51

Odp: Wybór częstotliwości (tylko UMTS900)

Źle Ci się wydaje. W poradniku masz dokładnie napisane co masz ustawić. Nic tam nie ma o zmianie skryptu i nic tam nie ma o ustawianiu parametrów w sekcji e3276.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Przmus napisał/a:

Wkrótce jeszcze zabiorę się za NDIS...

Dla testu dałem koledze linka do firmware " Huntsman" , dlatego że tam do zestawienia połączenia w NDIS nie używamy w ogóle konsoli-która jak widać kusi do własnych modyfikacji (w  Huntsman ustawiamy tylko w GUI WAN na wwan0 i APN:internet). Od wiosny połączenia w NDIS w firmware  Huntsman/Olega/Cezarego OpenWRT/Gargoyle są już doszlifowane i użytkownicy nie zgłaszają z tym problemów. Sam używam NDIS-a praktycznie od początku roku, jako beta tester służył E367 (co się z tym wcześniej nakombinowałem-z przełączaniem modemu w NDIS włącznie, jak się już udało to później był problem aby w przypadku padu automatycznie router wznawiał połączenie). Teraz podłączam modem do routera (jak tj. z 8MB flash to już wszystko ma w systemie, jedynie konfiguracja-tutaj jeszcze trzeba to doszlifować tak jak to jest w  Huntsman i Olegu wszystko w GUI, przy routerach z 4MB flash instalujemy tylko sterownik do NDIS-w tym przypadku QMI i korzystamy z zamieszczonego wcześniej poradnika-nic więcej nie kombinujemy) zapisujemy konfigurację i modem śmiga. Mamy też wygodny mechanizm restartu w przypadku padu w zakładce monitora połączenia-wykonaj skrypt, bądź restart routera. smile

53 (edytowany przez Przmus 2013-09-14 07:09:36)

Nic tam nie ma o zmianie skryptu i nic tam nie ma o ustawianiu parametrów w sekcji e3276.

No tak, ja to ręcznie edytowałem zamiast wpisać przez uci sad Przepraszam, mój błąd.

Co do skryptu to faktycznie "łączy" modem z Internetem, z bez "moich" ustawień, ale i z nimi smile

Co prawda występuje jakiś error, modem wskazuje że jest połączony, IP chyba zostaje przydzielone, ale Internet nie chodzi.

root@TL-MR3420:~# qmi.sh
wwan0: ===Starting QMI script===
wwan0: Will use /dev/cdc-wdm0 as management port
wwan0: Qmi Revision: M8220B-SCAQDCZD-1.0.340330T  1  [Dec 08 2010 14:00:00]
wwan0: Script Command : start
wwan0: Attempt to Start Network
wwan0:   Checking Pin Status
wwan0:      PIN1 status is : enabled, verified
wwan0:      PIN1 # verify left: 3
wwan0:      PIN1 # unblock left: 10
wwan0:   Attempting to Connect ....
wwan0:     ***Connection failed - error 004f
wwan0: Cleaning Up Script
wwan0: ===End of QMI Script===
root@TL-MR3420:~# qmi.sh stop
wwan0: ===Starting QMI script===
wwan0: Will use /dev/cdc-wdm0 as management port
wwan0: Qmi Revision: M8220B-SCAQDCZD-1.0.340330T  1  [Dec 08 2010 14:00:00]
wwan0: Script Command : stop
wwan0: Attempt to Stop Network
wwan0: Cleaning Up Script
wwan0: ===End of QMI Script===

Co gorsza, w ogóle nie da się już modemu rozłączyć, ani przez qmi.sh stop, ani ifup wan, nawet restart rutera nie pomaga (ze względu na aktywny hub usb), tak więc pozostaje wyjęcie modemu z portu.

Wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość, ale chyba to nie będzie działać sad

@jarek7714, dzięki za informacje. Na inny firmware to się raczej nie skuszę, biorąc pod uwagę że ledwo radzę sobie na gargoyle, no i praktycznie mam tutaj wiele przydatnych skryptów już przygotowanych, wiem co i gdzie ustawić, itd.

