie robi się obrazów pod konkretny modem bo i po co. Tak, wkładasz, konfigurujesz i ma działać.
Witam. Niestety nie mam pojęcia jak wejść przez LuCI w konfigurację modemu? Z automatu nie łączy się modem po włożeniu do portu USB routera. Modemy Huawei E160 i Vodafone K4505 z kartami Orange Free. Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam.
Sieci/interfejsy/wan edycja, wybierasz umts i dalej wiesz co wpisać. Lepiej z konsoli: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
Dzień dobry,
Mam trzy takie oto routery. Dwa co dopiero zakupiłem żeby rozszerzyć sieć, jeden już działa jako brama podłączona do routera ADSL ustawionego w tryb bridge. (de facto: Huawei Router -> modem ADSL).
Zakupiłem dwa takie same routerki, które chce podłączyć do poprzedniego i ustawić je w tryb AP, bo wcześniej wyczytałem, że jest taka możliwość: https://wiki.openwrt.org/doc/recipes/dumbap
Oczywiście na każdym z nich zainstalowałem OpenWRT (Attitude Adjustment 12.09).
plan jest taki: Huawei AP1 -> Huawei Router (podłączony do routera ADSL) <- Huawei AP2
Na razie próbuję połączyć jeden AP. Wykonywałem polecenia konfiguracji przez LUCI z tutoriala. Banalne 6 kroków - wyłączenie DHCP, nadanie statycznego IP i podłączenie routera z nowym AP. Ponadto wyłączyłem interfejs WAN.
Niestety, nie działa. Łącząc się z AP, nie mam dostępu do internetu, ani do routera - nie mogę go spingować (192.168.1.1) z poziomu ani komputera, ani AP.
Teoretycznie ta konfiguracja powinna wystarczyć (zgodnie z tutorialem). Nie próbowałem działać przez CLI, wykonałem tylko konfigurację przez LUCI.
Proszę o rady.
Z konsoli pokaż
uci show network
uci show wireless
z każdego z routerów.
Udało się przy połączeniu kablem (host -> AP ->router) - wszystko przewodowo, muszę jeszcze pokombinować z wifi, ale...
chyba ucegliłem tego huawei. Po każdym resecie i wgraniu OpenWRT na nowo nie mogę się połączyć, timeout.
Nie mam pojęcia, co się dzieje i dlaczego. Miał ktoś podobny przypadek i wie jak to rozwiązać?
//EDIT:
Jakoś się uporałem z tym problemem. Wgrałem oryginalny firmware D-Link i zrobiłem ponownie reinstall OpenWRT.
Ale sytuacja jest nadal taka sama: kabel OK, wifi NIE-OK.
Zaobserwowałem, że pingi są dosyć dziwne.
Router 192.168.1.1, AP - 192.168.1.2
pingi z PC podłączonego kablem do AP.
PC -> AP
ping 192.168.1.2
Badanie 192.168.1.2 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 192.168.1.1: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.1.1: Host docelowy jest nieosiągalny.Statystyka badania ping dla 192.168.1.2:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Kolejna próba:
192.168.1.2
Badanie 192.168.1.2 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 192.168.1.2: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.2: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: Host docelowy jest nieosiągalny.Statystyka badania ping dla 192.168.1.2:
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms
Czasem za każdym razem dostaje response.
ping -t w większości daje "Host docelowy jest nieosiągalny"
PC -> Router
ping 192.168.1.1
Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 192.168.1.2: Port docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.1.2: Port docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64
Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=64Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms
Tutaj też zmiennie.
W każdym razie, wypiszę pliki konfiguracyjne z konsoli:
AP:
/etc/config/network
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'config interface 'lan'
option ifname 'eth1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option ipaddr '192.168.1.2'
/etc/config/wireless/
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option channel '11'
option macaddr '00:24:d2:1a:5f:83'
option hwmode '11g'
option txpower '20'
option country '00'config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'AP'
option wmm '0'
Router:
/etc/config/network
config switch 'eth1'
option reset '1'
option enable_vlan '1'config switch_vlan
option device 'eth1'
option vlan '1'
option ports '0 1 2 5t'config switch_vlan
option device 'eth1'
option vlan '2'
option ports '3 5t'config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth1.1'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option nat '1'config interface 'wan'
option ifname 'eth1.2'
option _orig_ifname 'eth1.2'
option _orig_bridge 'false'
option proto 'pppoe'
option username 'blabla@blabla'
option password '1234'
/etc/config/wireless
option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option txpower '20'
option country '00'
option channel '1'config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'Pupa'
option encryption 'psk2+ccmp'
option key 'haslo'
Patrząc na te pingi, przypuszczam, że świeżo zakupiony routerek może być uszkodzony. W każdym razie, po jego stronie leży problem z nieregularnością pingów.
Interfejsy wifi obydwu routerów mają takie same MAC adresy, czy na tym poziomie może występować ich konfilkt?
Proszę o sugestie ![]()
Nie powinny być takie samie. Zmień jeden większy.
Jak wcześniej zmieniałem, to tworzył się drugi interfejs - radio1.
Znalazłem takie info:
The correct way to change the wifi mac is via option macaddr in the wifi-iface section of /etc/config/wireless - this isn't exposed by the gui
Ale opcja macaddr jest w sekcji wifi-device, nie wifi-iface. Jak to zrobić?
Edytorem tekstu. Vi lub nano, przenieś ten mac adres do innej sekcji.
Niestety coś jest nie tak.
Przy każdej próbie dodaje mi interfejs:
http://oi63.tinypic.com/33k3dy0.jpg
Wklejałem na nowo plik catem (cat > wireless).
Oto jak wygląda obecnie, po automatycznym utworzeniu dodatkowych interfejsów
option type 'mac80211'
option channel '11'
option hwmode '11g'
option txpower '20'
option country '00'config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'AP'config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option channel '11'
option macaddr '00:24:d2:1a:5f:85'
option hwmode '11g'config wifi-iface
option device 'radio1'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'OpenWrt'
option encryption 'none'
config wifi-device radio2
option type mac80211
option channel 11
option macaddr 00:24:d2:1a:5f:83
option hwmode 11g# REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:
option disabled 1config wifi-iface
option device radio2
option network lan
option mode ap
option ssid OpenWrt
option encryption none
Nie wiem, czy aby na pewno mogę zmieniać MAC... Albo robię coś źle.
// Mogę uruchomić tylko ostatnio dodany interfejs
Zrób:
rm /etc/config/wireless
wifi detect > /etc/config/wireless
A potem bez usuwania dodaj nowy mac adres do sekcji wifi-iface.
Zrobiłem tak.
Zmieniając mac jednocześnie w wifi-device powstaje nowy interfejs wifi, którego nie mogę uruchomić.
Zmieniając mac tylko w wifi-iface zmienia się BSSID, ale dalej brak połączenia z internetem.
Problem jest też z łącznością jako taką, nieregularne pingi, timeouty, czasem mogę się połączyć przez puttiego, czasem nie.
Ale dostęp do internetu jest przy takim ustawieniu: komputer ---- kabel ---> AP -> router.
Poważnie, nie wiem już co jest grane. Czy są jeszcze jakieś pomysły?
1. Wgraj mój soft
2. Odblokuj tylko wifi - usuń linię z disabled 1, zobacz czy działa
3. Działaj dalej jak tak.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → huawei hg553 / vodafone /
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc