26

Odp: Skrypty do stacji meteo

printf "%0.1f" "13.129121"
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Odp: Skrypty do stacji meteo

w pliku index.php jest ustawione filtrowanie na wykresie. Gdy wpisuje wartości powyżej 0 wszytko ładnie działa jak wpisze 0 cały wykres znika. Co zrobić aby wyciąć wykres z czujnika 0?

if(in_array($k,array(99,1,7,11,10,8,3,9))) continue;

28 (edytowany przez wabikboy 2013-10-15 11:21:54)

Odp: Skrypty do stacji meteo

maglo18 napisał/a:

Co zrobić aby wyciąć wykres z czujnika 0?

Nie rozumiem, jak wyciąć wykres z czujnika 0

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

29

Odp: Skrypty do stacji meteo

Przepraszam że może wypowiadam się nie fachowo ale gdybym się na tym znał to sam bym to zrobił. Wydaje mi sie ze:
to jest cześć gdzie przypisane sa temperatury do nazw

$temp = array(); $obecna = array();
$test = false; // pokazuje wszystkie pokoje na wykresie
$temp[0] = "Sypialnia";
$temp[1] = "Zewnątrz #1";
$temp[2] = "Pokój Dagmary";
$temp[3] = "Strych";
$temp[4] = "Łazienka";
$temp[5] = "Pokój Bartosza";
$temp[6] = "Salon";
$temp[7] = "Zewnątrz #2";
$temp[8] = "Piec (temp)";
$temp[9] = "Grunt (10 cm)";
$temp[10] = "Kaloryfer";
$temp[11] = "Zewnątrz #3";
$temp[12] = "Kuchnia";

W tej linijce poniżej ustawiam które czujniki na wykresie maja być widoczne. Jeżeli wpiszę aby czujnik 1-99 to mozna je ukryć pominąć aby nie były widoczne na wykresach. Jężeli jest 0 (wydaje mi sie że to czujnik nr w tym przypadku) wykres znika.

if(in_array($k,array(99,1,7,11,10,8,3,9)))

Jeżeli źle interpretuje ten kod to proszę o poprawkę.

30

Odp: Skrypty do stacji meteo

w tym IF wpisujesz nr tablicy, sprawdź więc czy tablica nr 0 zawiera jakieś dane jeśli tak to czy są poprawne.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

31

Odp: Skrypty do stacji meteo

Jak to sprawdzić?

32 (edytowany przez wabikboy 2013-10-15 13:59:48)

Odp: Skrypty do stacji meteo

Z tego co widzę to skopiowałeś skrypty bbarwik'a a u niego "99,1,7,11,10,8,3,9" to nr plików więc pytanie czy masz plik z nr 0 który zawiera dane potrzebne dla wykresu.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

33

Odp: Skrypty do stacji meteo

Mam pliki od 0 do 13.

34

Odp: Skrypty do stacji meteo

To sprawdź poprawność pliku 0 bo może Ci jakieś krzaki wstawiło jeśli to nie to, to ja już nie wiem.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

35 (edytowany przez maglo18 2013-10-15 15:02:26)

Odp: Skrypty do stacji meteo

Plik  ma taka samą strukturę jak i pozostałe. Wg mnie problem nie leży w pliku tylko w składni index.php. Wykresy z pliku 0 generuja sie bez problemu. Wykres wysypuje się kiedy nie chcę wykresu z tego pliku. Poczekam może ktoś pomoże albo autor się wypowie.

36

Odp: Skrypty do stacji meteo

Używasz starych plików, pobierz sobie nowe tam masz poprawione większość błędów + łatwy config.

http://bbarwik.com/meteo/ - stacja meteo na OpenWrt
MR3420v2 + 2xWDR3600 + Foxconn NT-435 + Foxconn NT-535.
Niestety teraz wynajmuję mieszkanie więc tymczasowo plany rozbudowy wstrzymane sad

37

Odp: Skrypty do stacji meteo

@bbarwik Jeszcze jedna przypadłość się przyplątała, otóż jak powiedzmy wyłączą nam prąd i przez jakiś czas nie ma odczytów zrobi się "dziura" w wartościach. Wtedy wykres się nie generuję, a php mówi:

PHP Notice:  Undefined index: temp in /var/www/highcharts/index.php on line 119, referer: http://192.168.1.1/highcharts/index.php?

czyli

$cd .= '<td align="center">'.$v["temp"].'</td>';

38

Odp: Skrypty do stacji meteo

Czy byłaby możliwość generowania dwóch lub więcej wykresów z danymi bo teraz jest jeden wykres z kilkoma czujnikami. Najłatwiej byłoby w miejscu gdzie wpisuję się czy ma być widoczny na wykresie wpisać nr wykresu na którym ma być widoczny dany czujnik.
PS. Dzięki za udostępnienie tego co jest.

