26

Odp: Wielojęzyczność w Gargoyle

zdzichu6969 napisał/a:

Gargoyle PL, to Polski, chociaż osobiście bez różnicy mi to

też tak uważam, kto chce angielski to ma Gargoyla, spory udział w sukcesie tego forum to właśnie wersja PL i pełne wsparcie Cezarego w rodzimym języku

ja akurat sobie radzę i w angielskim, ale jak wybierałem alternatywny soft to wybrałem PL

27

Tylko oficjalny Gargoyle nie jest dostępny np. dla MR3x20v2. Może rzeczywiście dałoby się budować dwie wersje: en oraz pl. Abstrahując od czasu potrzebnego do zbudowania obrazu, chyba nie powinno być to problemem.

Przy okazji: właśnie, jak wygląda ta nowa wielojęzyczność? Kwestia tylko doinstalowania dodatkowych pakietów (np. gettext i gargoyle-i18n-*) do rdzenia Gargoyle, czy jest to robione na poziomie kompilacji (np. --with-i18n i --without-i18n)?

Gargoyle @ MR3420v2

28 (edytowany przez build000 2013-09-01 18:55:42)

Pewno Cezary wytłumaczy Ci to dokładniej, ale generalnie są tworzone pakiety językowe, które wybierasz przy pierwszym uruchomieniu routera z takim obrazem - jak masz coś wkompilowane w obraz (różne pakiety) to wybierasz dany pakiet (wybierając tym samym obsługę danego języka). Jak nie masz w obrazie to wskazujesz zewnętrzny plik z danym pakietem językowym (np. gdzieś zalegający na Twoim dysku). Co do samej idei kompilacji to nawet nie zwróciłem uwagi jak kompilowało mi się na -j16 - za szybko te znaczki pomykają (tak a'propos deko trzeba pozmieniać w różnych miejscach w sdk, żeby taka kompilacja się powiodła - domyślnie smaży chyba na -02 i -j1).
W ogóle to na chwilę obecną pakiet gargoyle-i18n zawiera coś takiego celem wyjaśnienia idei i co działa/co nie/i.t.d.:
http://wklej.org/id/1121323/
http://wklej.org/id/1121368/

Edit: wykasowałem ten przy długi tekst bo strasznie wolno wczytywała się ta podstrona.
big_smile

29 (edytowany przez build000 2013-09-01 18:47:08)

Czyli wynika z tego mniej więcej, że tłumaczy w locie w chwili wybrania danego języka podmieniając wpisy albo jeszcze jakoś inaczej (np. czyta z innych ścieżek).
Sam jestem ciekaw co by się wydarzyło gdyby podmienić w Make pakietu gargoyle-i18n ten dany fragment ze wskazaniem na "*Polish-PL":

...
define Package/gargoyle-i18n
    SECTION:=admin
    CATEGORY:=Administration
    SUBMENU:=Gargoyle Web Interface
    TITLE:= Internationalization for Gargoyle-router
    MAINTAINER:=BashfulBladder
    DEPENDS:=+gargoyle +gargoyle-i18n-English-EN
    PKGARCH:=all
endef
...

pomijając oczywisty fakt podmiany w głównym Make projektu lub wbijając to ręcznie (tutek zlinkowany powyżej, w poprzednim poście) odpowiednie ustawienia dla PL przy budowaniu, np.:

make custom TRANSLATION=localize FALLBACK_LANG=Polish-PL ACTIVE_LANG=Polish-PL

30

Polecam opcję "Edytuj", którą można znaleźć pod każdym swoim postem...

31

pepe2k - i znów masz jakieś wąty ? weź chłopie - podaruj sobie te "ciekawe uwagi"...

32 (edytowany przez pepe2k 2013-09-01 18:33:18)

build000 napisał/a:

pepe2k - i znów masz jakieś wąty ? weź chłopie - podaruj sobie te "ciekawe uwagi"...

