76

Odp: huawei hg553 / vodafone /

A czy ja moge wgrac sobie Gargoyle PL i jaką wersję na Huawei hg553 ???

77

Jako że nie mam 553 i nigdy nie robiłem takiej wersji gargoyle - to nie, nie możesz smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Dzieki za szybka odpowiedz. Bo czytalem o tych twoich ciekawych udogodnieniach dla Aero2 - ALE one sa chyba tylko pod gargoyle?

79

To tylko jeden plugin. Masz też skrypt który całą automatykę robi, a to działa na dowolnym systemie.

80

A o jaki skrypt się rozchodzi..?6
Włączyłem wifi w routerze i tablet z android em się połączył iPhone tez a laptop z Windows7 nie połączy się z routerem po wifi a na lanie było ok? Co jest.? Coś trzeba będzie ustawić jeszcze? Dodam że w łapie wifi dobrze działa bo z hot spotu mam net

81

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 14#p109414

82

OKI kody captcha mi sie wyswietlaja. W laptopie wywalilem stare polaczenia wifi i polaczylo mnie juz z routerem. Zostala kwestia skryptu. Wpisalem w putty skrypt ale po kodzie z aero musialem recznie wylaczyc i wlaczyc wan zeby miec neta. Moze trzeba router zrestartowac. Podaje polecenia z putty . Moze Cezary cos doradzi.

root@OpenWrt:~# opkg update
Downloading http://downloads.openwrt.org/attitude_a … m63xx/gene      ric/packages/Packages.gz.

Updated list of available packages in /var/opkg-lists/attitude_adjustment.
root@OpenWrt:~# opkg install wget-nossl
Installing wget-nossl (1.13.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/attitude_a … m63xx/gene      ric/packages/wget-nossl_1.13.4-1_brcm63xx.ipk.
Configuring wget-nossl.
root@OpenWrt:~# wget http://dl.eko.one.pl/projekty/99-aero2 -O /etc/hotplug.d/if
ace/99-aero2
--2014-08-29 11:38:27--  http://dl.eko.one.pl/projekty/99-aero2
Resolving dl.eko.one.pl... 178.235.241.16
Connecting to dl.eko.one.pl|178.235.241.16|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 751 [application/octet-stream]
Saving to: `/etc/hotplug.d/iface/99-aero2'

100%[======================================>] 751         --.-K/s   in 0s

2014-08-29 11:38:28 (4.90 MB/s) - `/etc/hotplug.d/iface/99-aero2' saved [751/751      ]

root@OpenWrt:~# chmod 755 /etc/hotplug.d/iface/99-aero2
root@OpenWrt:~#

83

uci show network.wan pokaż.

84

Jak będę przy routerze to dam wyniki. A ten skrypt to z tego co dobrze zrozumiałem ma po wpisaniu kodu i kliknięciu sprawdź sam rozłączyć i połączyć z netem. Tak???

85

Tak.

86

/$ uci show network.wan
network.wan=interface
network.wan._orig_ifname=eth0
network.wan._orig_bridge=false
network.wan.proto=3g
network.wan.service=umts_only
network.wan.apn=darmowy
network.wan.device=/dev/ttyUSB0

87

Tak, to tylko tyle i wszystko ma działać z automatu. Z tym że sam skrypt czeka tylko minutę, potem kończy pracę.

88

Cosik mi to nie chodzi ? moze czegos nie zainstalowalem. Fajnie by bylo miec automat taki z tymi kodami bo tak to zawsze musze wejsc w menu routera, zalogowac sie i dopiero tam kliknac rozlacz i czekac i wtedy kliknac polacz. ten skrypt co napisales jest dobrze pomyslany, jesli wykrywa ze jest kod i sie go wpisze to wtedy sam rozlacza i wlacza neta - super sprawa tylko czemu mi nie chodzi.???

89

A w ogóle zdążasz go wpisać w minutę po pojawieniu się potrzeby wpisania kodu? smile

90

Tak ostatnio nawet patrzylem na czas polaczenia i jak minela godzina to wylaczylo neta. Wtedy Kliknalem polacz w open wrt i wyskoczyl kod w przegladarce i 10 sekund i wpisany i wyskoczylo ze mam rozlaczyc i wlaczyc polaczenie. I patrzylem na status wan caly czas po wpisaniu kodu byl wlaczony net. Wiec po 2-3 minutach sam reczne wylaczylem i polaczylem aby miec neta. A moze robie cos nie tak . Ta 1 minuta to jest od czasu pojawienia sie kodu- tak ? Tyle ze przed kodem zawsze wywala neta i musze wlaczyc z menu rutera. Moze opiszesz dokladnie co mam zrobic i gdzie patrzec.

91

Minuta od pojawienia się interfejsu, tak.

92

Juz kilkanascie razy probowalem i nic . Caly czas jest polaczenie po wpisaniu kodu. Jesli Cezary masz jakies opcje to daj znac. Aha a czy w menu Openwrt siec - interfejsy mam 4 przyciski co do wan polacz stop edycja usun nie dalo by sie dodac przycisku zrestartuj albo zamienic dzialanie przycisku usun na zrestaruj. Bo tak to musze rozlaczac sie potwierdzac wyskakujace okno a potem laczyc. Ten twoj skrypt jest lepszy ale mi nie dziala czemus to moze tak bym sobie ulatwil troche. Czekam na odpowiedz

93

Wykonaj po prostu ten skrypt z palca po wprowadzeniu kodu. Zobaczy czy i jak działa.

94

Czyli jak dobrze rozumiem mam czekac na kod , a gdy sie pojawi wpisac go i wtedy bedzie wymagane ponowne polaczenie, ja sam nie polacze ale przez putty wpisze kod ręcznie tak jak na tamtym linku, tyle ze nie pobierze danych bo nie będzie mial neta. czy tylko wpisac koncowke czyli    chmod 755 /etc/hotplug.d/iface/99-aero2     co to jest ten  wget-nossl  - wiem ze to jakis pakiet i raczej mam zainstalowany bo to chyba sie sprawdza w zainstalowanych pakietach z menu open wrt

95

Czy w menu Openwrt siec - interfejsy mam 4 przyciski co do wan polacz stop edycja usun nie dalo by sie dodac przycisku zrestartuj albo zamienic dzialanie przycisku usun na zrestaruj. Bo tak to musze rozlaczac sie potwierdzac wyskakujace okno a potem laczyc. Przydalo by mi się bardzo

96

Pewnie że by się dało. Możesz sobie to napisać.

97

Ale nie wiem zbytnio jak. Moze byś mi pomógł?

98

Niestety musisz się nauczyć języka skryptowego Lua do tego.

99

Potrzebuje zrobic te jedna rzecz i tyle.Nie będe więcej tego uzywac. To jakby uczyc sie latania samolotem zeby raz w zyciu przeleciec sie szybowcem. Jak mozesz to pomoz bo dla Ciebie to tylko pewnie pare minut i zrobione.

100

Nie, ja też nie piszę w lua. Nie lubię go i trzymam się od niego z daleka.