Przeczytałem te posty:
krzychu22t napisał/a:Witam, od kilku miesięcy wykorzystuję ten router jako switch i dodatkowy AP na piętrze oraz serwer DLNA. Działa to całkiem stabilnie, jedynym problemem jest tragicznie wolny zapis na dysk.
Cezary napisał/a:Hub z własnym zasilaniem to podstawa w takich sytuacjach.
krzychu22t napisał/a:Podłączyłem do dysku zewnętrzne zasilanie 5V i nic to nie dało, odczyt nadal na poziomie 2.2MB/s zapis 32KB/s, problem był w montowaniu dysku - zasugerowałem się stroną https://wiki.openwrt.org/doc/howto/writable_ntfs i montowałem tak:
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/usb-ntfs -o rw,sync
później trafiłem na ten link https://dev.openwrt.org/ticket/7813#comment:9 i gdy wyrzuciłem opcję sync to zapis wzrósł do 1MB/s i na samym końcu na eko.one.pl trafiłem na poradę użytkownika Przmus aby dysk montować w ten sposób:
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/usb-ntfs -o big_writes
i teraz mam odczyt 2.2MB/s a zapis 2MB/s na razie wystarczy...
Okazuje się iż też mam podobny problem z zapisem ale na pendrive FAT32 - strasznie wolno zapisuje. Pendrive jest montowany automatycznie i jest tam właśnie opcja sync:
/dev/sda1 on /mnt/extstor type vfat (rw,sync,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
Gdzie w konfiguracji zmienić aby montowanie było bez tej opcji sync?
Aha, opcję sync mam też w pliku /etc/exports, korzysta z tego serwer NFS który też serwuje katalog umieszczony na tym samym pendrive'ie za pomocą linku symbolicznego. Czy jak zmienię montowanie pendrive'a bez opcji sync to muszę też usunąć sync z pliku /etc/exports ?
W ogóle to jak najlepiej montować tego pendrive'a - mam na nim odpalone różne usługi takie jak PXE server, FTP, Samba, HTTP.
Zostawić montowanie automatyczne hotplug, czy może da się jakoś inaczej montować tak aby po restarcie pendrive był montowany automatycznie?
W tej chwili nie mogę odmontować pendrive'a aby zamontować go później ręcznie np. bez sync - pojawia mi się taki komunikat:
root@OpenWrt:~# umount /mnt/extstor
umount: can't umount /mnt/extstor: Device or resource busy