Nie każdy chce dostawać dziesiątki powiadomień, jedno po drugim, tylko dlatego że jakiś upierdliwy użytkownik wali posta pod postem i nie potrafi skorzystać z opcji "Edytuj", a ten silnik forum niestety postów nie skleja samodzielnie.

Korzystaj z tej opcji, to wszystkim nam tu na forum będzie się żyło lepiej, w zgodzie i harmonii! smile

EOT.

33

Dobra pepe2k - poprawiłem co nie co - nie wczuwaj się tak za bardzo.
big_smile

34

Ten mechanizm nie przewiduje tego, może być jeden, może i nie być wcale smile. Ja będę dawał domyślnie dwa, a jak ktoś chce to sobie doinstaluje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

To nie lepiej dla zaoszczędzenia miejsca dać tylko PL ze wskazaniem na pkt. 3 Twojego zapytania z pierwszego postu ?

36

Jak pisałem - dla 4M i tak się nie zmieści, nawet tylko z jednym językiem. Jak już muszę się pozbyć mechanizmu tłumaczącego (lub nie robić obrazów wcale).

37 (edytowany przez azhag 2013-09-01 19:04:21)

azhag napisał/a:

czy jest to robione na poziomie kompilacji (np. --with-i18n i --without-i18n)?

Chyba trochę niejasno się wyraziłem, może jeszcze raz: podczas kompilacji trzeba wybrać czy Gargoyle ma mieć obsługę i18n (i wtedy on sam zajmuje trochę więcej + nieco miejsca na każdy zainstalowany język), czy wkompilowuje się jeden język na sztywno i nic z tym już potem nie można zrobić?

Dopisek: aha, w międzyczasie dostałem odpowiedź (poniekąd). :)

Cezary napisał/a:

4. coś innego?

Może mam coś innego: jakim algorytmem squashfs jest kompresowany, gzipem czy LZMA(2)? I w jakim stopniu jest kompresowany?

Gargoyle @ MR3420v2

38

Ehh - to nieciekawa perspektywa się rysuje w takim razie, jeżeli chodzi o obrazy...

39

Może mam coś innego: jakim algorytmem squashfs jest kompresowany, gzipem czy LZMA(2)? I w jakim stopniu jest kompresowany?

Co było do zrobienia już zostało zrobione. Po prostu 4MB się nie rozciągnie. Właśnie dlatego obrazy dla 4M mają zmieniony motyw (bo jest mniejszy)  i np. usunięte komentarze z plików.

40

azhag napisał/a:

...
Chyba trochę niejasno się wyraziłem, może jeszcze raz: podczas kompilacji trzeba wybrać czy Gargoyle ma mieć obsługę i18n (i wtedy on sam zajmuje trochę więcej + nieco miejsca na każdy zainstalowany język), czy wkompilowuje się jeden język na sztywno i nic z tym już potem nie można zrobić?
...

Właśnie sam się nad tym zastanawiałem - wybrałem bez tych pakietów, tj. gargoyle-i18n i gargoyle-i18n-<język> a i tak mi się zbudowało - pewno to tkwi głębiej już na etapie budowy kompilatora - coś w base*.

41

Może być i tak i tak: albo wybrać język "bazowy" albo przetłumaczyć całość na jeden język (i wtedy już nici z mechanizmu tłumaczącego bo nie ma czego tłumaczyć).

42

Cezary napisał/a:

Co było do zrobienia już zostało zrobione.

OK. Cóż, szkoda.

Pytałem, bo z doświadczenia wiem, że różnica między squashfs skompresowanym gzipem a lzma/xz (nie pamiętam co było na topie gdy się tym bawiłem) wynosiła jakieś 25%. To by mogło stanowić różnicę.

Gargoyle @ MR3420v2

43

Cezary, odnośnie pkt.2 - piszesz o możliwości wywalenia qos lub wol i "funkcje przekaźnika". Co to są za funkcje?
Podejrzewam, że łatwiej byłoby utrzymywać jedną spójną koncepcję systemu i na rutery 4mb i 8mb. Osobiście jako posiadacz routera czteromegowego wolałbym zachować qos, jako jedną z podstawowych funkcji, natomiast wol to raczej dodatek i można by go sobie darować.

