Odp: Plugin PPTP dla gargoyle
jezeli o to chodzi jest właczone pptp
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33e … 15da6.html
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Plugin PPTP dla gargoyle
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jezeli o to chodzi jest właczone pptp
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33e … 15da6.html
Więc powinien przepuszczać ruch.
Zrób sobie tunel z komputera lub smartfona i zobacz czy cię przepuści.
paszis napisał/a:To że częściowo nie działał to nie jest problem żaden, problemem jest podejście do wytłumaczenia dlaczego , a raczej chamskie ataki/wyzwiska twego trolla za to że się zapytać ośmieliłem , co ostatecznie okazało się jak wszyscy widzieli doprowadziło do "zbanowanie za zapytanie"
Znów mnie zbanujesz? trolla swego naślesz? czy porostu zwyczajnie odpowiesz?
No "sory memory"-powtarzasz ten tekst jak jakąś mantę! Normalnie masakra-żal.pl. Wiele razy nie wtrącałem się do tych "waszych pyskówek" ale widzę że nie ma skutku. Chłopie wyluzuj, Cezary jest tutaj bardzo tolerancyjny- gdybyś pisał takie rzeczy na innych forach to już by Cię 100 razy zbanowali. Zarejestruj się np. na www.bez-kabli.pl i posprzeczaj się bez wyzwisk, ba nawet jak racja będzie po Twojej stronie to i tak Cię zbanuje klub wzajemnej adoracji moderatorów forum. A co do ww tematu pluginu PPTP to masz pretensję do Cezarego jakbyś od niego to software kupił i nie działa.
Prosili cię o to, czy tak sam z siebie całkowicie bez sensu?
Jak wyraźnie pisałem nie chodzi mi o ten pieprzony plugin PPTP , to jest nie istotne , jutro może i będzie działał.
Każdy rozgarnięty doskonale widzi w czym problem , "zły i dobry policjant"
Dlaczego trolla za wyzwiska i bezpodstawne ataki nie zbanowano ale mnie za to mnie ,nagle i bez ostrzeżenia?
Myśl logicznie, przecież to masz wszystko widoczne jak na dłoni.
Widać z tego co piszesz że albo doczytałeś albo kota ogonem odwracasz, nigdy z nikim konfliktów tu nie miałem prócz trolla.
Więc powinien przepuszczać ruch.
Zrób sobie tunel z komputera lub smartfona i zobacz czy cię przepuści.
wgrałem nowsze oprogramowanie i sprawdziłem jeszcze raz połączenie z superfreevpn.com i działa mam tylko problem z mikrotikiem mam połączenie mogę połączyć się do komputerów po lanie lecz problem jest z netem nic nie działa? może mam ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć w mikrotiku
dzięki za pomoc ;-)
Mam pomysł, żeby dla paszis'a włączyć 10-krotne potwierdzenie captcha przy dodawaniu posta. Może wtedy mu się odechce pisać tych swoich macierewiczowskich wywodów o spisku na forum eko.
Mam pomysł, żeby dla paszis'a włączyć 10-krotne potwierdzenie captcha przy dodawaniu posta. Może wtedy mu się odechce pisać tych swoich macierewiczowskich wywodów o spisku na forum eko.
Ja mam lepszy 100 krotonie ZABANOWAĆ a dodatkowo "zabierz babci dowód"
Czy ty uważasz że to śmieszne ,zdajesz sobie sprawę z swej durnoty , co widzi każdy zaangażowania/trollowania politycznego nawet na tym forum?
Przecie ty powinieneś dostać bana natychmiast , to nie forum o polityce i promowaniu płatnych z GW
Widzę że robi się coraz ciekawiej?
----
Ps. aby było jasne nie interesuje mnie ani PO ani PIS
@pasza vel paszis - z ciekawości zacząłem czytać ten wątek by się czegoś nauczyć i natrafiłem na twoje posty. Agresywne. Potem czytam i widzę, że zaczynasz lecieć z wyzwiskami. Pomyślałem - ma chłopina zły dzień. Ale widzę, że dalej to ciągniesz.
