Odp: TL WR740n V4.26
Nie, ten nie. Ma boot w nazwie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL WR740n V4.26
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, ten nie. Ma boot w nazwie.
Cezary, mógłbyś mi powiedzieć, gdzie widzisz boot w nazwie? http://www.tp-link.com.pl/support/downl … version=V4 szukam na tej stronie, dla mnie tutaj każdy plik nie ma nazwy boot.
A zauważyłeś że to archiwum które trzeba rozpakować? W środku masz właściwy plik.
Tak, czyli dobrze powiedziałem. Ten plik http://www.tp-link.com.pl/Resources/sof … 111130.zip
Czyli ten.
Ok dzięki wielkie! Wiem że strasznie nagmatwałem, ale dowiedziałem się czegoś nowego! Dziękuję wszystkim za pomoc! ![]()
Sorki, że odkopałem taki stary temat, ale chciałbym wrzucić na tą płytę kość 8/16MB, załóżmy, że mojego modelu kości nie ma w modzie pepe2k (skleroza, muszę zajrzeć do gratów), a kompilacja według https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=32512 coś mi nie spasowała do ap121, natomiast bootloader pepe2k próbowałem skompilować, czyli wrzuciłem katalog u-boot_mod do katalogu toolchain z kompilacji OpenWRT, make w głównym katalogu kompilacji:
adminn@debian:~/openwrt$ make tplink_wr740n -j1 V=s
make[1]: Entering directory `/home/adminn/openwrt'
make[1]: *** No rule to make target `tplink_wr740n'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/home/adminn/openwrt'
make: *** [tplink_wr740n] Błąd 2Jeszcze dla testu próbowałem:
adminn@debian:~/openwrt/toolchain/u-boot_mod$ make
make[1]: mips-linux-gnu-gcc: Polecenie nie znalezione
Makefile:147: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `.PHONY'
Makefile:145: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `.PHONY'
Makefile:233: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `board/ar7240/ap121/libap121.a'
Makefile:201: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `board/ar7240/ap121/libap121.a'
Makefile:233: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `cpu/mips/libmips.a'
Makefile:201: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `cpu/mips/libmips.a'
Makefile:233: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `cpu/mips/ar7240/libar7240.a'
Makefile:201: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `cpu/mips/ar7240/libar7240.a'
> Configuring for TP-Link TL-MR3020 at: nie, 7 cze 2015, 19:52:13 CEST.
Makefile:233: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `board/ar7240/ap121/libap121.a'
Makefile:201: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `board/ar7240/ap121/libap121.a'
Makefile:233: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `cpu/mips/ar7240/libar7240.a'
Makefile:201: uwaga: ignoruję stare polecenia dla obiektu `cpu/mips/ar7240/libar7240.a'
make[2]: mips-linux-gnu-gcc: Polecenie nie znalezione
make[2]: mips-linux-gnu-gcc: Polecenie nie znalezione
make[1]: *** [cpu/mips/start.o] Błąd 127
make: *** [tplink_mr3020] Błąd 2Pepe2k opisał kompilację. Jeżeli robisz po swojemu to chociaż wyeksportuj ścieżki, same się przecież nie zrobią.
Hmm, słabo szukam i jest jeszcze jakaś inna instrukcja?
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/bl … ilować-kod
Czyżbym coś pominął? Plik makefile (w u-boot_mod) tak samo się zaczynał.
A widzisz te eksporty? Wyraźnie ci napisało: mips-linux-gnu-gcc Polecenie nie znalezione, więc nie ustawiłeś odpowiednio ścieżek.
Hmm, słabo szukam i jest jeszcze jakaś inna instrukcja?
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/bl … ilować-kod
Czyżbym coś pominął? Plik makefile (w u-boot_mod) tak samo się zaczynał.
Dobrze szukasz, ale masz problemy ze zrozumieniem treści instrukcji:
[...] czyli wrzuciłem katalog u-boot_mod do katalogu toolchain z kompilacji OpenWRT [...]
A masz zrobić:
"[...] pobierz odpowiednie archiwum i rozpakuj jego zawartość do folderu toolchain, w głównym katalogu ze źródłami [...]". Masz pobrać toolchain i rozpakować go w katalogu ze źródłami modyfikacji... a nie odwrotnie.
Zaciągnąłem Sourcery i łącznie z komendą:
export PATH=/home/adminn/mips-2015.05/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/gamesdostałem:
~/u-boot_mod$ make tplink_wr740n_v4 Makefile:147: uwaga: polecenia zakrywające dla obiektu `.PHONY'
> Configuring for TP-Link TL-WR740N v4 at: pon, 8 cze 2015, 16:36:50 CEST
r - crc32.o
r - ctype.o
r - display_options.o
r - ldiv.o
r - string.o
r - vsprintf.o
r - LzmaWrapper.o
r - LzmaDecode.o
r - main.o
r - cmd_bootm.o
r - cmd_boot.o
r - cmd_flash.o
r - cmd_mem.o
r - cmd_custom.o
r - cmd_net.o
r - cmd_nvedit.o
r - cmd_itest.o
r - cmd_load.o
r - command.o
r - console.o
r - devices.o
r - dlmalloc.o
r - environment.o
r - env_common.o
r - env_nowhere.o
r - exports.o
r - flash.o
r - lists.o
r - env_flash.o
r - hush.o
r - xyzModem.o
r - crc16.o
r - s_record.o
r - ap121.o
r - ../common/ar7240_flash.o
r - ../common/ar7240_s26_phy.o
r - ../common/lowlevel_init.o
r - hornet_pll_init.o
r - cpu.o
r - cache.o
r - meminit.o
r - ar933x_serial.o
r - ar933x_clocks.o
r - ag7240.o
r - hornet_ddr_init.o
r - board.o
r - time.o
r - mips_linux.o
r - netconsole.o
r - pci.o
r - net.o
r - tftp.o
r - rarp.o
r - eth.o
r - bootp.o
r - sntp.o
r - httpd.o
r - date.o
In file included from fs.c:54:0:
fsdata.c:333:1: error: expected expression before ',' token
, 0 };
^
make[2]: *** [fs.o] Błąd 1
make[1]: *** [httpd/libhttpd.a] Błąd 2
make: *** [tplink_wr740n_v4] Błąd 2Nie chciało mi się już kopiować sporego toolchaina, ale takie coś nic nie dało:
~/u-boot_mod$ ln -s /home/adminn/mips-2015.05 toolchainBrakuje Ci Java RE: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/is … t-96602735
Wielkie dzięki, pliczek się pojawił, przed wrzuceniem jeszcze pytanko czy dobrze zmieniłem domyślny flash w u-boot_mod/u-boot/include/configs/ap121.h?