Jeszcze w wolnym czasie poszukam informacji bezpośrednio dotyczących tego modemu, może coś znajdę i jeszcze się uda smile

EDIT1:
WOW udało się, bez dodatkowych skryptów!
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2510&p=4
Użytkownik frutis opisał jak to ma wyglądać w #91 poście.

Tak więc wszystko co musimy zrobić to zainstalować ten pakiet:

opkg update
opkg install kmod-usb-net-qmi-wwan

Potem w Konfiguracja / Podstawowa:
- DHCP (przewodowo)
- Interfejs WAN: wwan0
- Użyj innego adresu MAC: 00:01:02:03:04:05

Połączenie ustanawia się poleceniem (przynajmniej u mnie):

ifup wan
echo -e "AT^NDISDUP=1,1,"internet"\r" > /dev/ttyUSB2

(internet to wybrane "apn").

Do rozłączenia:

echo -e "AT^NDISDUP=1,0\r" > /dev/ttyUSB2
ifup wan

ifup wan jest wymagane, inaczej po ponownym połączeniu internet nie działa.

Dzięki za pomoc! Chyba się udało smile

EDIT2:
Jeszcze chyba będzie trzeba dodać coś do wpisywania PIN-u

AT^CPIN=1111

czy:

AT+CPIN=1111

Jest w tym jakaś różnica?

54

Przmus napisał/a:

WOW udało się, bez dodatkowych skryptów!
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2510&p=4
Użytkownik frutis opisał jak to ma wyglądać w #91 poście.

Ale sobie komplikujesz-te rowiązania były stosowane właśnie wówczas gdy OpenWRT nie miało dopracowanych sterowników NDIS (np. E367 bo bólach uruchomiłem a E398 startował ale nie szła transmisja danych, po chwili zrywało połączenie). Teraz po podłączeniu modemu, ustawieniu parametrów połączenia modem strartuje bez zająknięcia. W Twoim przypadku podstawa instalujesz QMI w routerze a później te zależności:

0. Instalacja skryptu
 # cd /
 # wget http://ecco.selfip.net/projekty/qmi.tgz
 # tar zxvf qmi.tgz
 # rm qmi.tgz
Skrypt wymaga dodatkowo zainstalowania pakietu lua
 # opkg install lua
NDIS
- dla Gargoyle PL: w gui, zakładka Konfiguracja/Podstawowa wybrać "Urządzenie pracuje jako: Brama sieciowa", Połączony przez: DHCP (przewodowo), Interfejs WAN: wwan0
3. Wstawić parametry połączenia
 # touch /etc/config/modem
 # uci set modem.global.enabled=1
 # uci set modem.global.apn=internet
 # uci set modem.global.username=internet
 # uci set modem.global.username=internet
 # uci set modem.global.pincode=0000 (można pominąć jak nie ma pinu)
 # uci commit modem
4. Nawiązanie połączenia z internetem
 # qmi.sh 

Ostatni wiersz dodajesz w konfiguracji do monitora połączenia-wykonaj skrypt i już masz wszystko z automatyzowane. smile

55

qmi.sh serio coś mi nie działał, pomimo dobrej konfiguracji zawieszał modem tak, że trzeba było wyciągać z usb.
W chwili obecnej wszystko działa jak należy. Dodawanie skryptu do monitora połączeń raczej mi się nie przyda, biorąc pod uwagę, że korzystam ze skryptów: "Auto. zerwanie połączenia 3G, jeśli brak podł. urządzeń" od dopsz'a: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6237
Jeszcze będę je musiał przerobić aby wykonywały skrypty podłączania / rozłączania NDIS'a.

W razie zerwania połączenia czy jakichś problemów, to zawsze łatwo mogę ręcznie połączyć się ponownie, przez mój panel:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/94050562/panel.PNG
Tak więc jest OK smile

56 (edytowany przez jarek7714 2013-09-14 16:32:45)

Przmus napisał/a:

Dodawanie skryptu do monitora połączeń raczej mi się nie przyda, biorąc pod uwagę, że korzystam ze skryptów: "Auto. zerwanie połączenia 3G, jeśli brak podł. urządzeń" od dopsz'a: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6237
Jeszcze będę je musiał przerobić aby wykonywały skrypty podłączania / rozłączania NDIS'a.