Już nawet do Cezara masz pretensje. To przekroczyło granice absurdu.
Stary - odpuść to i idź stąd. Coś nie działa i tyle. Zostaw to forum i odejdź bo Twoje frustracje są nieznośne.
@paszis: po raz kolejny zostałeś zabnowany na tym forum. Nie musisz tu być, to nie jest obowiązkowe.
Witam,
wczoraj odważyłem się do mojego TP-LINK wr1043nd v1 zainstalować Gargoyle.
bezproblemowa piękna konfiguracja, strony www otwierają się szybciej ! - bajer ![]()
zainstalowałem Gargoyle, aby mieć serwer VPN,
- chcę postawić serwer, aby router od rodziców mógł się połączyć do mnie i wzajemnie widzieć sieć lan(samba, dlna)
rodzice mają:
TP-LINK TL-WR841N - chyba, ale na stronie producenta wszystkie routery z dwoma antenami mają takie opcje:
VPN Pass-Through: PPTP, L2TP, IPSec (ESP Head)
w Gargoyle mam serwer OpenVPN lecz niestety router od rodziców nie ma takiego klienta.
szukałem i szukałem i znalazłem jeden wątek w necie na forum:
https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … p;start=10
więc pytanie:
- co muszę zrobić, aby mieć serwer PPTP z interfejsem graficznym, takim jak tutaj:
Z góry dziękuję za cierpliwość i pomoc ![]()
Nie tego w postaci graficznej. Jak już to zainstaluj pptp ręcznie - jest opisane na eko.one.pl, ale - jak podałeś to nie są klienci vpn tylko router umożliwia przepuszczenie ruchu vpn tego typu.
... jak podałeś to nie są klienci vpn tylko router umożliwia przepuszczenie ruchu vpn tego typu.
tzn, chcę dwa routery (mój na garogyle i rodziców tp-link na oryginalnym firmware) spiąć tunelem, tak abyśmy wzajemnie widzieli swoje otoczenie sieciowe i serwery dlna.
instalując u siebie serwer pptp osiągnę ten cel ?
Nie. 841 nie ma na oryginalnym sofcie klienta czy serwera vpn.
taka mała sugestia dla pluginu PPTP ![]()
byłoby lux, jakby po wyłączeniu PPTP, nie ginęły dodane informacje, czyli IP user itd
bo jak wyłączę i włączę, to trzeba wpisywać od nowa dane,
i druga propozycja, jakby można było podać 2 lub więcej PPTP serwerów i tylko przełączać między nimi,
oj życie z gargoyle byłoby wtedy wspaniałe ![]()
Plugin mi działa, ale nie tak jakbym tego chciał. Może po kolei:
- PPTP Server - DD-WRT
- PPTP Client - Gargoyle
Skonfigurowane i działające, ale problem w tym, że po podłączeniu zmienia się brama domyślna na tą z serwera PPTP. A ponieważ VPN potrzebny mi jest do tylko do połączenie dwóch sieci lokalnych, to takie rozwiązanie jest nie do zaakceptowania. Dodam od razu: Ograniczenia sprzętowe uniemożliwiają odpalenie OpenVPN na jednym z routerów.
Dam sobie radę metodą: połączyć się i ręcznie pozmieniać routing ... ale nie o to chodzi ![]()
Z tego co znalazłem, to grzebiąc w /lib/netifd/ppp-up, a konkretnie w linii:
[ -n "$IPREMOTE" ] && proto_add_ipv4_route 0.0.0.0 0 "$IPREMOTE"mogę wyłączyć nową domyślną bramę i przestawić routing wg swoich wymagań wpisując tu na sztywno adresy IP. Nawet działa. Da się to zrobić jakoś ładniej, czyli wpisując odpowiednie zmienne? A może robi się to jeszcze jakoś inaczej?
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest ładniejsze rozwiązanie.