44

Nie można. Wol jest integralną częścią systemu, nie pluginem, więc nie możesz sobie go doinstalować. Jeżeli go wywalę to co najwyżej sobie możesz ręcznie zainstalować i używać.

45

sciss napisał/a:

Cezary, odnośnie pkt.2 - piszesz o możliwości wywalenia qos lub wol i "funkcje przekaźnika". Co to są za funkcje?
Podejrzewam, że łatwiej byłoby utrzymywać jedną spójną koncepcję systemu i na rutery 4mb i 8mb. Osobiście jako posiadacz routera czteromegowego wolałbym zachować qos, jako jedną z podstawowych funkcji, natomiast wol to raczej dodatek i można by go sobie darować.

Nie ma możliwości dogodzenia wszystkim - Tobie WoL niepotrzebny, ale ja używam tego praktycznie codziennie do wybudzania różnych maszyn smile Moim zdaniem problemy takiej natury powinno się rozwiązywać na dwa sposoby:

1. Kolejne wydanie Gargoyle PL na stronie logowania ma box z informacją o nadchodzących zmianach z linkiem do ankiety, w której zadane zostaną pytania typu tych z pierwszego postu + ewentualnie "co według Ciebie można usunąć z gotowych obrazów dla routerów z 4 MB FLASH". Ankieta będzie dostępna przez X czasu, a decyzja zostanie podjęta na podstawie większości.

2. Decyzję podejmuje autor tego projektu, niektórzy się z tego cieszą, inni nad tym ubolewają, a jeszcze innym będzie to obojętne.

46

To w takim razie pozostaje mi tylko odetchnąć z ulgą (chociaż nie do końca z ulgą), że mam stosowny sprzęt co podoła owym wymaganiom "MB" - szkoda, że nie można całego problemu rozwiązać najprościej - robić tylko PL i już.

47

Skoro w Polsce mamy takiego Cezarego który robi nam wszystkim soft w PL to w innych krajach też tacy ludzie się znajdą.
Jest przecież dostępny kod źródłowy Gargoyl-a więc jak ktoś chce to nawet na Chiński może go sobie przetłumaczyć.
Jedyna kwestia to dodatki jakie Cezary dorzuca w swoim sofcie.
Osobiście bym był za tworzeniem obrazu tylko PL i ewentualnie EN jeżeli jakiś obcokrajowiec by chciał z tego korzystać.
Dlaczego użytkownicy ruterów z 4MB flash mają cierpieć i ewentualnie wymieniać sprzęt bo mają za mało pamięci. Skoro exroot może rozwiązać im ten problem.

Reasumując proponuję obraz PL i EN taki sam lub podobny dla ruterów 4 i 8MB flash a jak ktoś chce to sobie exroota zrobi i zainstaluje wielojęzyczność jako dodatek.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

48

jaros85 napisał/a:

Reasumując proponuję obraz PL i EN taki sam lub podobny dla ruterów 4 i 8MB flash a jak ktoś chce to sobie exroota zrobi i zainstaluje wielojęzyczność jako dodatek.

Najpierw dokładniej przeczytaj całą dyskusję w tym wątku, z naciskiem na wypowiedzi Cezarego, zanim zaczniesz coś takiego proponować. Problem jest taki, że to co proponujesz nie jest możliwe do realizacji.

49 (edytowany przez azhag 2013-09-02 08:57:50)

Hm, to może obraz PL taki jak teraz + MULTI z domyślnym angielskim i bez czegoś, za to z informacją, że jeśli chcesz inne języki oraz to coś to sorry, ale musisz postawić exroota? Może nawet dałoby się wcisnąć instrukcję do exroota do obrazu, żeby była od razu pod ręką?

Gargoyle @ MR3420v2

50

Naprawdę nie czytasz smile Obrazy z 4MB są od razu przystosowane do extrooota.