W razie zerwania połączenia czy jakichś problemów, to zawsze łatwo mogę ręcznie połączyć się ponownie, przez mój panel:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/94050562/panel.PNG
Tak więc jest OK smile

To już zależnie od własnych potrzeb-dla mnie ważnym wyznacznikiem jest utrzymywanie połączenia w ramach jednej sesji i dobra jakość transmisji danych (jest to też informacja o prawidłowej konfiguracji sprzętu skoro potrafi utrzymać połączenie z siecią ponad 40dni). Ja w ogóle nie jestem zainteresowany liczeniem danych co do 1kb/s a wręcz odwrotnie ja wymuszam transmisję danych wysyłając pingi przez router ale dzięki temu ja nie odczuwam żadnej różnicy między szybkim internetem na kablu w firmie od LTE w domu (wcześniej HSPA+)  smile

57 (edytowany przez Przmus 2013-09-14 22:49:58)

To już zależnie od własnych potrzeb-dla mnie ważnym wyznacznikiem jest utrzymywanie połączenia w ramach jednej sesji i dobra jakość transmisji danych

Mówiąc szczerze to też wolałbym utrzymywać jedno połączenie. Problemem w tym przypadku jest sieć Orange, która ma tak niedopracowane liczniki "Szczęśliwych godzin", że bez reconnectu modemu po godzinie 00:00 i przed 8:00 potrafi zjeść cały miesięczny transfer. Na rozpatrzenie reklamacji oczywiście trzeba czekać około miesiąca, a na Internet nałożony jest limit transferu danych (do 64kbs). Praktycznie z Orange jestem tylko dlatego, że mimo wszystko te "szczęśliwe godziny" są nielimitowane. W Plusie (czy tam Cyfrowym Polsacie) na noc otrzymuje się tylko 50GB. Nie jest to dużo.
Tak więc takie "Auto. zerwanie połączenia 3G, jeśli brak podł. urządzeń" jest bardzo przydatne, np. jeśli ustawi się automatyczne wyłączenie komputera gdzieś w środku nocy. Oczywiście automatyczny restart połączenia jest też ustawiony w crontabie na 7:55. Mógłbym też ustawić na 00:05, ale czasami o tej godzinie gram w grę Multiplayer i mogłoby mnie wywalić smile W dzień natomiast to zazwyczaj do routera podłączony jest telefon, tak więc te połączenie się utrzymuje.

58

Przmus napisał/a:

Problemem w tym przypadku jest sieć Orange, która ma tak niedopracowane liczniki "Szczęśliwych godzin", że bez reconnectu modemu po godzinie 00:00 i przed 8:00 potrafi zjeść cały miesięczny transfer...
Tak więc takie "Auto. zerwanie połączenia 3G, jeśli brak podł. urządzeń" jest bardzo przydatne, np. jeśli ustawi się automatyczne wyłączenie komputera gdzieś w środku nocy. Oczywiście automatyczny restart połączenia jest też ustawiony w crontabie na 7:55. Mógłbym też ustawić na 00:05, ale czasami o tej godzinie gram w grę Multiplayer i mogłoby mnie wywalić smile

To gdybym chciał skorzystać z Orange to takiego rozwiązania nie mógłbym zastosować gdyż korzystam z telefonu IP z kilkoma liniami telefonicznymi i ważny jest dostęp on-line (chociaż teraz Orange daje gigantyczne limity porównując HSPA+ do LTE ), poza tym sprawdził bym na Twoim miejscu jak to rozlicza operator w przypadku połączenia modemu w NDIS? Gdyż np. ja zestawiając takowe zauważyłem że mimo kilku minutowej przerwy stacja łączy mnie pod tym samym adresem IP.  smile

59 (edytowany przez Przmus 2013-09-22 08:06:49)

poza tym sprawdził bym na Twoim miejscu jak to rozlicza operator w przypadku połączenia modemu w NDIS? Gdyż np. ja zestawiając takowe zauważyłem że mimo kilku minutowej przerwy stacja łączy mnie pod tym samym adresem IP

Po kilku dniach obserwacji, stwierdzam że po każdym rozłączeniu mam przyznawane nowe IP. Tak więc w Orange to tak nie działa.