W takim prymitywnym systemie o nazwie Windows należy wyklikać, żeby mimo połączenie VPN przez PPTP zachował domyślną bramę połączenia sieciowego. Tutaj brakuje takiej opcji ![]()
Mam pomysł na inne rozwiązanie problemu, ale mam kilka pytań.
O ile dobrze zrozumiałem skrypt ppp-up, to w miarę dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie skryptu, który ustawia routing w katalogu: /etc/ppp/ip-up.d/? Ten fragment kodu sprawdza czy coś tam jest i uruchamia po kolei (znaczy alfabetycznie):
[ -d /etc/ppp/ip-up.d ] && {
for SCRIPT in /etc/ppp/ip-up.d/*
do
[ -x "$SCRIPT" ] && "$SCRIPT" "$@"
done
}?
Wada: Najpierw routing zostanie przestawiony na inną bramę a potem będę ją usuwał i znowu przestawiał.
Zaleta: Jakiekolwiek zmiany w /lib/netifd/ppp-up mnie nie obchodzą, bo mam swój dodatkowy plik.
Dobrze myślę?
Pytania:
Co powoduje usunięcie domyślnej bramy po nawiązaniu połączenia PPTP? Wspomniana w poprzednim poście linia ustawia nową bramę, ale jej usunięcie powoduje, że nie ma sieci wcale. Domyślną bramę coś usunęło wcześniej i tego nie potrafię znaleźć
Demon pppd usunął? Co po rozłączeniu PPTP przywraca bramę też nie wiem...
Da się jakoś te moje przeróbki, czyli konkretnie:
proto_add_ipv4_route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.48.2.81
proto_add_ipv4_route 192.168.24.0 255.255.255.0 192.168.24.2sparametryzować? Chodzi mi o to gdzie znajdę odpowiednie zmienne na stary numer bramy (10.48.2.81) oraz adres mi maskę podsieci z PPTP (192.168.24.0/255.255.255.0)? Adres IP bramy dla PPTP to $IPREMOTE.
Bierz trunka, przerabiaj i proponuj zmiany. Strzelam że nikt nie miał potrzeby wykorzystania pptp do innych celów niż faktycznie połączenie do vpn, więc rozwiązanie jest takie jak inne.
Masz to co masz w konfigu ppp. Domyślnie jest.
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za usunięcie posta - ruszyłem mózgownicą troszkę bardziej i domyśliłem się odpowiedzi, a Cezary zaskoczył mnie szybkością odpowiedzi ![]()
Pytanie było o szyfrowanie w pluginie PPTP i czy jest ono włączone.
A czy istnieje jakaś szansa na pojawienie się możliwości połączenia przez nieszyfrowane L2TP "out of the box"?
O ile ktoś zrobi plugin. To większym problemem nie jest, ktoś za to musi zrobić działający konfig na którym będzie można się wzorować.
Mam zainstalowaną w D-Link DWR 116 chyba ostatnią / aktualną wersję Gargoyle gargoyle-1.12.0.2-ramips-mt7620-dlink_dwr-116-a1-squashfs-sysupgrade. Niestety nie mogę, po wybraniu z listy dodatków po odświeżeniu, go zainstalować. Dokładnie to po niby instalowaniu nie ma go na liście zainstalowanych dodatków oraz do wyboru w menu konfiguracja.
Jak to ruszyć, żeby ten dodatek pojawił się jako zainstalowany?
Mi się zainstalował. Może nie masz już miejsca we flash na instalację czegoś nowego? Zrób z konsoli
opkg update
opkg install plugin-gargoyle-pptpI pokaż co wyszło.
Niestety nie jestem biegły w komunikacji przez konsolę. Czy w putty mam połączyć się przez telnet czy ssh?
Przez ssh. Przeczytaj faq na górze tej strony, jest tam wszystko opisane.
Dzięki. W jednym z routerów mam zajęte 17 z 27 MB pamięci RAM. Może to jest przyczyna? Na pewno jest zainstalowany pakiet OpenVPN, z którego nie będę korzystać. Czy można go odinstalować i w jego miejsce zainstalować PPTP?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Plugin PPTP dla gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc