26 (edytowany przez Cezary 2013-10-07 16:50:43)

Odp: OpenWrt Black Widow

C7 nie chodzi na tym.

Ponieważ trunk ma nowszy kernel i większą ilość (nowszych) sterowników. I nie trzeba bawić się portowanie tego do AA jak ja robiłem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Sebastian napisał/a:

2. W czym ten obraz jest "lepszy" od Gargoyle pana Cezarego ze sterownikami NDIS?

Lepszy jest dla osób które korzystają z sieci 3-4G, łącząc modemy w NDIS z routerami które mają 4MB pamięci flash. Gdyż oprogramowanie jest kompletne i nie musimy niczego doinstalowywać, konfigurować z konsoli (poza ustanowieniem hasła root do routera przez telnet), w konfiguracji GUI ustawiamy jedynie APN i interfejsy USB modemu (transmisja danych, diagnostyka), poza tym dysponuje narzędziami do kontroli połączenia etc. (full pakiet 3ginfo z komendami AT i wysyłaniem SMS). Na minus zaliczam bardzo mały dostęp do dodatkowych pakietów instalacyjnych. Testowo używam z przymusu w 703N-16MB-fash/64MB RAM, powodem jest działanie firewall w Gargoyle (blokuje mi połączenia SIP z zewnątrz), a w BW działa bez żadnych wpadek, poza tym przy sprawdzaniu prędkości połączenia dużo szybciej osiąga wartości max.( 35Mbps/15Mbps to standard w mojej lokalizacji). Stabilność tego firmware ocenię gdy będę miał status działania min. 30 dni (niestety wczoraj po 5 dniach wymuszony restart PGE). wink

28 (edytowany przez Sebastian 2013-10-08 21:23:50)

Dziękuję również za ten cenny komentarz.

Konfigurację sprzętową już podałem, a problem z jakim się borykam to najzupełniej przypadkowe skakanie w sieci CP między HSPA+ , WCDMA i czymś tam jeszcze, które powoduje krótkie przerwy w działaniu łącza. Poza tym prawidłowe połączenie po restarcie czasami trwa dobrze powyżej kilku minut, ale tutaj nie mam na razie twardych dowodów na to, kto za to odpowiada.

Waham się, bo mojego routera nie ma w zestawie "supported" i musiałbym zacząć od zapoznania się z samym NDISem/QMI, ale nie wykluczam zakupi czegoś od TP-Linka specjalnie pod ten obraz. Wszystko zależy od tego jak faktycznie stabilny jest ten system lub sterowniki, bo na większym DL/UL niespecjalnie mi zależy.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

29

Chciałbym się podjąć przetłumaczenia tego openwrt czy możecie mnie naprowadzić jak
się do tego zabrać?
pozdrawiam

30

Luci już ma polski język w pakietach

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

31 (edytowany przez sapient 2013-11-10 11:34:02)

ok szukam

ps. a jak to nazwa pakietu ?

ok juz mam dzięki