Od czasu kiedy łączę się z UMTS900, przez NDIS praktycznie problemy z Internetem zniknęły smile Tak więc chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim użytkownikom za pomoc.

Jeszcze mam takie pytanie techniczne, może ktoś będzie wiedział czy coś jest nie tak.
Kupiłem dłuższą antenę zewnętrzną, z przejściówką CRC9 (w komplecie). Problem z tym, że w po podłączeniu do modemu - nie trzyma się, wypada. Dla porównania podłączałem starą antenę i też nie trzymała się zbyt dobrze, ale nie wypadała.
Z tą wtyczką jest taki problem, że jak "dociśnie" się lepiej to jest lepszy zasięg (w tym samym miejscu) no i prędkości lepsze (do 15Mb/s na UMTS900). Na razie "ścisnąłem" te blaszki tak, że po podłączeniu do modemu wtyczka nie wypada, ale prędkość teraz to max. 10Mb/s. Zastanawiam się, czego to może być wina:
- Czy słabej jakości przejściówki,
- Czy słabego zasilania w modemie (pomimo huba z zewnętrznym zasilaczem)?
- Czy może "coś" mi się wyłamało i zostało we wtyczce od starej anteny?

Ta ostatnia teoria dlatego, że stara wtyczka trochę różni się od nowej:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/940 … 085554.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/940 … 085516.jpg
(to są 2 zdjęcia starej wtyczki od anteny)

Nie wiem, może mi się tylko wydaje ale mam takie wrażenie że coś w niej zostało. Z drugiej strony jakby wyłamało się coś z gniazda w modemie, to nowa antena raczej w ogóle nie odbierałaby sygnału.

Ma ktoś jakiś pomysł, może porównać ze swoimi CRC9'ami?

60

Przmus napisał/a:

Z tą wtyczką jest taki problem, że jak "dociśnie" się lepiej to jest lepszy zasięg (w tym samym miejscu) no i prędkości lepsze (do 15Mb/s na UMTS900). Na razie "ścisnąłem" te blaszki tak, że po podłączeniu do modemu wtyczka nie wypada, ale prędkość teraz to max. 10Mb/s. Zastanawiam się, czego to może być wina:
- Czy słabej jakości przejściówki,
- Czy słabego zasilania w modemie (pomimo huba z zewnętrznym zasilaczem)?
- Czy może "coś" mi się wyłamało i zostało we wtyczce od starej anteny?

Ta ostatnia teoria dlatego, że stara wtyczka trochę różni się od nowej:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/940 … 085554.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/940 … 085516.jpg
(to są 2 zdjęcia starej wtyczki od anteny)

Nie wiem, może mi się tylko wydaje ale mam takie wrażenie że coś w niej zostało. Z drugiej strony jakby wyłamało się coś z gniazda w modemie, to nowa antena raczej w ogóle nie odbierałaby sygnału.

Ma ktoś jakiś pomysł, może porównać ze swoimi CRC9'ami?

Tj. chińska dokładność garażowego wykonania, takich produktów nie robi żadna duża rozpoznawalna marka-nawet w Chinach np. Huawei. Ale to nie tędy droga-skoro masz zainstalowane OpenWRT/Gargoyle to masz pakiet narzędziowy 3ginfo do sprawdzania jakości sygnału na modemie. Jakość sygnału z dobrej anteny zewnętrznej jest stabilny "jak skała"-sprawdzając 1 dnia i 20 dnia, wyniki są identyczne (nie skacze ze względu na wiatr, opady...etc).