39

Odp: Skrypty do stacji meteo

Witam
Gdzie umieścić id termometru ( ścieżka , nazwa rozszerzenie pliku )

,

40

Odp: Skrypty do stacji meteo

niby wszystko działa ale u mnie wychodzą "fale dunaju" na wykresie
czujniki w dwóch różnych pokojach, jeden pokazuje stabilną temperaturę, drugi jak widać bardzo zmienną.
czy to coś z czujnikami? zasilaniem? dojdą niedługo kolejne dwa więc będzie można trochę więcej danych mieć.
czy na wykresie da się pokazywać dane w wartościach "valueDecimals: '0',"
Pozdrawiam
Tomek

http://img845.imageshack.us/img845/3469/6w1r.png

Uploaded with ImageShack.us

41

Odp: Skrypty do stacji meteo

@bbarwik widziałem w skrypcie, że zapisujesz wartości do www które jest w pamięci flash. Z biegiem czasu wykończysz ją.
Chyba lepszym rozwiązaniem było by zapisywanie w temp a jedynie archiwizowanie np raz dziennie w jakieś innej lokalizacji.

42

Odp: Skrypty do stacji meteo

Przecież to od Ciebie zależy gdzie dane zapiszesz smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

43

Odp: Skrypty do stacji meteo

jak powinna wyglądać formułka przykładowego skryptu :

if($id == 2 && $temp < 20.5)

sprawdzająca dwa czujniki jednocześnie  np: na jednym temperatura <  -5  n na drugim < 18
oba muszą być poniżej zadanej aby wykonać zadanie

,

44

Odp: Skrypty do stacji meteo

Skryptu czy kodu php?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

45

Odp: Skrypty do stacji meteo

bbarwik napisał/a:

Jak ktoś chce sobie dodać jakąś akcje na daną temperaturę to niech skrypt meteo.php zedtuje.

    foreach($e as $v) {
        $e1 = explode(" ",$v);
        $id = $e1[0]; // Id Termometra
        $temp = $e1[2]; // Temperatura na termometrze
        ...
        $a[($id)] = $temp;
        // W tym miejscu własne skrypty
       }

Skrypty można uzależnić od $id i $temp, np.:

if($id == 2 && $temp < 20.5)
system("dowonla komenda systemowa");

Takie coś uruchomi komendę systemową jak na termometrze z id 2 będzie mniej niż 20.5 stopnia.


fragment php

,

46

Odp: Skrypty do stacji meteo

Witam
Udało mi się odpalić wykres z czujnikami smile
Mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak przenieść aktualne temperatury na wykres? (chodzi mi o te z tabeli) i zlikwidowanie tabeli. Wszystkie czujniki będą wyświetlane na jednym wykresie (w planie około 5). Bardzo zależy mi na zaoszczędzeniu miejsca ponieważ informacje mają być wyświetlane na tablecie przykręconym do ściany smile
Pozdrawiam
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/03bcd6dade7d.png

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

47

Odp: Skrypty do stacji meteo

bbarwik wstawisz jeszcze raz te skrypty, bo http://api.narvia.eu/meteo.rar jest nie aktywny

TP Link MR 3420 v2

48

Odp: Skrypty do stacji meteo

proszę bardzo http://hostuje.net/file.php?id=070f01c9 … 0d18443be9
pomoże mi ktoś w mojej sprawie?

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

49

Odp: Skrypty do stacji meteo

Panowie (przede wszystkim pytanie do autora tematu). Ściągnąłem paczkę udostępnioną przez pietrek345 (link z pierwszego postu istotnie nie działa). Plik do akwizycji danych wrzuciłem do /var/meteo, taką samą ścieżkę ustawiłem dla plików z danymi odczytywanymi z termometrów. Przez noc cron uruchamiał php /var/meteo/meteo.php co minutę i zebrał trochę danych z w sumie 6 czujników. Pliki strony www mam w katalogu /var/www/meteo i wszystko fajnie pięknie ale aby wykresy pojawiały się na stronie pliki z danymi muszą być w tym samym katalogu czyli /var/www/meteo. Jak to zmienić? Nigdzie nie widzę ścieżki bezwzględnej w ustawieniach strony w php..

50

Odp: Skrypty do stacji meteo

ja mam skrypt w /var/www/temp/meteo
a skrypt zbierający jest w /home/meteo
wszystko możesz ustawić dowolnie

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M