#if defined(CONFIG_FOR_TPLINK_WR703N_V1) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_WR720N_V3) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_MR3020_V1) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_MR3040_V1V2) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_MR10U_V1) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_WR740N_V4) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_MR3220_V2) || \
defined(CONFIG_FOR_TPLINK_MR13U_V1) || \
defined(CONFIG_FOR_GL_INET)
#define CONFIG_BOOTARGS "console=ttyS0,115200 root=31:02 rootfstype=squashfs init=/sbin/init mtdparts=ar7240-nor0:128k(u-boot),1024k(kernel),2816k(rootfs),64k(config),64k(ART)"Zmiana w tej linijce:
#define CONFIG_BOOTARGS "console=ttyS0,115200 root=31:02 rootfstype=squashfs init=/sbin/init mtdparts=ar7240-nor0:128k(u-boot),1024k(kernel),6912k(rootfs),64k(config),64k(ART)"Wielkie dzięki, pliczek się pojawił, przed wrzuceniem jeszcze pytanko czy dobrze zmieniłem domyślny flash w u-boot_mod/u-boot/include/configs/ap121.h?[...]
Nie... napiszesz w końcu co chcesz zrobić?
Nie wiem czy starczy kość 4MB na cały potrzebny soft, dlatego chcę wgrać bootloader co poradzi sobie z kością 8MB (i chciałem to zrobić na stałe, żeby działał nie tylko ze wspieranymi kościami).
Nie wiem czy starczy kość 4MB na cały potrzebny soft, dlatego chcę wgrać bootloader co poradzi sobie z kością 8MB (i chciałem to zrobić na stałe, żeby działał nie tylko ze wspieranymi kościami).
Moja modyfikacja automatycznie rozpoznaje kości po JEDEC ID, tutaj jest lista: https://github.com/pepe2k/u-boot_mod/bl … ash.c#L119. Jak Twoja jest na liście, to nic nie musisz robić. Jak jej nie ma, to w tym miejscu należy ją dodać, zgodnie z przyjętą konwencją.
Ok, jak trafie w przyszłości na jakąś inną kość, to się dopisze, aktualna która została zakupiona do eksperymentu to M25P64 i tam jest (myślałem nad jakaś inną, tańszą).
Co muszę zmienić w kompilacji BB, żeby wygenerował obraz na flash 8MB?
Jakaś instrukcja do AA niestety nie pasuje zbytnio.
Co muszę zmienić w kompilacji BB, żeby wygenerował obraz na flash 8MB?
Jakaś instrukcja do AA niestety nie pasuje zbytnio.
A potrzebujesz więcej miejsca w obrazie? Bo jeżeli nie, to nie musisz generować większego... OpenWrt automatycznie dostosuje rozmiar partycji do rozmiaru kości, o ile driver z kernela ją zna.
A tak w temacie - 4Mlzma na 8Mlzma w Makefile.
Dzięki Cezary, spróbuję.
pepe2k na tym TP-Linku obeszłoby się, bo ma być właściwie tylko do czujników, ale drugi który chcę oprogramować ma służyć jako router i zrobię sobie obraz z LUCI.
Jeszcze mam kwestię związaną z trybem klienta, dlaczego tak nie działa?
config wifi-device radio0
option type mac80211
option channel 11
option hwmode 11g
option path 'platform/ar933x_wmac'
option htmode HT20
# REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:
#option disabled 1
config wifi-iface
option network lan
option ssid moj_ssid
option device radio0
option mode sta
option bssid moj_mac
option encryption psk2+ccmp
option key moj_passProblem jest chyba w tym, że nie chce zrobić bridge z eth, jeśli dopiszę do option network jakąś inną sieć (nieistniejącą), to bez problemu się łączy (oczywiście nie mam wtedy neta, bo interfejs LAN nie jest spięty z WLAN).
Jak próbuję testowo skonfigurować przez brctl to najpierw muszę wydać komendę iw dev wlan0 set 4addr on i sobie śmiga, ale w tym wypadku nie chciałbym specjalnie robić jakiś ceregieli i odpalić to bez dodatkowych kombinacji, może da się w którymś pliku konfiguracyjnym coś dopisać?
Bo nie działa. ath9k nie pozwala na bridgowanie radia w trybie sta do lanu.
Tak, relayd.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL WR740n V4.26
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc