26 (edytowany przez jarek7714 2014-01-11 20:32:32)

Odp: Obraz Gargoyle-8MB dla routerów MR3020/3420/3220,WR703N?

Zakładka konfiguracji, nic nie modyfikowałem. Myk zrobiłem update, ustawiłem hasło, wszedłem do zakładki konfiguracji i szybko wszystko wybrałem z automatu konfiguratora połączenie w NDIS-QMI-E398-LTE iPLus. Zapisałem ustawienia, połączenie szybko nawiązało, zmieniła się data, zalogowałem się ponownie aby ustawić klienta OpenVPN a tu zakładka znikła. Z firewall mam problem korzystając z VoIP, blokuje mi komunikacje, nawet podczas rozmowy w pewnym momencie ucina połączenie (zainicjowane z mojej strony, z zewnątrz nr jest nie osiągalny). sad Ten pierwszy problem tj. pikuś-kiedyś już tak miałem (przy update z GUI, zrobiłem update z konsoli przez sysupgrade i ustąpiło). wink

27

Ok, pamiętam co pisałeś o firewallu - nie pomogę, nie używam voip więc nawet nie wiem w czym i z czym jest problem.

Nie masz zakładki openvpn czy innej?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary napisał/a:

Nie masz zakładki openvpn czy innej?

Całej zakładki konfiguracji-tzn. jest ale po kliknięciu w szczegóły (zamiast pokazać się zakładka konfiguracji WAN, DHCP, OpenVPN…) otwiera się status zakładka statusu routera.

29

uci show gargoyle i zobacz czy coś się z menu nie zrąbało.

30

Nie uruchomiłem OpenVPN i nie mam w tej chwili do routera dostępu z zewnątrz. smile

31

Cezary napisał/a:

Ok, pamiętam co pisałeś o firewallu - nie pomogę, nie używam voip więc nawet nie wiem w czym i z czym jest problem.

A można to jakoś sprawdzić logując się do konsoli ssh routera?

32

Pewnie tak - patrząc w reguły iptables co się dzieje.

33

Temat już stary ale dorzucę dla tych wszystkich co tego nie są świadomi, że do MR3420 z zmodyfikowanym flash 8/16MB można z powodzeniem wgrać paczkę od WR842ND/V1 bo to dokładnie ta sama platforma sprzętowa tyle tylko, że oryginalnie z 8MB Flash przez co Cezary przygotowuje taką paczkę. Jest wtedy w niej wszystko co potrzeba. Router zgłasza się wprawdzie jako WR842 ale chodzi wszystko super. Pepe2k podsunął mi kiedyś taką propozycję podmianki i miał rację - działa to smile

34

byrrt napisał/a:

Temat już stary ale dorzucę dla tych wszystkich co tego nie są świadomi, że do MR3420 z zmodyfikowanym flash 8/16MB można z powodzeniem wgrać paczkę od WR842ND/V1 bo to dokładnie ta sama platforma sprzętowa tyle tylko, że oryginalnie z 8MB Flash przez co Cezary przygotowuje taką paczkę. Jest wtedy w niej wszystko co potrzeba. Router zgłasza się wprawdzie jako WR842 ale chodzi wszystko super. Pepe2k podsunął mi kiedyś taką propozycję podmianki i miał rację - działa to smile

Ale wiesz, że już nie ma takiej potrzeby? Cezary od ostatniej wersji buduje dla tak zmodyfikowanych routerów, które fabrycznie mają 4 MB FLASH i USB, obrazy Gargoyle 8MB-16MB, przykład:

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin

35

Odnośnie firewall w Gargoyle/iPlus LTE, problem wydaje się bardziej zagmatwany-nie dotyczy tylko protokołu SIP, lecz wszelkiej maści komunikatorów i innych aplikacji wymagających dwukierunkowej komunikacji (gg na smartfonie również ma problemy z logowaniem), co ciekawe jak już pisałem wcześniej na Huntsman w ogóle ten problem nie występuje, w Gargoyle prawie zawsze (zdarzają się sesje gdzie firewall działa prawidłowo-stosuje zamiennie oba softy dir505/wr703n i np. wczoraj po przepięciu na Gargoyle firewall zadziałał prawidłowo, taka podmiana routera nie zmienia nic w ustawieniach WAN-IP LTE, modem podpięty pod aktywny HUB, ale nawet gdy ostatnio miałem zerwane połączenie to stacja po odnowieniu przydzieliła mi poprzedni adres IP). Teraz firewall działa dobrze-do kiedy? Nie wiem, jednakże duże podziękowania za te 8MB obrazy, bo teraz każda aktualizacja może być szybka (większość pakietów jest już w obrazie) a dodatkowe pluginy łatwo i szybko można instalować. smile

36

pepe2k napisał/a:

Ale wiesz, że już nie ma takiej potrzeby? Cezary od ostatniej wersji buduje dla tak zmodyfikowanych routerów, które fabrycznie mają 4 MB FLASH i USB, obrazy Gargoyle 8MB-16MB, przykład:]

Nie widziałem. Prawdę mówiąc dopiero wczoraj to przyuważyłem ściągając soft do mr3420 siostry.. Fajna sprawa wink A ten wątek znalazłem tylko dlatego, że szukałem jakiejś oficjalnej wzmianki o takich bulidach wink

37

A zerknij tutaj, na informację z 04.01.2014: http://eko.one.pl/?p=blog smile

38

A widzisz - faktycznie.. W każdym bądź razie jak pokaże się nowsza wersja Gargoyle wrzucę soft od MR3420 o ile to de fakto to samo co od tego WR842ND tylko z inną nazwą modelu..